Za Chandlerovou veľkou veselosťou sa skrýva smutný príbeh

M. Perry Herca Mathewa Perryho si ľudia navždy zapamätajú ako Chandlera z Priateľov, FOTO: Wikipedia

BRATISLAVA – Americký herec Matthew Perry bol najznámejší vďaka svojej úlohe Chandlera Binga v kultovom komediálnom seriáli Priatelia. Ten z neho sa spravil superhviezdu a priniesol mu aj neskoršie filmové ponuky. Hercova tajomná smrť má možno oveľa prozaickejšie vysvetlenie, ako sa zdá.

Náhly skon herca môže byť pre jeho fanúšikov šokom. No tí, ktorá sa o umelca zaujímali aj bližšie, možno až tak prekvapení neboli. Perry totiž išiel celý život smrti oproti. Jeho celoživotný boj so závislosťou od liekov a alkoholu bol verejne známy a dosť negatívnym spôsobom ovplyvňoval po celý život jeho osobný aj profesný život. Nekonečná slučka opakujúcej sa liečby a pád do ďalšej a ďalšej závislosti je hlavným motívom jeho skvele predávaných memoárov Friends, Lovers and the Big, Terrible Thing (Priatelia, milenky a tá veľká, príšerná vec), ktoré vyšli v novembri 2022 v náklade jeden milión výtlačkov. Kniha bola za pár mesiacov v USA vypredaná a dnes sa predáva jej dotlač.

Herec Matthew Perry bol veľký komediálny talent, no jeho práci určte nijako neprospelo, že chodil na psychologické terapie už od svojich 18-tich rokov. Od svojich 26-tich rokov žil striedavo v strediskách na liečbu závislostí a mimo nich. Štrnásťkrát bol na odvykačke. Šesťdesiatpäťkrát nastúpil na prísny detoxikačný program, ktorý len málokedy aj úspešne dokončil. Prvýkrát bol na odvykacej kúre už vo svojich 26-tich rokoch. Iba dva roky potom, čo nastúpil do desať rokov trvajúceho kolotoča vtedajšieho najslávnejšieho seriálu sveta Priatelia. Absolvoval 14 rôznych operácií a viac ako 6-tisíc sedení Anonymných alkoholikov. Perryho memoáre sú mimoriadne úprimné. Hovoria aj o tom, ako sa dlhé roky snažil svoju neukojiteľnú túžbu po alkohole a medikamentoch udržať v tajnosti a vždy sa dostal späť do rovnakého kolotoča závislostí a následnej detoxikácie. V knihe Perry neklame: Počas tretej série Priateľov, zhruba v rokoch 1996 až 1997, zjedol denne aj 55 analgetík Vicodinu. Bol len kosť a koža a vážil 58 kíl. Úplne opačným extrémom bola jeho alkoholová závislosť, keď denne vypil minimálne štvrť litra vodky spolu s pár pivami a pribral na 110 kilogramov. Lieky a alkohol kombinoval stále, aj počas všetkých sérií Priateľov a tak bol často na pľaci nevyspytateľný a dostával sa do konfliktov. Naozaj čistý bol počas deviatej série, za ktorú získal nomináciu na prestížnu televíznu cenu Emmy.

V životopise hovorí veľmi otvorene aj o svojich láskach a veľkej túžbe po pozornosti a mediálnej sláve. Tie mu úspešne ničila jeho postupujúca závislosť na práškoch, aj alkohole. Herec stál niekoľko krát na samom prahu smrti. Len vďaka pohotovosti skvelých lekárov ho zachránili a mohol sa vrátiť späť k herectvu. No aj pri natáčaní bol často tak mimo, že ani nevedel, kde je a veľa hereckých ponúk musel odmietať, alebo ich jeho agent zrušil len pár hodín pred natáčaním, keďže Perry nemohol ani vstať z postele. V knihe herec, ktorý miloval večierky a mnoho dňové žúry písal, aj to, že najdlhšie vydržal abstinovať od alkoholu a zdržať sa liekov dva roky. No aj počas toho času párkrát fatálne zlyhal. Až hercova pitva ukáže, v akom stave bol teraz a či bol čistý. Alebo opäť podľahol démonovi alkoholu a zaplietol do toho aj drogy. Masívny infarkt vo vírivke by mohol napovedať tomu, že jeho telo bolo opäť intoxikované. Prípadne bolo už nebezpečným, dlhoročným spôsobom života natoľko vyčerpané a oslabené, že mohol zomrieť „prirodzene“, na priveľké opotrebovanie organizmu.

Sám herec vo svojom životopise píše: „Občas si myslím, že som si prešiel všetkou tou závislosťou, alkoholizmom a slávou, aby som mohol robiť to, čo robím práve teraz – pomáhať ľuďom.“ Strastiplná životná cesta a tak náhly, záhadný koniec slávneho herca, ktorý pripomína podobnú smrť iných hviezd, (Whitney Houston) môže byť pre niekoho výstrahou a aj istým poučením. No podobne smutné príbehy sú už roky v svetovom šoubiznise pravidlom. Sláva a peniaze sú pre mnohých totiž dostatočným lákadlom nato, aby radi zabudli na svoju krehkú ľudskú smrteľnosť.


Ďalšie články