Cestujete cez predĺžený víkend k moru? Plnú nádrž netankujte na Slovensku

Čerpacia stanica pohonných hmôt v Bratislave. Ilustračné foto: Pavel Neubauer/TASR Čerpacia stanica pohonných hmôt v Bratislave. Ilustračné foto: Pavel Neubauer/TASR

BRATISLAVA – Slovenským motoristom chystajúcim sa počas predĺženého víkendu k moru sa oplatí tankovať benzín v Slovinsku, Chorvátsku ako aj v Maďarsku.

Priemerná cena 95-oktánového benzínu sa v súčasnosti v Slovinsku pohybuje na úrovni 1,560 eura za liter, v Chorvátsku 1,622 eura za liter a v Maďarsku 1,632 eura za liter.

Ako uviedol pre agentúru SITA hlavný ekonóm ČSOB Marek Gábriš, naopak nafta je na Slovensku lacnejšia v porovnaní Talianskom (1,789 eura za liter), Rakúskom (1,641 eura za liter), Maďarskom (1,602 eura za liter), Chorvátskom (1,605 eura za liter) aj so Slovinskom (1,564 eura za liter).

Priemerná cena nafty je na Slovensku na úrovni 1,541 eura za liter a benzínu 95 bola 1,659 eura za liter.

„Samozrejme, ceny sa môžu meniť a rozdiel bude aj medzi maloobchodnými cenami v meste a na diaľniciach. Súčasné rozdiely však v niektorých prípadoch môžu stáť za pozornosť,“ podotkol Gábriš.

Regionálne porovnanie cien pohonných látok so susednými krajinami vyznieva aktuálne priaznivejšie pri nafte. Cena nafty s daňami je z regiónu najlacnejšia na Slovensku a iba o málo vyššia cena je v Poľsku.

Naopak najvyššia, a to až o 10 centov za liter v priemere, je momentálne cena s daňami v Rakúsku. Daňové zaťaženie na liter nafty je u nás najnižšie. Iba mierne vyššie je v Česku.

Cena benzínu 95 je naopak jedna z najvyšších v regióne a drahší je benzín 95 iba v Rakúsku. Najnižšia cena benzínu 95 je momentálne v Poľsku. Slovensko má momentálne druhé najvyššie dane na liter benzínu po Rakúsku.

„Dane presahujú viac ako polovicu konečnej spotrebiteľskej ceny jedného natankovaného litra,“ konštatoval Gábriš.

(sita)


Ďalšie články