V Bratislave pribudli zastávky pre turistické autobusy, ale chýba efektivita ich rozmiestnenia

IMG_20240422_115154_1 Námestníčka primátora Tatiana Kratochvílová informovala o možnostiach parkovania turistických autobusov. Foto: Ján Vida

BRATISLAVA – Príchodom letnej turistickej sezóny a vlny kritiky od odbornej verejnosti týkajúcej sa cestovného ruchu sa magistrát Bratislavy rozhodol rozšíriť kapacity krátkodobého zastavenia pre turistické autobusy. Každé nové stanovište je vítané, ale rozmiestnenie je v tomto prípade nerovnomerne navrhnuté.

Magistrát si zrejme uvedomuje, že zrušením krátkodobého státia pre turistické autobusy na Rázusovom nábreží musí zabezpečiť určitý komfort pre návštevníkov v rámci dopravy a dostupnosti.

Jedným z opatrení je rozšírenie zastávok pre turistické autobusy, ktoré oznámila pred novinármi námestníčka primátora Bratislavy Tatiana Kratochvílová.

Nakladať a vykladať turistov môžu po novom autobusy aj na Hodžovom námestí pred hotelom Crowne Plaza a štyri parkovacie miesta pribudli v rámci zmien na Suchom mýte. Každý, kto pozná Bratislavu, dobre vie, že sa nové miesta nachádzajú približne v tej istej lokalite.

Nedostatok krátkodobých zastavení citeľne chýba pri nábreží Dunaja, kde prichádzajú výletné lode častokrát s dôchodcami, ktorých zberajú prichádzajúce autobusy za účelom poznávania Bratislavy a jej okolia.

Pod mostom SNP je miesta dosť, ale tam magistrát neplánuje vytvoriť žiadne turistické parkovacie státie. „Priestor pod mostom SNP je kapacitne vyťažený, takže tam nepribudne nové miesto. Vo výhľade je však zelený ostrovček nachádzajúci sa za mostom SNP, kde by mohlo pribudnúť krátkodobé státie pre turistické autobusy,“ povedala pre Bratislava Štandard námestníčka primátora Bratislavy Tatiana Kratochvílová.

Vodiči turistických autobusov využívajú voľné miesta častokrát aj tam, kde na to nemajú povolenie. Nelegálne zastavujú s účelom vykladania a nakladania turistov aj na zastávkach mestskej hromadnej dopravy.

„Na zastávkach MHD nie je dovolené takéto státie, hoci sa to občas stáva,“ upresnila Tatiana Kratochvílová. Ak nebudú zastávky MHD kontrolované alebo označené zákazom státia pre turistické autobusy aspoň v centre mesta, tak budú počas letnej sezóny zbytočne blokovať vozidlá MHD.

V Bratislave môžu turistické autobusy využívať krátkodobé zastavenie za účelom nástupu a výstupu cestujúcich na 10 alebo 15 minút.

Na odstavenie autobusu sa zasa využíva dlhodobé zastavenie podľa prevádzkového poriadku daného parkoviska alebo bezplatné miesta, ktoré sa nachádzajú v okrajových častiach hlavného mesta.

Na predmetných miestach je možné vykonať aj nástup a výstup návštevníkov s následným presunom do centra mesta prostredníctvom mestskej hromadnej dopravy alebo pešo.


Ďalšie články