Legendárny Sklad č. 7 v blízkosti centra Eurovea sa stane novým domovom gastro prevádzky a pivárne

Sklad č. 7 titulná fotka Sklad č. 7. Foto: Register modernej architektúry oA HÚ SAV / Matej Hakar, Čierne diery

BRATISLAVA – Lokalita Eurovea city patrí medzi najvyhľadávanejšie a najatraktívnejšie časti našej metropoly. A jej potenciál zďaleka nedosiahol svoj strop. V pulzujúcej štvrti čoskoro ožije vzácna industriálna dominanta prístavu – Sklad č. 7.

V Bratislave v minulosti panoval čulý priemyselný ruch, sústreďujúci sa práve v lokalite dnes nazývanej downtown, ktorá predstavuje akési nové centrum mesta. Vďaka tomu získala oblasť bohaté dedičstvo v podobe industriálnych budov, dnes považovaných za jeden z vrcholov modernej architektúry.

Žiaľ, vzácne dedičstvo éry industrializmu Bratislava nevedela dlho patrične doceniť. Viaceré z týchto objektov prešli asanáciou a tých pár šťastnejších chátralo a ich budúcnosť nevyzerala veľmi ružovo.

Azda najvýznamnejšími industriálnymi budovami, ktoré ťažké časy dokázali ustáť, sú Pradiareň 1900Jurkovičova tepláreň. Dnes sa môžu pýšiť kompletne zrekonštruovanými priestormi, do ktorých sa vrátil život.

Sklad č. 7 je slovenským unikátom – dlho nedoceneným

Počiatky skladu datuje register modernej architektúry do dvadsiatych rokov minulého storočia. Pôvodne malo vzniknúť viacero takýchto poschodových skladov. Svetlo sveta však nakoniec uzrel len Sklad č. 7.

Odvážny projekt realizovala firma Dr. Ing. arch. Skorkovského. Železobetónová konštrukcia so stĺpmi s ovinutou liatinou a hríbovými hlavicami vyznačujúca sa vysokou nosnosťou bola v danom období u nás nóvum.

Je zrejme najstaršou skladovou viacpodlažnou budovou svojho druhu na Slovensku. Neskôr sa už táto konštrukcia uplatňovala často.

Okrem výnimočnej konštrukcie zaujme aj netypicky riešeným exteriérom. Tri veže na jej vrchole pripomínajú architektúru palácov či sakrálnych stavieb a dodávajú celému projektu jedinečný ráz.

Rok 1944 znamenal pre sklad prvé temné obdobie, keďže svoju daň si vojna vybrala aj na tomto objekte. Pri bombardovaní prístavu a rafinérie minerálnych olejov Apollo došlo k jeho poškodeniu.

Obnovy sa mu dostalo krátko po vojne tými najpovolanejšími – spoločnosťou Skorkovský, ktorá v dvadsiatych rokoch realizovala jeho výstavbu.

Hoci jeho vysoká historická hodnota bola v osemdesiatych rokoch minulého storočia jednoznačne potvrdená vyhlásením skladu za národnú kultúrnu pamiatku, už po roku 1989 ostal opustený a chátral.

Sklad č. 7 dlho chátral. Foto: Archív Registra modernej architektúry oA HÚ SAV

V roku 2007 začalo budove svitať na lepšie časy

Po dlhých rokoch chátrania sa Skladu č. 7 chopila írska spoločnosť Ballymore Properties v súvislosti s výstavbou nákupného centra Eurovea. Objekt slúžil po obnove ako výstavný pavilón, kde si mohli ľudia pozrieť budúcu podobu komplexu Eurovea.

Usporadúvali sa tu aj menšie kultúrne akcie.

Hoci v hre boli istú dobu aj úvahy o využití skladu ako kultúrneho priestoru, ktorý by čiastočne plnil funkciu po PKO, k realizácii týchto myšlienok nikdy nedošlo. Červenú dali projektu pamiatkári.

Ikonická budova v atraktívnej lokalite opäť istú dobu zapadala prachom, avšak jej prinavrátenie k životu bolo len otázkou času, keďže ho odkúpila investičná skupina J&T.

V roku 2020 predložil developer J&T svoj zámer na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA), z ktorého vyplývalo, že tu má vzniknúť reštaurácia a pivovar pod taktovkou spoločnosti Heineken.

Prevádzka mala byť situovaná na prvom nadzemnom podlaží. Zvyšné poschodia plnia administratívnu funkciu. K realizácii zámeru však v tom čase nedošlo, zrejme z dôvodu pandémie.

Medusa Restaurants zámer gastroprevázdky a pivárne dotiahne do finále

S oneskorením, ale predsa to vyzerá, že Sklad č. 7 nájde po rokoch svoje plnohodnotné využitie. Ako informoval portál Yimba, na stavebný úrad v Ružinove bola doručená žiadosť o vydanie povolenia zmeny stavby pred dokončením.

Rekonštrukcia priestoru realizovaná v súlade s Krajským pamiatkovým úradom je už dokončená. Na rade sú stavebné úpravy na účely prevádzky spadajúcej do siete najväčšej gastronomickej skupiny na Slovensku – Medusa Restaurants.

Reštaurácia a piváreň je projektovaná pre asi 320 zákazníkov s 25-členným personálom a otvoriť svoje brány by mala v roku 2025. Medusa tak dopĺňa industriálnu mozaiku svojich prevádzok o nového člena.

Gastro gigant už totiž prevádzkuje reštauráciu Werk v Jurkovičovej teplárni a remeselné bistro Mint v Pradiarni 1900.


Ďalšie články