Mestská polícia hľadá posily. Uletené náborové videá však skôr uchádzačov zabávajú

PB (27 of 27) Bratislavskí mestskí policajti dohliadajú na verejný poriadok počas masových podujatí. Foto: Mestská polícia Bratislava

BRATISLAVA  Mestská polícia Bratislava má ambíciu prijať počas marca dvadsiatku nových kolegov do svojich radov. Súčasťou náborovej kampane sú aj tri videá, v ktorých sa snažia humorným spôsobom poukázať na jednotlivé črty práce mestských policajtiek a policajtov.

Pod sloganom „Nemárni čas v nudnej práci a pridaj sa k mestskej polícii“ sa spustila náborová kampaň, ktorá chce osloviť nových členov v rámci personálneho nedostatku.

Náborové videá obsahujú rôzne situácie z civilného života, ktoré sa presúvajú do služobného výkonu mestského policajta a týkajú sa správneho spôsobu parkovania, využívania prednostných jázd pri zachraňovaní života alebo zmyslu práce v operačnom stredisku.

Podobne ako v iných oblastiach, aj tu je zaznamenaná neochota najmä mladých ľudí o prácu mestského policajta.

Hoci verejnosť vníma činnosť mestskej polície najmä cez hliadky, ktoré riešia najčastejšie dopravné priestupky, policajti bývajú často nasadení v rámci dozerania na verejný poriadok masového charakteru napríklad pri protestoch, kultúrnych a športových podujatiach, ktorých v Bratislave počas roka nie je až tak málo.

Základnými predpokladmi pre prácu v mestskej polícii je dosiahnutie veku minimálne 21 rokov, bezúhonnosť, zdravotná spôsobilosť, maturita, znalosť úradného jazyka slovom aj písmom, duševná a fyzická spôsobilosť.

Okrem toho frekventantov čaká výcvik, počas ktorého sa naučia používať donucovacie prostriedky, zasahovať proti páchateľom trestných činov a priestupkov. Súčasťou praktickej časti kurzu je strelecká a policajno-odborná príprava. Začiatočníkov budú vzdelávať aj zdravotníci, ktorí ich naučia základy poskytovania prvej pomoci.

Prvé tri mesiace navštevujú uchádzači odbornú prípravu s hrubým platom 900 eur. Po úspešnom zložení záverečnej skúšky odbornej spôsobilosti sú zaradení na okresné veliteľstvo s platom od 1 100 eur brutto plus príplatky.

Medzi benefity patrí náborový príspevok 2 000 eur, príspevok na bývanie v sume 100 eur, bezplatná MHD, príplatok za zmennosť či vedenie vozidla.

V roku 2023 zarobili priemerne za mesiac 1 616 eur policajti, ktorí pracujú jeden až dva roky. Mestskí policajti však nemajú vyslovene výsluhový dôchodok, ale môžu získať príspevok po dovŕšení 56 rokov a zotrvaní v pracovnom pomere v službe aspoň 25 rokov.


Ďalšie články