Dušan Dědeček spoznal svoj trest. Na súde vyhlásil, že mal radšej zomrieť on

Vodič Dušan D. z tragédie na Zochovej sa postavil pred súd Dušan Dědeček dostal za usmrtenie piatich ľudí 15 rokov. Foto: TASR/AP.

BRATISLAVA – „Mal som radšej zomrieť ja ako obete,“ tak zneli slová z úst Dušana Dědečka, ktorý v pondelok na Krajskom súde v Bratislave čelil odvolaciemu konaniu. Obžalovaný je v spojitosti s minuloročnou tragickou nehodou, pri ktorej usmrtil päť študentov. Zástupca prokuratúry Patrik Hujsa pre neho žiadal prísnejší trest ako 15-ročné väzenie, ktorý mu vymeral mestský súd Bratislava I. Napokon ale nepochodil, keďže Dědečkovi v pondelok potvrdili 15-ročný trest väzenia.

„Keby sa dalo, vypol by som sa hneď. Ak by bola tá možnosť požiadať o eutanáziu, urobím tak,“ vyhlásil Dědeček počas záverečného slova a viackrát svoj čin oľutoval.

Mestský súd Bratislava I. odsúdil Dušana Dědečka na 15 rokov nepodmienečným trestom odňatia slobody za všeobecné ohrozenie. Generálny prokurátor Maroš Žilinka dal následne pokyn na to, aby dal prokurátor odvolanie v neprospech obžalovaného, a to vzhľadom na mimoriadne nízky trest. Keďže Dědeček na súdnom procese vinu priznal, senát sa zhodol, že trest je vzhľadom na okolnosti a postoj obžalovaného primeraný. Rozsudok ale nebol právoplatný a tak súdny proces pokračoval 9. októbra verejným pojednávaním.

Krajská prokuratúra v Bratislave ale žiadala pre Dědečka prísnejší trest ako 15-ročné väzenie. Nespresnila však aký. „Krajský súd si musí vypočuť všetky záverečné návrhy a následne definitívne rozhodne,“ informoval Denník N na svojom webe. Odvolací senát súdu ale napokon požiadavke krajskej prokuratúry nevyhovel a obžalovanému potvrdil 15-ročný trest. Pri rozhodnutí zavážili predovšetkým poľahčujúce okolnosti.

Okrem toho dostal Dědeček aj 7-ročný zákaz šoférovania a povinnosť zaplatiť škody poškodeným. Rozhodnutie súdu je právoplatné. Obžalovaný sa navyše práva na podanie odvolania vzdal. „Trest je naozaj spravodlivý a zákonný,“ reagoval po rozsudku obhajca obžalovaného Jiří Kučera. Cení si, že súd nepodľahol emóciám a rozhodoval striktne podľa práva. Prokurátor na margo zvýšenia trestu uviedol, že to považoval za dôvodné.

Na rozhodnutie súdu zareagovala aj generálna prokuratúra. „Avšak rozhodnutie súdu, tak ako vždy, plne rešpektuje,“ dodala v pondelok hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová.

Nehoda sa stala 2. októbra minulého roku po tom, ako Dědeček pri svojej zbesilej jazde v rýchlosti 143 kilometrov za hodinu vrazil na bratislavskej zastávke Zochova do študentov. Pri tejto tragédii prišlo o život celkovo 5 študentov. Opitému vodičovi namerali na mieste 1,69 promile alkoholu.

(tasr)


Ďalšie články