Na petržalských vianočných trhoch vás možno zláka medvedia krv. Viete, o čo ide?

IMG_20231127_162723 Vitajte na petržalských vianočných trhoch. Foto: Ján Vida

BRATISLAVA – Súčasťou Vianočnej Petržalky sú trhy, ktoré sa konajú na Námestí Republiky. V priestore pod žiariacim stromčekom, ktorý nemožno prehliadnuť, sa na necelý mesiac rozložili stánky najmä s občerstvením.

Petržalčania nemusia za vianočnými trhmi cestovať ďaleko, keďže sa konajú uprostred ich sídliska. Ak však niekto vyhľadáva sortiment s tradičnou vianočnou tematikou, trhy môžu byť sklamaním, čo je škoda. Stačilo by zopár stánkov s tovarom, ktorý počas roka nezoženiete. Spomenúť môžeme vianočné dekorácie, adventné vence alebo vianočné pečivo. Osviežili by nielen vianočnú atmosféru, ale vzhľadom na nižšiu konkurenciu by si aj zarobili. Realita je však trochu iná. Okrem dvoch stánkov bez občerstvenia, kde jeden z nich ponúka zimné čiapky so svietiacimi predmetmi a druhý turecký med s lízankami, predávajú zvyšní jedenásti nájomníci takmer rovnaký sortiment, ktorý obsahom pripomína čiastočne jesenné hody.

Cigánska pečienka za 6,50 eura, lokše s rôznymi náplňami od 2 do 4 eur, kapustnica za 5,50 eura či palacinky a zemiakové placky zhodne v sume 4 eurá síce lákajú labužníkov, ale každý si rozmyslí vzhľadom na ceny, čomu dá prednosť. Náročnejších gurmánov možno osloví divinový guláš v sume 7,50 eura či zemiakové knedličky nasladko alebo naslano za 6 eur. Takéto sústo jedla si žiada aj niečím zapiť. Prevláda, samozrejme, varené víno rôznych príchutí, ktorého cena sa pohybuje za dvojdecový pohár priemerne 2,50 eura, medovina za 3 eurá a punč za 3,50 eura. Z ponuky vzbudzuje pozornosť medvedia krv, ktorú predávajú viacerí obchodníci po 3 eurá. Pri otázke, čo sa skrýva za bizarným názvom, mi obsluha prezradila, že je to kombinácia ríbezľového vína a rumu.

Stánky lákajú rôznymi pochúťkami. Foto: Ján Vida

Vyššie ceny ponúkaných jedál a nápojov sa, samozrejme, odvíjajú aj od nájmu, ktorý zohľadňuje výdavky za energie. Mestská časť Petržalka vyberala stánky na základe verejnej obchodnej súťaže, kde záujemcovia museli ponúknuť aj cenu za nájom. Tento rok sa nájom spomedzi úspešných stánkov s občerstvením pohybuje na úrovni od 140 do 180 eur na deň. Cena nájmu pre stánky bez občerstvenia je oveľa nižšia, a to od 45 do 47 eur za deň.

Petržalské vianočné trhy, ktoré sú otvorené každý deň, trvajú od 25. novembra do 20. decembra. Prítomným návštevníkom vytvoria vianočnú atmosféru počas vybraných dní aj účinkujúci v rámci kultúrneho programu.

Rozžiarený stromček prispieva k vianočnej nálade. Foto: Ján Vida

Ďalšie články