Vianočné trhy v Bratislave už začali. Pozrite, na čo všetko sa môžete tešiť

Na vianočných trhoch bolo už prvý deň veselo Na Vianočných trhoch v bratislavskom Starom meste bolo už v prvý deň veselo. Foto: Andrijan Turan

BRATISLAVA – História vianočných trhov siaha do stredoveku. Ako prvé ich začali usporadúvať nemecky hovoriace krajiny. Na krásne vysvietený a ozdobený trh v bratislavskom Starom Meste plnom voňavých lákadiel si chodím oddýchnuť a užiť zábavu s priateľmi už desaťročia.

Aj vo štvrtok som na Vianočné trhy prišiel pre ich neopakovateľnú atmosféru, krásne vyzdobené námestia a tiež vábivé arómy šíriace sa z drevených stánkov. Neodmysliteľnou súčasťou ponúkaných gastro špecialít sú u nás plnené lokše, pečené mäská, klobásky, cigánska pečienka, medovníky.

V čoraz chladnejšom počasí vás potešia aj horúce nápoje. Čaj, medovina, punč, grog, hriatô či varené vínko. Popri tradičných vianočných jedlách ma prekvapili aj exotické jedlá ako bao či gyoza a pri pár stánkoch som videl aj ponuku pre vegánov. Vianočné trhy v Bratislave 2023 majú aj novinku, ktorou sú „prívetivé zóny“. Bezbariérový priestor na Hviezdoslavovom námestí slúži na posedenie pre všetkých tých, ktorí už nezvládajú ruch a citový pretlak na námestí. Ocenia ich určite rodiny s deťmi a seniori.

Tisícky Bratislavčanov prídu na Vianočné trhy už len za zážitkom. Nákupy totiž nie sú hlavným motívom ich návštevy. Ak hľadáte čosi naše – slovenské, hľadajte unikátne remeselnícke výrobky. Ručne vyrábané ozdoby, vianočné dekorácie, šály aj svetre a všetko súvisiace so zimou a prichádzajúcimi sviatkami.

Ja si ale idem s priateľmi postáť pri poháriku vareného. Podebatovať o tom, čo rok dal. A aj sentimentálne zaspomínať na tých, ktorých nám osud vzal. Ani vo štvrtok to nebolo inak. No nielen ja mám zvyk, že si najprv prejdem trhy krížom-krážom a popozerám ponuku a ceny. Tie ma neprekvapili. Samozrejme, išli riadne hore.

Dva roky panickej pandémie žiadnym trhovníkom nepomohli. Ceny všetkých vstupných surovín vyskočili aj o 100 percent. Zdražela aj elektrina, čo sa logicky odrazilo aj na cenách v stánkoch. Takže: plnený langoš 6,50 eura, víno 3 až 4 eurá, lokše 2 až 3,50 eura, cigánska 7 eur, hriatô 4,50 eura, čaj 2,50 eura, grilované mäsko 8 eur, štrúdľa 2,50 až 4 eurá. Nevadí, aj tak si dám! A vyskúšam aj pri vedľajšom stánku, u konkurencie.

Recept na vianočné varené víno mi prezradila vyzimená, ale usmiata teta Milka z Vištuku, zo stánku na Hlavnom námestí: „Do tohto 10-litrového hrnca nalejem päť litrov vína a aspoň tri vody a poriadne pridám cukru. Klinčekmi a škoricou naozaj nešetrím. Nech to má poriadny šmak!“

Tetuška má pravdu. Chuť spomenutých prísad spoľahlivo prebije akúkoľvek pachuť vína neznámeho pôvodu, ktoré sa do podobného vareného bežne dáva. Nehľadám na trhoch chyby, ale ak si všímate detaily, vidíte, že veľkosť langošov aj cigánskej či lokší a štrúdieľ sa zmenšila. Sledujem pupkáča, ako si nesie od stánku plastové štamperlíčky whisky Jack Daniels, veľkosť 0,2dcl. Cena 2 eurá, čiže poctivý poldecák za 5 eur. Sumy sú prehnané. No taký bezvýznamný detail si ako verný návštevník vianočných trhov nevšímam. Jem, pijem, rozlievam, zoširoka gestikulujem. Hovorím zásadne s plnými ústami a smejem sa aj na zlých vtipoch. Žmurknem súcitne na kamaráta – šoféra, čo smutne hľadí do vychladnutého ovocného čaju.

Hlavná je predsa podmanivá atmosféra! Pachy, vône, farby svetiel, útržky hovorov, smiech nadšených detí a stokrát zacyklené vianočné odrhovačky. V podobných detailoch je skrytý Dobrý Duch Vianoc a hoci je tento sviatok už roky komerčne zneužívaný, ľudia si ešte zachovali úctu k významnej, kresťanskej tradícii. Ani ja nesmiem zabudnúť, že Vianoce sú o rodine a láske k blížnemu. O zmierení, pokore a všetkých ľuďoch, ktorí sú mi tak blízki.

Keď už hovoríme o cenách všetkého, čo som na trhoch obdivoval a ochutnal, treba spomenúť aj to, že sa odvíjajú od cien prenájmov stánku. Predajcovia získajú prenájom stánku vo verejnej súťaži, kde sa zohľadňuje originalita aj kvalita ich výrobkov. A aj to, či sú naše – slovenské. Tento rok budú Vianočné trhy na Primaciálnom a Hlavnom námestí otvorené až do 31. decembra. Stánkari majú teda šancu zarobiť to, čo do prenájmu investovali. Suma prekvapí. Minulý rok stál prenájom stánku typu „RN” (pre predaj rozlievaných nápojov bez alkoholu, s nízkym obsahom alkoholu a teplých nápojov) s rozmermi 4,4m x 2,2 m + 2ks nezastavanej plochy na prístavbu 2,2m x 2m, minimálne 15-tisíc eur bez DPH. V cene je aj predpokladaný odber elektriny 10 kW. Ak si k tomu prirátate cenu surovín a plat brigádnikov, čo v stánkoch pracujú, tak sa stánkari majú čo obracať.

Na trhy chodím desaťročia a viem, že mimo víkendov tam idú ľudia až po práci. O desiatej večer trhy končia. Na zarábanie tak nezostáva veľa času. Bratislavské vianočné trhy v Starom meste sú malé a útulné. A ja nečakám, že sa budú nejako meniť a nedajbože modernizovať. Som rád, keď tam ako vo štvrtok nájdem všetko to, čo minulý rok. A podľa možností na rovnakých miestach.

Keď som pár hodín stál pri stánku a pozoroval prichádzajúcich a odchádzajúcich ľudí, mimovoľne som sa usmieval. Len tak. Bolo mi teplo na duši. Vedel som, že zažatím veľkého vianočného stromu sa začne odpočítať čas do Štedrej večere. Do šťastného smiechu detí, ktoré si rozžiarenými očami rozbaľujú po večeri svoje darčeky. A v televízii stále rovnako krásna Popoluška preberá hrach.

Už cítim aj vôňu zázvorníkov, medovníkov či vanilkových rožkov, čo bude piecť moja manželka, ktorá naplní skoro na mesiac náš dom. Vianočné pečivo sa bude kopiť v krabiciach v predsieni. Odtiaľ ho budem tajne kradnúť ešte pre Vianocami. A každý deň pri ceste do práce prejdem cez vianočné trhy s perníčkom v ruke. Aby som vedel, že tento čarovný čas je tu zasa a že je vzácny, jedinečný a nielen môj.

Slovenská medovina je najlepšia na svete. Foto: A. Turan
Bravčové mäsko grilované na bukovom dreve. Mňam, no nedaj si… Foto: A. Turan
Je ti zima, dievčatko? Kúp si baranicu! Foto: A.Turan
Na varené prišla aj partia dôchodcov z Hainburgu. Vo veselých čapiciach. Foto: A. Turan
Jabĺčka v župane. Obľúbená sladká dobrota, Foto: A. Turan
Zo starodávneho dreveného kolotoča sa najviac tešia deti.. Foto: A. Turan
Pre všetkých unavených je pripravená relaxačná zóna, Foto: A. Turan

Ďalšie články