Parkujete v Bratislave Škodovky a Toyoty? Polícia nemá pre vás dobrú správu

thief-1562699_1280 Počas minulého roku bolo spáchaných viacero trestných činov. Foto: Pixabay

BRATISLAVA – Mestskému zastupiteľstvu bola predložená správa o bezpečnostnej situácii v Bratislave za minulý rok, v ktorej sa spomína 6 447 trestných činov, z toho objasnili 2 791. Najvyšší počet prípadov zaevidovali v druhom bratislavskom okrese.

V hlavnom meste bolo podľa správy zaznamenaných päť vrážd, najviac bol rušný marec. K závažnému zločinu došlo 19. marca, keď sa našiel v jednom z bytov na Vyšehradskej ulici maloletý Š. N. s bodno-reznými ranami na tele.

Okrem chlapca prišli o život v dôsledku vypadnutia z okna aj dve dospelé osoby. Daný prípad je pred ukončením vyšetrovania, kde sú možné viaceré verzie vraždy a samovraždy.

Následne počas 20. a 21. marca sa stala vražda v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody na Chorvátskej. Obeťou bol Ľuboš E., ktorý zomrel na základe škrtenia a udusenia spôsobeného páchateľom Martinom M., tento prípad bol objasnený.

Za určitú bizarnosť sa môže považovať udalosť, ktorá sa stala 13. septembra v Petržalke. Vyšetrovaním sa podarilo do 48 hodín objasniť prípad znásilnenia, kde bol páchateľom Ivo P., pracovník rýchlej zdravotnej služby. Ten je vo výkone väzby, pričom sa intenzívne pracuje na prípade a hľadajú sa dôkazy o spáchaní viacerých skutkov.

Vlani bol zaznamenaný aj zvýšený nárast trestných činov podvodov smerujúcich proti seniorom, ktoré sú páchané nielen s cieľom získania financií, ale aj iných cenností pod vymyslenými príbehmi, keď sa páchatelia vydávali za príbuzných, policajtov, účastníkov dopravných nehôd či falošných plynárov.

V 57 prípadoch bolo vedené trestné stíhanie s finančnou škodou v celkovej výške 1 044 460 eur.

Rozšírenou oblasťou z majetkovej trestnej činnosti sú krádeže motorových vozidiel. V roku 2023 minulého roku bolo v Bratislave odcudzených celkovo 142 vozidiel, z toho bolo 21 objasnených.

Medzi najčastejšie odcudzené vozidlá dlhodobo patria vozidlá Škody, najmä vzhľadom na náhradné diely. Okrem zlodejov žijúcich na Slovensku sa na krádežiach podieľajú aj zahraničné skupiny najmä z Poľska, ktoré sa zameriavajú najmä na drahšie a luxusné Toyoty.

Ozbrojenú lúpež ako z filmu zažila 11. decembra v nočných hodinách recepčná hotela Albrecht na Mudroňovej. Obvinený Ivan T. predstieral, že sa chce ubytovať, pričom ho recepčná pustila do hotela, druhý páchateľ a Erik V. vytiahol krátku strelnú zbraň a začal komunikovať s poškodenou.

Následne ju na toaletách spútali a z hotela odcudzili hotovosť, čím spôsobili škodu v celkovej výške približne 28 447 eur. Obaja páchatelia sú stíhaní väzobne.

Iný typ krádeže sa stal na Galvaniho, keď sa obvinení Peter V., Patrik P. a Karol K. 16. apríla vlámali cez sadrokartónovú stenu do ateliéru poškodeného Martina G., odkiaľ odcudzili 32 originálov obrazov poškodeného rôznych veľkostí, päť diel neznámeho autora, dámsky bicykel, paddleboard, ohrievač a vlhkomer, čím spôsobili škodu krádežou vo výške 256-tisíc eur.

Pátracou činnosťou sa podarilo nájsť a zaistiť 36 obrazov. Páchatelia sú v súčasnosti stíhaní väzobne pre obzvlášť závažný zločin krádeže.

Zlodeji sa zameriavajú aj na vozidlá. Foto: Pixabay

V Bratislavskom kraji pôsobí veľa ľavicových extrémistických skupín. Medzi nich patrí Antifa, ktorá má podľa odhadov polície okolo 50 členov. Aktivisti sa zapájajú do rôznych protestných aktivít, zúčastňujú sa na demonštráciách, digitálnych útokoch a ničia cudzí majetok.

Podnikajú aj fyzické útoky na osoby iných názorov, ktorých považujú za fašistov, rasistov alebo kapitalistov.

Ako potenciálne riziko sú výtržníctvami spájané niektoré skupiny futbalových chuligánov. Najviac členov v počte 600 má Ultras Slovan, ktorý zabezpečuje skupinové fandenia počas domácich ako aj výjazdových zápasov.

Najstaršou chuligánskou skupinou klubu je Ultras Slovan Pressburg, kde jej asi 50 členov organizujú dohodnuté bitky a organizované výtržnosti.


Ďalšie články