Búrlivé zastupiteľstvo. Mesto menilo pozemky za nájomné byty

Mestské zastupiteľstvo v Bratislave. Foto: Ján Vida Mestské zastupiteľstvo v Bratislave. Foto: Ján Vida

BRATISLAVA – Po prvý raz v tomto roku sa uskutočnilo zasadnutie mestského zastupiteľstva. Rokovalo sa bez primátora Bratislavy Matúša Valla. Zasadnutie viedla námestníčka primátora Bratislavy Tatiana Kratochvílová. Program sa týkal aj „neštandardného spôsobu“ zámeny majetku mesta s podnikateľom Gustávom Lacom.

Išlo zrejme o najkontroverznejší bod štvrtkového zastupiteľstva. Zámena troch mestských pozemkov za päť bytov realitného investora Gustáva Laca vyvolala búrlivejšiu diskusiu. Hlavné mesto tento krok zdôvodnilo potrebou získať nájomné byty.

Podľa investigatívneho článku na aktuality.sk bolo Lacovo pôsobenie spojené so známym podnikateľom Marekom Turčanom. „Advokát Turčan, dlhoročný známy a svojho času sused exministra vnútra Kaliňáka, ovláda spolu s realitným magnátom Lacom päticu spoločností,“ uviedli aktuality.sk v novembri roku 2020.

Schválená výmena sa týka troch pozemkov v celkovej výmere 2 270 m2 na Lovinského, ohodnotených na 1 109 928,80 eura, čo predstavuje iba 488,95 eura za m2 v lukratívnej štvrti blízko Horkého parku. To sa niektorým poslancom nepozdávalo.

„Pokiaľ mesto chce niečo predať, znalecký posudok bude najnižšia cena. Začnime fungovať viac hospodárne, lebo nabudúce vymeníme pozemok aj za kone pre mestskú políciu,“ uviedol sarkasticky poslanec mestského zastupiteľstva Bratislavy Martin Winkler.

Bratislava získala od podnikateľa Laca päť bytov na Zvolenskej, z toho dva sú v suteréne, ktoré kúpil minulý rok. Podľa znaleckého posudku boli ohodnotené na 993 545,19 eura. Laca k tomu ešte mestu doplatí sumu 116 383,61 eura.

Podnikateľ Gustáv Laca vlastní na Lovinského dom aj s pozemkami od roku 2021. Teraz tam získal spomínané plochy. „Tieto pozemky boli pôvodne určené na rozvoj nájomného bývania, ale po preskúmaní sme zistili, že majú nespochybniteľné vady ako kanalizačný zberač. Preto sme pristúpili k takémuto riešeniu, ktoré je síce neštandardné, je to zámena s majiteľom vedľajšej nehnuteľnosti. Ale za túto zámenu získava mesto päť hotových bytov,“ zdôvodnila námestníčka primátora Bratislavy Lenka Antalová Plavuchová.

Zastupiteľstvo sa zaoberalo aj ďalšími bodmi. Napríklad v jeho úvode zložil sľub nový poslanec Pavol Škápik, náhradník za Michala Saba, ktorý sa minulý rok vzdal poslaneckého mandátu.

Starostovia mestských častí ako Martin Zaťovič, Ján Hrčka či Dárius Krajčír ešte požiadali magistrát, aby zverejnil prehľad činností z poplatkov od investorov, určené na rozvoj mesta za posledné tri roky.


Ďalšie články