Bezplatné zdravotníctvo na Slovensku je mýtus. Ak nechcete trpieť ako Jób, radi si zaplatíte

Magnetická rezonancia Magnetická rezonancia je jeden z najmodernejších spôsobov diagnostiky. Foto: Pixabay

BRATISLAVA – Politici naprieč stranami sa nám občas snažia nahovoriť, že zdravotníctvo na Slovensku je bezplatné. To vám asi uverí len ten, kto je zdravý ako čerstvo vykopaný koreň chrenu.

No ten, kto navštívil v posledných mesiacoch lekára, alebo nebodaj žiadaného špecialistu, vie, že realita je iná. Bezplatné zdravotníctvo na Slovensku je nezmysel. Platíme a ešte radi.

Možno je slovenské zdravotníctvo bezplatné pre bezdomovca, ktorého zranenie ošetria zdarma v nemocnici. Keďže ho lekári z Rýchlej záchrannej zdravotnej služby asi nemôžu nechať umrieť v mraze, na ulici.

Bežný pacient si denne pripláca za rôzne úkony či vyšetrenia, ktoré nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia. Čo je štandardná zdravotná starostlivosť a čo je už nadštandard, ale nie je vôbec jasne zadefinované.

Dnes zákony síce stanovujú, čo je hradené z verejného zdravotného poistenia plne alebo len čiastočne, ale bežný človek sa k zoznamu zdravotníckych výkonov, ktoré vydáva Ministerstvo zdravotníctva, ani nedostane.

Potom sa mnohí čudujeme, že niektorí lekári už síce nevyberajú poplatky za prednostné vyšetrenie, ale peniaze od vás vytiahnu za „manažment pacienta“. Iní zase neobjednávajú pacienta na svoj čas, určený v ordinačných hodinách, ale mimo nich. Za pekný poplatok.

Výstražný príklad zo života: 53-ročná žena mala náhle problémy s tŕpnutím rúk, ucha, dostala silný tinitus, ale aj bolesti hlavy a krku. Potom sa jej značne zhoršila pohyblivosť ruky.

Obvodná lekárka jej vypísala PN-ku, predpísala silné analgetiká a poslala pacientku na niekoľko nadväzujúcich vyšetrení. Tie postupne potvrdili vážne problémy s chrbticou a stavcami.

Podobná, zatiaľ presne nešpecifikovaná diagnóza, môže mať viacero príčin. Presnejšie diagnostikovať takto komplexný problém je však prakticky nemožné bez röntgenu, CT vyšetrenia a MR vyšetrenia.

Skúste sa na vyšetrenie MR či CT objednať v rámci Bratislavy v štátnom zariadení. Pokiaľ hľadáte kvalitný a výkonný prístroj, tak naň môžete dostať termín aj o dva až tri mesiace. Možno budete čakať aj dlhšie.

Máte teda tri možnosti: 1. Čakajte na svoj termín, deň čo deň omámení z analgetík. 2. Nejedzte tie lieky a z bežných, denných činností (o akejkoľvek práci nehovoriac) ste na 90 percent vyradení. 3. Zaplatíte si podstatne skorší termín v súkromnej klinike. Ten termín vás môže stáť pokojne aj 170 až 200 eur.

A to nie sú posledné peniaze, ktoré zrejme zaplatíte.

Čo si o tom má myslieť pacient? Nuž, že v slovenskom zdravotnom systéme je chaos a pacient dopláca na to, čo si naňho vymyslí „šikovný a podnikavý“ lekár, ktorý má povedzme zmluvu s dvoma zdravotnými poisťovňami naraz.  

Odborníci tvrdia, že problém chaosu sa dá vyriešiť tak, že sa definujú základné liečebno-diagnostické postupy a stanoví sa štandardný balík zdravotnej starostlivosti.

Až potom bude možné určiť dodatočný nadštandard, za ktorý si budú môcť pacienti priplatiť. Napríklad formou doplnkového poistenia.

Ako sa ale postavia k podobnému pokusu o nové zadefinovanie pravidiel jednotlivé zdravotné poisťovne, ktoré sú na Slovensku tri, to je veľký otáznik. A nikto nemôže, samozrejme, nútiť lekára, aby uzatvoril zmluvu iba s niektorou z nich. Pretože pre pacienta by to bolo takto najvýhodnejšie.

Už by sme si asi nemali naďalej klamať a tvrdiť, že naše zdravotníctvo je zdarma. Nie je už roky a každým ďalším mesiacom zaň budeme priplácať viac. Hoci si aj poctivo roky platíme zdravotné poistenie.

Neboli ste už rok až dva u zubára, lebo máte skvelé zuby po otcovi, ale sa už chystáte? No tak sa pripravte na poriadne prekvapenie pre vašu peňaženku. Úsmev ako z reklamy na zubnú pastu Elmex totiž čosi stojí!


Ďalšie články