Užšie pruhy – väčšia bezpečnosť? Prečo magistrátne potemkinovské maľovanie krajšej budúcnosti na asfalt ničomu nepomôže

376834760_691308283021796_3531356815553184320_n Cyklisti na Vajanského nábreží. Foto: Facebook/Cyklokoalícia

BRATISLAVA – Magistrát vsadil na dočasné riešenia. Všetko to zbesilé maľovanie na cesty či umelé vytváranie zón pomocou zelenobielych plastových zábran je nielen plytvaním verejných prostriedkov, ale niekedy aj vyslovene nebezpečným krokom vytvárajúcim ilúziu bezpečnosti.

Kontroverzná cyklocesta na nábreží Dunaja, obmedzenie dopravy na križovatke Mýtna – Vazovova, podobne tak na Hlbokej pri škole, najnovšie plánované zužovanie jazdných pruhov na Staromestskej. To všetko sú magistrátne zásahy do dopravy deklarované ako „upokojujúce“.

Presnejšia definícia je „prevychovávajúce“. Ak má byť totiž niečo upokojujúce, malo by to upokojovať nielen chodcov a cyklistov, ale aj vodičov motorových vozidiel. A presne to sa v týchto prípadoch nedeje.

Opatrenia sú pre vodičov maximálne iritujúce. Na neoznačených obrubníkoch na nábreží najmä motoristi zo zahraničia nechávajú olejové vane a poškodzujú obrubníky. Osobne som bol svedkom odstraňovania nehody v podobe zrážky troch automobilov pre nevhodne umiestnený ostrovček a umelo vytvorenú „šikanu“ za priechodom pre chodcov na úrovni Kúpeľnej ulice. Keď sa za tri poškodené autá postavilo ešte policajné, obchádzajúce autá pre neprehľadnosť blokovali oproti idúce električky. Našťastie, bola nedeľa podvečer a nie pracovný deň.

Magistrát tiež nepriamo priznal nelogickosť zvedenia cyklotrasy z nábrežia na cestu vytvorením náučného videa, ako sa na ňu napojiť. Ako inak to nazvať než tak, že intuitívnosť a logika opäť dostali výchovnú facku od ideológie?

A plánované zužovanie pruhov na Staromestskej? Predstava, že zúžené jazdné pruhy zastavia človeka, ktorý si sadne za volant s takmer dvoma promile alkoholu v tele, je scestná.

Keby aj bola doprava vďaka tomu „upokojená“ (rozumej spomalená až zapchatá), opitý vodič nerešpektujúci pravidlá má jednoducho možnosť zápchu obehnúť cez voľný pruh pre autobusy.

Nanešťastie, žijeme vo svete, kde sa tragédie zneužívajú na politickú propagandu a prevýchovu obyvateľstva. Videli sme to na Zámockej a vidíme to aj na Zochovej.

Situácia sa bude pre vodičov motorových vozidiel počas primátorovania Matúša Valla iba zhoršovať. A je úplne jedno, akú hlúposť najbližšie vymyslí. Pretože tak, ako sa teraz našiel nejaký motivovaný funkcionár, ktorý sa nakoniec podpísal pod odborníkmi kritizovaný projekt cyklonábrežia a Staromestskej, sa isto nájde aj zajtra.

Nesmieme sa však potom čudovať, že sa Bratislava mení podľa známeho výroku panej predávajúcej tepláky na trhovisku: Viac pásiky, viac adidas!


Ďalšie články