Pokrytectvo Matúša Valla

Mesto Bratislava chce zvýši daò z nehnute¾ností a poplatok za odpad Zľava starosta bratislavskej mestskej časti Ružinov Martin Chren, vpravo primátor Bratislavy Matúš Vallo počas tlačovej konferencie primátora Bratislavy so starostami bratislavských mestských častí 14. novembra 2023 v Bratislave. Zdroj: Jakub Kotian/TASR

V Bratislave sa už dlhšie šuškalo, že primátor Matúš Vallo chystá zvyšovanie dane z nehnuteľností. Preto bolo pre mňa príjemným prekvapením, keď 2. októbra 2023 rozoslal starostom bratislavských mestských častí list, ktorým ich požiadal o stanovisko miestnych zastupiteľstiev k návrhu Všeobecne záväzného nariadenia o dani z nehnuteľností. V predloženom návrhu nebola ani zmienka o zvyšovaní daní, dokonca sa v ňom navrhovalo zníženie dane o 50 % na stavby a nebytové priestory užívané na šport.

Dňa 12. októbra 2023 bol tento návrh zverejnený aj na úradnej tabuli mesta a občania mohli k nemu zaslať svoje pripomienky. Ten istý deň bol na úradnej tabuli zverejnený aj návrh VZN o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Aj v tomto prípade sa v návrhu neuvádza žiadne zvýšenie poplatku.

Sedemnásť zastupiteľstiev mestských častí Bratislavy sa dôkladne zaoberalo uvedenými návrhmi a prijali k nim svoje stanoviská. Buď súhlasné, nesúhlasné, alebo súhlasné s pripomienkami.

14. novembra 2023 však už bolo všetko inak. Primátor Bratislavy Matúš Vallo svojim občanom na tlačovej konferenciioznámil Jóbovu zvesť. Pripravil im predvianočný darček v podobe zvýšenia dane z nehnuteľností v priemere o 35 percent a zvýšenia poplatku za odvoz komunálneho odpadu o 30 percent. Toto pripravované zvýšenie pán primátor odôvodnil chaotickým obmedzovaním príjmov samospráv politickými rozhodnutiami v predchádzajúcom volebnom období, vysokou infláciou a negatívnymi  ekonomickými prognózami do budúcnosti. 

Aká tragédia sa stala, že už o mesiac po zverejnení návrhov oboch VZN bola situácia úplne iná a pán primátor musí radikálne zvyšovať dane? To mesiac predtým ešte nevedel, v akej katastrofálnej finančnej situácii sa Bratislava pod jeho vedením nachádza? Alebo sa iba zbabelo schoval za oznámenie predstaviteľov združenia krajských miest K8 o pripravovanom zvyšovaní daní v krajských mestách? Veď keď zvyšujú iní, prečo nie aj my?

Finančná kondícia Bratislavy naozaj nie je dobrá. Ale je to naozaj iba vinou externých vplyvov? Nemá na tom náhodou svoj podiel viny aj pán primátor? „Pri našom nástupe bolo na magistráte 585 zamestnancov a teraz to je 996 zamestnancov“, potvrdil Matúš Vallo pred rokom v predvolebnej kampani. Tento obrovský nárast zamestnancov magistrátu obhajoval tým, že pomohli ušetriť mestu milióny eur. Ako to, že to dnes mesto nepociťuje a musí tie milióny žmýkať od svojich obyvateľov? 

Matúš Vallo tvrdí, že vedenie hlavného mesta kládlo veľký dôraz na šetrenie. Dokonca podľa neho magistrát zrušil desiatky pracovných pozícií. Nuž po tom predchádzajúcom navýšení o niekoľko stoviek to vyznieva naozaj ako výsmech občanom.

Je to už druhé razantné zvýšenie dane z nehnuteľností presadené Matúšom Vallom. To prvé zvýšenie až o 50 percent malo podľa neho od roku 2020 priniesť približne 12 miliónov eur ročne pre mesto a 12 miliónov eur pre mestské časti. Vallo chcel tieto peniaze investovať do opravy ciest a chodníkov i do zlepšenia verejných priestorov a zelene. Ale ruku na srdce. Bratislavčania, postrehli ste to zlepšenie? Dnes pre istotu už primátor nesľubuje za zvýšené dane aj zlepšené služby, ale iba udržanie štandardu poskytovaných služieb v meste.

Ešte jedna vec je pozoruhodná. Podľa primátora prinesie mestu Bratislava zvýšená sadzba dane cca 19 miliónov eur ročne a mestským častiam spolu tiež 19 miliónov eur. Zaujímavé číslo. Podľa Metropolitného inštitútu Bratislava bude stáť realizácia srdcovky pána primátora Plató Staromestská približne 18 miliónov eur. Podľa Metropolitného inštitútu sa s výstavbou začne najskôr v roku 2024. Naozaj je tento projekt pre Bratislavu v súčasnosti nevyhnutne potrebný? Naozaj sa musíme všetci skladať na hračku pána primátora?

„Namiesto sľubov o lepších službách čakajú na obyvateľov hlavného mesta na budúci rok vyššie dane,“ to je citát z istého slovenského denníka spred štyroch rokov. Realita je aj dnes taká istá, primátor je aj dnes ten istý. Zvyšovať dane vie každý. Rozumne hospodáriť málokto.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články