Jakub Kuruc sa vzdal aj mandátu mestského poslanca. Nahradí ho známa politička

kuruc-patoprsta Foto: FB Jakub Kuruc/ TASR - Pavol Zachar

BRATISLAVA – Jakub Kuruc sa po vzdaní mandátu miestneho poslanca v bratislavskej Petržalke po novom vzdáva mandátu aj v mestskom zastupiteľstve.

Bratislavský komunálny politik Jakub Kuruc sa minulý týždeň postaral o rozruch. Poslanec Kuruc sa totiž vydával za vicestarostku Petržalky Ivetu Jančokovú a v jej mene viedol komunikáciu s cieľom pomôcť tretej osobe s prijatím dieťaťa do jednej z petržalských materských škôl.

A hoci podľa vlastných slov za to nič pre seba nežiadal, bolo jasné, že jeho konanie nebolo v súlade s etickými štandardmi poslaneckého klubu, ani očakávaniami voči poslancovi miestneho zastupiteľstva. „Išlo o ľudské zlyhanie a skrat, ktorý nemá v slušnej spoločnosti miesto,“ uviedol samotný Kuruc.

Kuruc sa po prevalení kauzy a po priznaní vzdal mandátu petržalského poslanca, ukončil členstvo vo všetkých mestských dozorných radách, rovnako tak aj v politickej strane primátora Matúša Valla Team Bratislava a zároveň vystúpil z poslaneckého klubu mestského zastupiteľstva. Mandát mestského poslanca si však ponechal.

V mestskom zastupiteľstve plánoval pôsobiť ako nezaradený poslanec. „Celá situácia ohľadom môjho konania sa dotýka výlučne bratislavskej mestskej časti Petržalka, preto som sa vzdal mandátu poslanca v miestnom zastupiteľstve,“ vysvetľoval Kuruc.

Ako však ukazujú najnovšie udalosti, dnes už to neplatí. Podľa informácií z magistrátu sa totiž Kuruc vzdal mandátu poslanca mestského zastupiteľstva k 15. aprílu. Magistrát zároveň informoval, že náhradníčkou za Kuruca je známa aktivistka Elena Pätoprstá, ktorá vo volebnom obvode Petržalka získala v posledných komunálnych voľbách 5 872 hlasov.

Zložiť sľub poslanca a prevziať si dekrét o zvolení by tak Pätoprstá mala už na najbližšom mestskom zastupiteľstve, ktoré sa bude konať budúci štvrtok 25. apríla.

Primátorov klub sa tak po decembrovom odchode poslanca Martina Winklera a Kurucovom vzdaní sa mandátu zúžil na 27 poslancov. To je síce ešte stále pohodlná nadpolovičná väčšina, je to však zároveň presný počet poslancov potrebných na schvaľovanie v prípadoch takzvaného osobitného zreteľa, keď je na schválenie materiálov potrebná trojpätinová väčšina poslancov.


Ďalšie články