Pred 68 rokmi zažila Bratislava letecké bombardovanie. Dôvod bol poriadne bizarný

archívna snímka Starý most zamrznutá rieka zamrznutie Staré Mesto Prešporok ¾adové kryhy dunajské atrakcie nábrežie Petržalka živelné pohromy zima ¾ad rieky Ľad na Dunaji museli rozbíjať leteckým bombardovaním, aby sa nepoškodil Starý most. Foto: TASR - Jozef Teslík

BRATISLAVA – Bratislava zažila 11 rokov od druhej svetovej vojny letecké bombardovanie. Dôvod pritom vôbec nesúvisí s vojenskou tematikou, ale záchranou obyvateľov pred nahromadeným ľadom na Dunaji. Stalo sa to na prelome februára a marca roku 1956.

Aktuálne počasie pripomína skôr jar ako zimu. Avšak 11 rokov po konci druhej svetovej vojny bola situácia opačná. Aj keď obyvatelia Bratislavy boli zvyknutí na mrazivé zimy, chlad, ktorý nastal, predsa prekvapil aj ich. V dôsledku silných mrazov, ktoré začali 20. februára 1956, zamrzol celý tok Dunaja.

Hrubá vrstva nahromadených ľadových krýh, ktorá mala 1,8 metra, totiž bránila odtoku vody. V meste sa preto obávali narušenia pilierov Starého mosta, ktorý v tom čase ako jediný spájal oba brehy rieky. 

Keďže ľadoborce neboli k dispozícii, tak sa 3. marca 1956 ozýval v Bratislave zvuk leteckého bombardovania. Vplyvom odmäku a dažďu začala hladina rieky stúpať nevídaným spôsobom až do výšky 912 centimetrov. Jedinečným spôsobom sa uvoľnili kusy ľadu, ktorý sa roztápal ešte v lete.

Vzhľadom na krátke obdobie po vojne zrejme obyvateľom pripomínalo rozbíjanie ľadu bombardovanie Bratislavy v roku 1944 americkým letectvom.

Dunaj bol v minulosti často zamrznutý a pre mnohé katastrofy naháňal ľuďom strach. Naposledy nastala mimoriadna situácia v roku 2012, keď nasadili na zamrznutú rieku ľadoborec. Vzhľadom na posledné mierne zimy je veľmi nízka pravdepodobnosť, že by sa dramatická situácia zopakovala.


Ďalšie články