Staromestskú ulicu čakajú zmeny. Magistrát reaguje na tragickú nehodu na Zochovej

Mesto chce upraviť dopravu na Staromestkej ulici, aby sa nezopakovala tragická nehoda z roku 2022. Na autobusovej zastávke zomreli v roku 2022 piati vyskoškoláci, keď zo Staromestkej ulice vpálilo do nich auto. FOTO TASR - Jaroslav Novák

BRATISLAVA – Mesto Bratislava pripravilo projekt, ktorým chce upraviť šírku jazdných pruhov na Staromestskej ulici. Podľa magistrátu sa má tak spomaliť doprava. Analytik upozorňuje na možné obmedzenia.

Cieľom projektu je zlepšiť dodržiavanie rýchlosti. Projekt avizovalo hlavné mesto aj ako reakciu na tragickú dopravnú nehodu na zastávke Zochova v roku 2022, pri ktorej opitý vodič usmrtil piatich študentov.

Staromestská ulica patrí k najfrekventovanejším uliciam v hlavnom meste. „Je to štvorprúdová alebo štvorpruhová komunikácia, dva pruhy v jednom, dva pruhy v druhom smere,“ uviedol manažér Dopravného spravodajstva Zelenej vlny RTVS Ľuboš Kasala pre spravodajský portál RTVS.

„Projekt organizácie dopravy pre túto zmenu máme spracovaný a pripravený. Aj s ohľadom na bezpečnosť sme sa rozhodli k realizácii pristúpiť, keď budú lepšie poveternostné podmienky,“ skonštatoval hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Magistrát uvádza, že ide o jednoduchý a v zahraničí overený a účinný princíp. Užšie jazdné pruhy majú vodičov psychologicky navádzať na to, aby v úsekoch, v ktorých priestorové pomery navádzajú na rýchlu jazdu, jazdili pomalšie. Kasala skonštatoval, že na Staromestskej ulici sa jazdí oveľa rýchlejšie, ak je prázdna.

Poznamenal však, že existujú aj iné možnosti, ako zabezpečiť dodržovanie rýchlosti. Dopravný analytik Jozef Drahovský upozorňuje, že zúžením pruhov sa spomalí doprava, čím však klesne priepustnosť a predĺžia sa kolóny.

„Okrem zúženia jazdných pruhov je ešte jedno riešenie, máme predsa v zákone o cestnej premávke ustanovenú aj takzvanú objektívnu zodpovednosť, čiže možno by stačilo namontovať v jednom aj v druhom smere certifikovaný radar,“ poznamenal Kasala.

(tasr)


Ďalšie články