V Pezinku otvorili pobočku Spoločnosti Milana Rastislava Štefánika

Mesto_Pezinok-23-2 Slávnostné otvorenie pobočky Spoločnosti Milana Rastislava Štefánika v Pezinku. Foto: Pezinok

PEZINOK – V Pezinku vznikla pobočka Spoločnosti Milana Rastislava Štefánika. Stalo sa tak v predvečer 105. výročia jeho úmrtia. Základným poslaním spoločnosti je sprostredkovávať poznatky o živote a diele významnej česko-slovenskej osobnosti.

Milan Rastislav Štefánik bol štátnik, diplomat, vedec, vojak a politik. Zomrel 4. mája 1919 pri leteckom nešťastí v Ivanke pri Dunaji.

„Na znak úcty sme sa v Pezinku rozhodli založiť miestny klub Spoločnosti Milana Rastislava Štefánika, ktorého úlohou je zachovať jeho odkaz a šíriť jeho myšlienky budúcim generáciám. Bol to veľký človek, ktorý chodil po uliciach nášho mesta,“ napísal primátor Pezinka Roman Mács na sociálnej sieti.

Primátor zároveň vyzdvihol Štefánikove zásluhy pri vytváraní československej armády a vyslovil presvedčenie, že socha Milana Rastislava Štefánika by mala stáť práve v Pezinku.

Slávnostného aktu sa v sobotu 4. mája, okrem primátora, zúčastnili aj predseda Spoločnosti Milana Rastislava Štefánika Peter Novotňák a 25 hostí z rôznych sfér spoločenského života. Po slávnostnom založení pezinskej pobočky sa presunuli k pamätnej tabuli Jána Zigmundíka.

(Pezinok, Roman Mács – Za lepší Pezinok/fb)


Ďalšie články