Odišla logopédka a moderátorka Palugyayová. Jej predkovia patrili k najslávnejším podnikateľom Prešporka

logopedicka-Lucia-Palugyay-rapotacik-tv-jojko-1536x1202 Lucia Palugayová, známa logopédka, moderátorka aj autorka už žiaľ nie je medzi nami, Foto: Jojko

BRATISLAVA – Ešte minulý týždeň zomrela známa slovenská logopedička, moderátorka detskej televízie Jojko a nádejná spisovateľka Lucia Palugyayová. Mama dvoch krásnych detí, uznávaná odborníčka a mimoriadne pozitívny človek bude mnohým veľmi chýbať.

Uznávaná slovenská logopedička nepomáhala dlhodobo len deťom, ktoré mali problém s poruchami reči. Detskí diváci, ale aj ich rodičia ju mali radi aj vďaka relácii Rapotáčik. Tá sa dočkala až troch sérií a s úspechom sa vysielala na obrazovkách detskej televízie. Svoje skúsenosti skúsená profesionálka z Inštitútu detskej reči zúročila aj v detskej knihe, ktorá mala veľký úspech.

O Palugyayovej sa už menej hovorilo, že pochádzala z veľmi slávnej bratislavskej rodiny, ktorá patrila k smotánke mesta. Títo podnikatelia s veľkou víziou zapísali Slovensko do kolektívnej pamäte sveta. Prastarým otcom pani Lucie bol totiž vychýrený vinár a obchodník s vínom Jakub Palugyay.

Sama Lucia Palugyayová v jednom z rozhovorov povedala, že ani ona sama o tak slávnej rodinnej histórii spočiatku veľa nevedela. Jedným z dôvodov bolo aj to, že pripomínať verejne komukoľvek históriu ich predkov, ktorí boli vnímaní v komunistickom Československu ako veľkopodnikatelia a kapitalisti, bol veľký problém.

„Vyrastala som v období, keď história rodiny Palugyayovcov bola v komunistickej spoločnosti tabu. Takže som málo vedela o tom, akú významnú úlohu hralo víno v našej rodine. Až časom, postupne, som sa dozvedala fakty a históriu o našom rode.

Okrem iného aj to, že rodina Palugyayovcov vlastnila prvé auto v Bratislave, založila aj prvé kino a z jej hotela – U Zeleného stromu vznikol neskôr jeden z najznámejších hotelov – hotel Carlton,“ prezradila moderátorka v rozhovore na portáli Palugyay.sk. Uviedla tiež, že z rodinnej kroniky sa dochovali údaje o tom, že sekt Palugyay sa popíjal vo veľkom aj na poslednej plavbe slávneho Titanicu.

Ešte aj dnes je na morskom dne minimálne 3-tisíc fliaš toho skvelého moku z ročníkov 1905 až 1912. No o víne premýšľala pani Lucia vyslovene pragmaticky: „Môj vzťah k vínu je dnes iba čisto spotrebiteľský. Dva deci dobrého vínka k večeri alebo pri posedení s priateľmi. To je podľa mňa vždy dobrý nápad.“ Svojho prastarého otca, ktorý značku založil, poznať nemohla. No aj tak sa rozhodla svojím menom podporiť pokračovanie rodinnej vinárskej tradície, ktorej sa chopilo vinárstvo Rača. Aj dnes si môžete v obchode kúpiť skvelé biele vína s etiketou Château Palugyay. Bola to rodina Palugyayovcov, ktorí z niekdajšieho Prešporka urobili za pár rokov mesto veľkých a slávnych vín.

Víno Palugay sa kedysi vyrábalo v známom Palugyayovom paláci, kde dnes sídli Ministerstvo zahraničných vecí. Len kúsok od neho, na Zelenej ulici, býval kedysi aj moderátorkin prastarý otec Jakub Palugyay. Rozlúčka s obľúbenou logopédkou a moderátorkou bude zajtra v bratislavskom krematóriu.


Ďalšie články