Najkrajšia kniha Slovenska. Medzi ocenenými je aj Baba z lesa. Detské knihy chýbali 

Najkrajšia kniha roka 2023 Súťaž Najkrajšia kniha Slovenska za rok 2023. Foto: Miroslava Pavlíková

BRATISLAVA – Väčšinou sa hovorí „Nesúď knihu podľa obalu”, no pri knižnej súťaži to v utorok bolo inak. Práve knižná obálka a celkové vizuálne spracovanie bolo jedno z najhlavnejších kritérií, ktoré zavážili pri vyhodnotení cien o Najkrajšiu knihu roka 2023, ktorú každý rok organizuje BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti. 

Nový štatút, noví partneri a nová vizuálna identita. To sú všetko veľké zmeny 32. ročníka tejto súťaže s celoslovenskou dlhoročnou tradíciou. 

Oproti predchádzajúcim rokom, keď odborná porota hodnotila knižné tituly v siedmich kategóriách, boli v tomto ročníku hodnotené knihy už len na základe ich celkového vizuálneho a knižného spracovania. 

Výstava Najkrajšie knihy Slovenska 2023 v BIBIANE. Foto: Miroslava Pavlíková
Výstava Najkrajšie knihy Slovenska 2023 v BIBIANE. Foto: Miroslava Pavlíková

„Tento ročník je výnimočný aj tým, že sa zrušilo oceňovanie v žánrových kategóriách.” Vysvetlila túto zmenu Zuzana Mitošinková, vedúca Úseku knižnej kultúry BIBIANY.

Odborná porota tak nemala povinnosť oceniť knihu v konkrétnej kategórii aj napriek tomu, že nespĺňala všetky požiadavky a hlavne vysokú kvalitu spracovania.

„Naozaj teraz mali možnosť získať to ocenenie Najkrajšie knihy Slovenska tie knihy, ktoré spĺňajú všetky profesionálne a odborné požiadavky,” uviedla Mitošinková. 

Čo sa teda hodnotilo

„Dnes ten vizuál knihy udáva dizajnér či dizajnérka.” Ďalej konkretizuje nové pravidlá a hodnotenia Zuzana Mitošinková. Podľa jej slov kniha musí byť kvalitne spracovaná. V tomto ročníku sa teda viac sústredili na dizajn. Dôležité pre porotu boli „práca s textom a s typografiou, práca s ilustráciami a nejaká zaujímavá väzba.”

Päťčlenná odborná porota nakoniec vybrala z viac ako 200 originálnych knižných titulov 20, ktoré nominovala ako finalistov. Z nich napokon vzišlo desať víťazných.

Detské knihy medzi ocenenými chýbali

Pre Bratislavský Štandard sa k detskej tvorbe vyjadrila Gabriela Ondrišáková, kurátorka a kustódka zbierky komunikačného dizajnu v Slovenskom centre dizajnu. „Keďže sa zrušili kategórie, mali sme ako porota úplne voľnú ruku. Takže to, že je tu viac tej beletrie alebo odbornej literatúry, to je náhoda. Aj sme pri hodnotení diskutovali, že či tam nedať nejakú detskú knižku, ale neboli tam také dobré ako práve týchto dvadsať najlepších.” Na otázku, čo porote najviac pri detských knihách chýbalo, sa pani Ondrišáková vyjadrila jasne: „Ilustrácie boli fajn, aj obsahovo boli skvelé, ale typografia nebola úplne šťastná. Jednoducho to tento rok tak vyšlo.”

K detským knihám sa vyjadrili viaceré porotkyne. Foto: Miroslava Pavlíková
K detským knihám sa vyjadrili viaceré porotkyne. Foto: Miroslava Pavlíková

Zuzana Mitošinková ešte spomenula, že hlavne detská kniha môže byť spracovaná veľmi zaujímavo, no ako vraví: „Aktuálne v tej kolekcii desiatich víťazov detská kniha nie je. Tento rok naozaj mali veľmi navrch odborno-náučné publikácie, čo sa týka vizuálneho spracovania.” 

„Úroveň detských titulov tento rok hodnotíme ako o niečo slabšiu. Často sa stávalo, že ilustrácie boli výborné, no grafická úprava nepostačovala,” doplnila na margo detskej literatúry ďalšia z porotkýň Lucia Žatkuliaková (ilustrátorka, členka Asociácie slovenských ilustrátorov a ilustrátoriek).

Aj tento rok odborníci udelili významnú Cenu poroty

Z 20 nominovaných kníh mala možnosť porota udeliť za výnimočný a inovatívny počin v knižnej produkcii osobitú cenu.

„Špeciálna cena bola venovaná študentke Monike Machútovej. Monika je dokonca stredoškoláčka. Študuje na Škole dizajnu (ŠUP Bohumila Baču). Ocenili sme hlavne dobrú kvalitu či už materiálovú, ale aj obsahovú. Má tiež výbornú typografiu, pekne zalamuje, zvolila krásne písmo a navyše si to sama aj ilustrovala. Touto cenou sme tak chceli podporiť hlavne študentov.”

Gabriela Ondrišáková, kurátorka a kustódka zbierky komunikačného dizajnu v Slovenskom centre dizajnu. Foto: Miroslava Pavlíková
Gabriela Ondrišáková, kurátorka a kustódka zbierky komunikačného dizajnu v Slovenskom centre dizajnu. Foto: Miroslava Pavlíková

Ktorá kniha je naj

„Je ich tu niekoľko, ale za mňa oceňujem hlavne knižku ,Baba z lesa, keďže je spracovaná rôznymi spôsobmi. Je v nej text, fotografia, skeny. Fotografie, ako vidíte, sú prilepené takýmto zvláštnym spôsobom.“ Poukázala na jednu z ocenených kníh pani Gabriela Ondrišáková.

„Takýchto knižiek sa u nás vydáva naozaj málo. Obsahovo je to dokument o staršej žene, ktorá žije vlastne sama na samote.” Autorka Lena Jakubčáková je zároveň aj fotografka, ktorá sa zaujíma o takéto inšpiratívne príbehy ľudí. Grafický dizajn a ilustrácie v knihe doplnila Katarína Rybnická. 

Porotkyňa Gabriela Ondrišáková ocenila knihu Baba z lesa. Foto: Miroslava Pavlíková
Porotkyňa Gabriela Ondrišáková ocenila knihu Baba z lesa. Foto: Miroslava Pavlíková

Kto knihy hodnotil

Porota sa tento rok zúžila z 15 členov na päť. „Ako sa vraví, čím viac ľudí, tým je horšie sa dohodnúť,” spomenula s úsmevom Zuzana Mitošinková, vedúca Úseku knižnej kultúry BIBIANY. 

V porote sa tento rok nachádzali zvučné mená ako Filip Kraus (Česká republika, typograf, vedúci ateliéru tvorby písma a typografie na UMPRUM v Prahe), Jakob Mayr (Rakúsko, grafický dizajnér, typograf, lektor), Lucia Žatkuliaková (ilustrátorka, členka Asociácie slovenských ilustrátorov a ilustrátoriek), Gabriela Ondrišáková (kurátorka a kustódka zbierky komunikačného dizajnu v Slovenskom centre dizajnu) a Pavel Kordoš (polygraf, lektor). 

Desať víťazných kníh

Dym. V tomto meste sa tak dobre túži po iných (Autorka: Katarína Poliačiková, Grafický dizajn: Michal Tornyai)

Jazero (Autorka, Grafický dizajn a ilustrácie: Han Donau) 

Hovorme o sebe s rešpektom (Autor: Kolektív autoriek a autorov, Grafický dizajn: Denisa Šifrová, Martin Jenča)

Ja v tvojom veku (Autorky: Dagmar Krišová, Marcela Poláčková, Grafický dizajn: Denisa Šifrová, Martin Jenča)

Seriálnosť a repetícia v slovenskom vizuálnom umení (Autorka: Zora Rusinová, Grafický dizajn: Pavol Bálik)

Zbierka zážitkovej poézie (Autor: Erik Šimšík, Grafická úprava: Aurélia Garová, Tereza Maco)

Dav. Próza slovenskej ľavicovej avantgardy (Autor, zostavovateľ: Michal Habaj, Grafický dizajn a ilustrácie: Matúš Hnát)

Umenie a umelci v meste okolo roku 1800 (Autorky: Katarína Bezová, Katarína Kolbiarz Chmelinová, Grafický dizajn: Peter Nosáľ)

Baba z lesa (Autorka: Lena Jakubčáková, Grafický dizajn a ilustrácie: Katarína Rybnická

Rozhovory v parku (Autorka: Jana Bezová, Grafický dizajn: Pavol Bálik)

Kolekcia víťazných knižných titulov v BIBIANE. Zdroj: BIBIANA
Kolekcia víťazných knižných titulov v BIBIANE. Zdroj: BIBIANA

Slávnostné odovzdávanie ocenení pre Najkrajšie knihy Slovenska 2023 sa uskutočnilo v kinosále Slovenskej národnej galérie. Pre verejnosť je od 23. apríla do 17. júna 2024 otvorená výstava všetkých ocenených a nominovaných kníh „Najkrajšie knihy Slovenska 2023” v Galérii Dušana Rolla v BIBIANE. 

Hlavným usporiadateľom súťaže je BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti. Partnermi súťaže sú Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, Slovenské centrum dizajnu a Slovenské literárne centrum.


Ďalšie články