Polícia varuje: Seniori, nenaleťte podvodníkom, nenechajte sa oklamať

387197285_632024535791650_4473558943632730864_n Polícia navštívila seniorov v Kuchyni. Foto: Polícia SR - Bratislavský kraj

KUCHYŇA – Príslušníci Polície SR z Bratislavského kraja boli navštíviť seniorov v Kuchyni. Pri tej príležitosti ich informovali o tom, aby boli obozretní a nenechali si podvodníkmi vziať celoživotné úspory.

Podvodníci využívajú na páchanie protiprávnej činnosti rôzne vymyslené scenáre. Vnuk či iný rodinný príslušník, pracovník pošty, kuriérskej služby, banky, alebo nej inštitúcie, lekár dokonca aj policajt. Aj takto sa podvodníci predstavujú a pod rôznymi legendami sa snažia vylákať od seniorov peniaze a iné cennosti.

Scenárov je veľa, stále vymýšľajú nové, no spoločným znakom takýchto konaní podvodníkov sú peniaze… Či už je to údajný preplatok a potrebujú vydať hotovosť, alebo je to poplatok za doručenie balíka, alebo je to číslo platobnej karty, na ktorú má byť poukázaná nejaká hotovosť, či zisťovanie majetkových pomerov zo strany falošných policajtov, no aj žiadosť príbuzného, ktorý potrebuje požičať peniaze a podobne.

Preto, ak bude niekto, či už pri osobnom kontakte alebo telefonicky, príp. prostredníctvom mailovej komunikácie žiadať od vás peniaze, či pýtať sa na vaše majetkové pomery, žiadať od vás číslo platobnej karty, zvýšte obozretnosť. V žiadnom prípade nehovorte o svojich majetkových pomeroch, neposkytujte údaje od platobných kariet a neodovzdávajte finančnú hotovosť.

V prípade podozrenia z podvodného konania je potrebné okamžite kontaktovať políciu na čísle 158. Podvodníci a zlodeji ovládajú veľa spôsobov a manipulačných techník, ako získať dôveru seniorov. Stačí im jeden telefonát, príp. osobná návšteva a seniori prichádzajú o celoživotné úspory.

Zdroj: Polícia SR – Bratislavský kraj


Ďalšie články