Chcete stavať? Montované drevodomy sú zaujímavou voľbou, ktorá je v zahraničí aj na Slovensku stále populárnejšia

Drevodom vznkne najmä v prírode uprostred zelene, Foto Drevodom je ekologická a úsporná stavba, ktorá vynikne najmä v prírode. Foto: Wood House Ltd

BRATISLAVA – Najžiadanejšími stavbami za posledné dva roky v Európskej únii a aj v Kanade sú nízkoenergetické drevodomy. Pokiaľ vlastníte pozemok, máte tak aj vy možnosť získať rýchlo nový, zdravý a energeticky nenáročný domov.

Vzhľadom na súčasné trendy čoraz viac ľudí hľadá pohodlný, ekologický a moderný spôsob bývania. Po covide išli všetky stavebné materiály skokovo nahor, a tak stavať z tradičných materiálov, ako je tehla, betón, Ytong či iných, je nielen finančne, ale hlavne časovo náročné. Klasická stavba totiž musí „zrieť“, čakáte na rôzne partie remeselníkov, najrôznejšie povolenia, preto sa celková doba stavby domu môže poriadne predĺžiť. Od výkopu základov až k nasťahovaniu prejdú neraz aj vyše 2 roky.

Možným riešením sú preto montované drevodomy alebo masívne drevené domy. Kombinujú totiž rozličné výhody modernej vedy, techniky a technológie a ešte majú aj iné „pridané hodnoty“. Aké sú teda výhody výstavby drevených montovaných stavieb?

Vynikajúce izolačné vlastnosti, v zime teplo, v lete príjemne

Drevostavby vykúrite veľmi rýchlo, s minimálnymi nákladmi. Stenu dreveného montovaného domu tvorí drevená stĺpiková konštrukcia, do ktorej je vložená tepelná izolácia a ktorá je zvonku opláštená ďalšou vrstvou tepelnej izolácie. Práve tento spôsob zateplenia drevostavieb predstavuje výhodu, ktorou je možnosť zabezpečiť požadovanú tepelnú ochranu bez podstatného zvyšovania hrúbok konštrukcie obvodových stien. Tým sa zastaví aj ďalšie zvyšovanie investičných nákladov. Preto drevostavby dosahujú vynikajúce tepelno-technické vlastnosti, vďaka ktorým majú nízku spotrebu tepla na vykurovanie a teplota vo vnútorných priestoroch sa dá aj ľahšie regulovať.

Bez ohľadu na ročné obdobie vo vnútri drevostavieb nájdete vždy dokonalú tepelnú pohodu a príjemnú klímu. Majitelia si drevostavby pochvaľujú predovšetkým v zime. Vykúriť murovanú stavbu zaberie veľa času a energií. Teplo sa najskôr dlho akumuluje v murive. Drevostavba sa vďaka svojim bezkonkurenčným tepelno-izolačným vlastnostiam dá vykúriť veľmi rýchlo. V horúcom lete sa drevostavba, naopak, rýchlo ochladí. Opäť na rozdiel od murovaných domov, ktorých naakumulované steny ešte dlho sálajú teplo a horúčavy sa nezbavíte ani výdatným vetraním.

Akustická pohoda, hluk zo susedstva vás neobťažuje

Správne navrhnutie jednotlivých materiálov, ich zostavenie v konštrukcii a následné presné prevedenie je pri dosiahnutí vynikajúcich akustických vlastností alfou a omegou. V prípade sendvičových konštrukcií drevostavieb nám k tomu pomáha niekoľko vrstiev, z ktorých sa skladá konštrukcia steny aj stropu. Steny tak tvorí niekoľko vrstiev materiálu s rôznou dynamickou hrúbkou a výrobnými akustickými parametrami.

Vďaka masívnym betónovým podlahovým poterom a špeciálnym vrstvám zvuk pohlcujúcich materiálov je zabezpečené výborné odhlučnenie medzi jednotlivými podlažiami domu. Stavba vám ale zabezpečí aj pokoj od prípadného hluku z blízkeho okolia.

Rýchlosť a presnosť výstavby je obdivuhodná

Pokiaľ sa stavby drevodomu ujme skúsená a zavedená firma, rastie doslova ako z vody. Jednotlivé časti drevostavby sú totiž vyrobené vopred vo výrobných halách. Potom sa stavajú ako stavebnica. Už vo výrobných halách sú v obvodových stenách zabudované okná, vchodové dvere a vonkajšie parapety, steny sú už osadené hrubou omietkou.

Zmontovanie hrubej stavby z pripravených dielov zaberie len 2 až 3 dni a stavba aj jej konštrukcia sú zabezpečené proti nepriaznivým poveternostným vplyvom. Ďalšie remeselné práce sa vykonávajú v priemere do 12 až 16 týždňov od začatia montáže. V závislosti od použitých materiálov a technologických predpisov pre ich spracovanie.

Stavba sa dá urobiť aj v treskúcej zime

Vďaka tomu, že väčšina prípravných prác prebieha vo výrobných halách, je možné drevostavbu zmontovať aj cez zimu. Akonáhle sa dokončí hrubá stavba, je možné dom začať vykurovať a remeselné práce vykonávať aj v chladných mesiacoch. Nasťahovať sa môžete temer okamžite, ide totiž o takzvanú suchú stavbu. Životnosť drevených konštrukcií je pritom celkom v rukách jeho užívateľa. Pri kvalitnom spracovaní dreva, vhodnom výbere materiálu na stavbu a dobrej starostlivosti môže drevostavba prežiť doslova storočia. Pri výletoch do slovenských hôr iste obdivujete zachovalé drevenice, mnohé z nich sú aj 300 rokov staré.

Drevo je veľmi odolný prírodný materiál, ktorý má vynikajúci pomer pevnosti a pružnosti k jeho hmotnosti. Vďaka použitiu kvalitných materiálov a špeciálnych okien a dverí šetríte aj peniaze za energie. Táto čiastka nie je zanedbateľná. V prepočte ušetríte viac ako dve tretiny výdajov na energie. Montovaný dom tiež zohľadňuje prostredie a smerovanie svetových strán. Vďaka týmto parametrom šetríte nielen životné prostredie, ale aj peniaze za energie. Obytný priestor sa nachádza na slnečnej strane, preto môžete využívať slnečnú energiu. Drevodom však udržuje konštantnú príjemnú teplotu v lete aj zime.

Prekvapivo viac využiteľného životného priestoru

Moderné drevostavby majú výrazne tenšie obvodové steny a priečky, vďaka čomu máte vy viac priestoru na bývanie. Napríklad v dvojpodlažnom montovanom dome so zastavanou plochou 100m2 vykazuje drevostavba obytnú plochu väčšiu o viac než 10m2 v porovnaní s domom postaveným klasickým spôsobom s rovnakou zastavanou plochou a zrovnateľnými tepelno-technickými parametrami. Dá sa teda povedať, že pri dome so zastavanou plochou 100m2 má drevostavba postavená sendvičovým spôsobom o jednu izbu naviac.

Drevo je materiál minulosti, ale aj blízkej budúcnosti

Ak chcete, aby vaša stavba bola ekologická, drevo je tým správnym materiálom, pretože ide o obnoviteľný stavebný materiál, ktorý šetrí energiu v každej fáze. Od výroby cez prepravu materiálu až po šetrenie spotreby energie počas užívania domu. Pri porovnaní celkovej energetickej náročnosti budov začína stále väčšiu úlohu zohrávať aj energetická náročnosť na ich výstavbu. Ceny energií sa výrazne prejavujú aj vo výrobnej sfére a v doprave. Montované drevodomy na kľúč sa vyrábajú z kvalitných materiálov. Na ich výrobu sa používajú CLT panely, ktoré zaručujú dlhovekosť domu pre ďalšie generácie. Vďaka tomu sú domy stabilnejšie, pevnejšie a energeticky úspornejšie. Sú vhodné pre alergikov a astmatikov, pretože minimalizujú prach, plesne, roztoče a iných nechcených návštevníkov.

Drevodom z Kanady má tvar vyslovene účelový vzhľadom na množstvo snehu v oblasti. Foto: Wooden house Ltd
Drevodom vás prekvapí veľkými a krásnymi oknami poskytujúcimi skvelý výhľad. Foto: Wooden House Ltd
Architekti v zahraničí pri stavbe zohľadňujú štýl aj účelnosť. Foto: Wooden House Ltd
Jednoduchý 3-izbový bungalov na kľúč vás nebude stáť viac ako 80-tisíc. Foto: Wooden House Ltd
Masívne zrubové drevené stavby pri kanadských jazerách vydržia stáť stáročia. Foto: Wooden house Ltd
Moderný koncept spojenia kuchyne a obývacieho priestoru s krbom. Foto: Wooden House Ltd
Aj kuchyňa v drevodome vás môže prekvapiť svojím štýlom a modernosťou. Foto: Wooden House Ltd

Ďalšie články