Mestská polícia zverejnila štatistiky zo silvestrovskej noci. Za používanie pyrotechniky veľa pokút nerozdala

Mestská polícia Mestská polícia. ilustračné foto. Zdroj facebook.com/Mestská polícia Bratislava

BRATISLAVA – Silvestrovská noc prináša každoročne množstvo problémov. Oslavy konca roka sú spojené s používaním nebezpečnej pyrotechniky, ale rovnako aj s požívaním alkoholu na verejných miestach. Posledný deň v roku majú preto záchranári a policajti vždy plné ruky práce.

Výnimkou nebol ani tento rok a v Bratislave museli byť mestskí policajti v pohotovosti. „Počty policajtiek a policajtov počas bezpečnostných opatrení zo strategických dôvodov nikdy neuvádzame. No počas silvestrovského dňa a nočnej služby sme mali zvýšený výkon na každom veliteľstve a aj na Útvare zásahovej jednotky a kynológie, oproti bežným dňom,“ povedal Bratislavskému Štandardu vedúci oddelenia komunikácie bratislavskej mestskej polície Peter Borko.

Spolu riešili bratislavskí mestskí policajti počas tejto noci 486 udalostí. Medzi nimi bol napríklad požiar smetnej nádoby, ktorý bol spôsobený pravdepodobne v dôsledku zábavnej pyrotechniky, ktorý uhasila staromestská hliadka. Rovnako riešili priestupky spojené s konzumáciou alkoholu na verejnosti, v dvoch prípadoch boli medzi priestupcami aj osoby, ktoré ešte nedosiahli 18 rokov.

„V troch prípadoch spolupracovali hliadky mestskej polície s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci, v ďalších dvoch prípadoch sme pomáhali silne alkoholom intoxikovaným ľuďom a v jednom prípade osobe s epileptickým záchvatom,“ uviedol zo štatistík silvestrovskej noci Borko. Kuriozitou boli dve hlásenia o osobách, ktoré zostali uzamknuté v areáloch cintorínov. Osoby sa hliadkam napokon podarilo bezpečne dostať von.

Čo sa týka používania zábavnej pyrotechniky, už 8 rok platí všeobecne záväzné nariadenie o používaní pyrotechnických výrobkov na území hlavného mesta Slovenskej republiky. To pôvodne počítalo s výnimkou používania počas 31. decembra od 22:00 do 1. januára do 02:00. Poslanci mestského zastupiteľstva však napokon prijali celoročný zákaz.

Pod hrozbou sankcie je tak od roku 2016 na území Bratislavy zakázané používať akúkoľvek pyrotechniku, okrem ohňostrojov, ktoré odpaľuje profesionálna firma, detskej zábavnej pyrotechniky kategórie F1 či scénickej pyrotechniky. Je však potrebné dodať, že tento zákaz počas silvestrovskej noci, no nielen počas nej, porušuje množstvo ľudí. Výnimkou neboli ani posledné dni minulého roku a prvé hodiny toho nového.

V tejto súvislosti riešili bratislavskí mestskí policajti 93 prípadov porušenia zákazu používania pyrotechniky. „Vzhľadom na povahu priestupku bolo možné počas silvestrovskej noci riešiť pokutou len štyroch priestupcov. Rozpustili sme 23 skupín ľudí, pri ktorých nebolo možné určiť, kto pyrotechniku používal,“ ozrejmil Borko.

Podľa vyjadrení mestskej polície, v prípade tohto priestupku je policajtom a policajtkám odporúčané udeľovať maximálnu možnú výšku pokuty, ktorú im umožňuje udeliť zákon. V tomto prípade to je 33 eur. Vzhľadom na dostupné pokutové bloky v hodnote 30 eur tak bola počas silvestrovskej noci za porušene používania zábavnej pyrotechniky vyzbieraná suma v celkovej výške 120 eur.

Silvestrovské oslavy boli v Bratislave aj napriek absencii centrálneho zábavného programu, organizovaného magistrátom, jedny z tých bujarejších. „Pre porovnanie, počas silnejších týždňov riešime 2 500 prípadov za sedem dní. Teraz, len počas Silvestra, keď je Bratislava relatívne prázdna, ich bolo 486,“ dodal na záver pre Bratislavský Štandard Borko.


Ďalšie články