O rugby je stále malý záujem. Bratislavský klub sa to pokúša zmeniť

312662377_676394444201842_1989343042365882483_n Bratislavskí rugbisti odohrávajú zápasy skôr so zahraničnými súpermi. Foto: Rugby klub Bratislava

BRATISLAVA – Rugby klub Bratislava sa snaží o rozvoj netradičného športu zopár nadšencov, ktorí väčšinou pochádzajú zo zahraničia. Vedenie klubu sa snaží osloviť všetky vekové kategórie, aj keď podmienky a záujem nie sú podľa nich ideálne.

Pred niekoľkými rokmi fungovala seniorská Slovenská rugbyová liga, v ktorej pôsobili tri aktívne kluby z Bratislavy, Žiliny a Piešťany. Keďže rugby je na Slovensku zatiaľ málo známy šport, bolo zrejme náročné udržať ligu dlhodobejšie bez výraznej podpory sponzorov, štátu, ako aj bez záujmu ďalších klubov.

V súčasnom období preto hráva Rugby klub Bratislava, ako aj slovenská reprezentácia väčšinou medzinárodné zápasy. „Hrávame dohodnuté zápasy s tímami prevažne z okolia, z Česka, Rakúska a Maďarska.

Minulý rok sme odohrali zápasy aj proti tímom z Anglicka, Srbska či z Paríža, a najmä proti národnému tímu Poľska,“ spresnil Bratislavskému Štandardu asistent trénera Rugby klub Bratislava Dávid Mesežnikov.

Rugby klub pôsobí v areáli Slávia Ekonóm Bratislava na Trnavskej ceste. Manažment klubu sa zameriava na rozvoj detských a juniorských kategórií, s ktorými sa zúčastňujú na niekoľkých malých turnajoch. Rugby akadémia sa zameriava na vyhľadávanie talentov a nábor nových hráčov.

Zloženie seniorského mužstva pozostáva zo študentov alebo dospelých. Okrem Slovákov pôsobia v klube Francúzi, Novozélanďan, Škót, Srb, Rus a na zápas sa zvykne pridať ešte niekoľko cudzincov. „Značná časť hráčov pochádza zo zahraničia, tie počty a konkrétni hráči sa dosť menia. Slováci tvoria tak asi polovicu tímu,“ Dávid Mesežnikov.

Nádeje sa vkladajú najmä do mladých hráčov. Foto: Rugby klub Bratislava

Problémom pri vytvorení rozhodcovskej komisie je nedostatok odborníkov, ktorí rozumejú pravidlám tohto športu. Veľmi málo ľudí je vhodných na tieto funkcie, lebo počty hráčov so skúsenosťami sú malé na to, aby s nimi do budúcna mohli počítať.

Prvý ragbyový klub na území celého Československa bol v roku 1925 ŠK Slávia Bratislava. Vývoj tohto športu bol nestály, keďže dochádzalo k častým zánikom klubov. Koncom 50. rokov minulého storočia však na Slovensku zanikli všetky kluby, hoci v susednom Česku bolo v 80. rokoch asi 2 000 aktívnych hráčov. K obnoveniu ragby na Slovensku došlo až v roku 2003 založením ragbyového klubu Slovan Bratislava a o rok neskôr, v roku 2004, vznikom Slovenskej rugbyovej únie.


Ďalšie články