Bratislavské mestské dni. Tri akcie, ktoré si určite nenechajte ujsť

Tata Bojs Česka kapela Tata Bojs je hlavným hitom Bratislavských mestských dní. Foto: V. Richter

BRATISLAVA – Ak máte počas tohto víkendu voľno, neváhajte a vyrazte do ulíc hlavného mesta. Bratislavské mestské dni organizuje Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) spolu s magistrátom a mestskými časťami. Obľúbený festival ponúkne medzi 350 akciami tri zaručené ťaháky, o ktoré bude určite veľký záujem. Hoci sa od seba až priepastne líšia.

Skupina Tata Bojs, koncert

Jedna z najenergickejších aj najinvenčnejších českých kapiel Tata Bojs vystúpi po piatich mesiacoch opäť v Bratislave.

Koncertná kapela s fascinujúcou výtvarnou pódiovou prezentáciou. Inak sa nedá lepšie priblížiť táto česká legenda, ktorá je na pódiách už od roku 1989. Energia, s akou pristupujú k živému hraniu, je neuveriteľná. Zároveň však chalani z Prahy strávili veľa času aj v štúdiu, aby pripravili precízne uchopené albumy.

Horúci kotol vedia vytvoriť v menších kluboch, ako aj na veľkých festivaloch. Tridsaťpäť rokov sa datuje od toho, čo dvaja spolužiaci z pražskej Hanspaulky prišli s nápadom založiť kapelu. Basgitarista Mardoša a bubeník Milan Cais vytvorili okolo seba skvelú partiu, ktorá dnes pôsobí v päťčlennej zostave.

Namiesto šablónovitých piesní ponúkajú nadľahčený pohľad na život, ktorý prináša veselé aj smutné záležitosti. Zabudnuté piesne, hity, bláznivé popevky, recesné rarity. To, čo práve zaznie na koncertoch Tata Bojs, je vždy prekvapením.

Nový album Jedna nula vznikol po piatich rokoch od predchádzajúcej nahrávky A/B. Desiata štúdiová „radovka“ svojím názvom odkazuje na binárnu sústavu. Fanúšikovia si obľúbili single Zvony, Kraftwerk in Saint Tropez a 220 Travoltů, ktoré sa rýchlo zaradili k tanečným vychytávkam kapely.

Divadlo V. O. S. A. Theatre, Fénixova záhrada

Free Occasional Association of Acrobats (Artists, Alternatives) vznikla v roku 2007 s cieľom príležitostnej reprezentácie Českej republiky v zahraničí. V. O. S. A. Theatre  založili Jakub Vedral a Jiří Juráš. Medzi dlhoročných členov patria S. Salvatore, A. Nováková, M. Novák, V. Hanuš, K. Žebrová, J. Janků a N. Šneiderová.

Venujú sa osobitému žánru, ktorý poznajú mladí i starí po celom svete – pouličnému divadlu. Netreba hovoriť veľa. Divadlo V. O. S. A. vám porozpráva pozoruhodné príbehy iba pomocou akrobacie, živej hudby a žonglovania. Ich invenčné pouličné umenie bolo otestované už na svetovej výstave Expo v Šanghaji v roku 2010.

Odvtedy vystupovali stokrát po celom svete – vždy s plným nasadením, vždy v pripravenej improvizácii. Veľké bábky, akrobatické predmety, pouličné divadlo, živá hudba sú nevyhnutnou súčasťou dialógu medzi interpretom a publikom, taký je ich dialóg na ceste svetom umenia.

O predstavení Fénixova záhrada, ktoré v Bratislave uvedú, hovoria: „Sú tu čarovné záhrady, kde sa rodia magické plody, lietajú tam čarovné vtáky. V českej rozprávke je to Vták Ohnivák, inde vták Noh alebo Fénix. Sú to záhrady narodenia.“

Z našej záhrady počuť spev a dvíhajú sa tu kvety neuveriteľných rozmerov. Ak chvíľu počkáte, môžete dokonca stretnúť jedného z jej obyvateľov.

Svetový deň cirkusu 2024

CirKusKus, Kamel Klub a Slovak Artists’ Community vás srdečne pozývajú na oslavu Svetového dňa cirkusu 2024. V Karloveskom centre kultúry vás čaká víkend plný cirkusových predstavení, workshopov a programov pre deti.

Aj tento rok sa môžete tešiť na galavečer a množstvo zaujímavých workshopov, kde si budete môcť sami vyskúšať najrôznejšie cirkusové disciplíny. Ale uvidíte aj predstavenia talentovaných umelcov zo Slovenska i zahraničia.

Program festivalu:

Piatok

19. 4. 2024 o 18.00 hod. GALAVEČER, od 20.00 hod. Noc ohňa 

Sobota

20. 4. 2024 od 10.00 do 16.00 hod. Sprievodný program pre deti: cirkusové predstavenie, otvorený cirkusový workshop, tvorivé dielne, maľovanie na tvár, zipline

od 11.00 Originálna žonglérska show – LE VITARE (CZ), od 13.00 Bublinová show – šašo LUBOŠ 

20. 4. 2024 od 9.00 do 16.15 hod. workshopy  

20. 4. 2024 od 16.30 Cirkusový sprievod (trasa: Most SNP – Hlavné námestie a späť)

o 18.30 hod. predstavenie Nie je čas na budúcnosť – The Circus Company (AT)

20. 4. 2023 o 20.00 hod. Open Stage, od 22.30 hod. Žongložúr

Nedeľa

21. 4. 2024 od 9.00 do 14.00 hod. workshopy

Česká kapela Tata Bojs je 35 rokov na scéne. Foto: Tata Bojs
Divadlo V. O. S. A. ponúkne predstavenie Fénixova záhrada. Foto: VOSA
Fenixova záhrada je plná svetiel a špeciálnych rekvizít. Foto: VOSA
Do predstavenia sú vždy zapájaní aj diváci. Foto: VOSA
Ohňová šou bude súčasťou Dňa cirkusu v Karlovej Vsi. Foto: Cirkuskus
Ulicami Bratislavy budú zasa kráčať Anjeli na chodúľoch. Foto: Cirkuskus
Noc prinesie predstavenie plné ilúzií a svetiel. Foto: Cirkuskus

Ďalšie články