Sekt Hubert očaril aj cisára. Prvé šumivé víno vyrobili okrem Francúzska u nás

hubert Johann Hubert Johan je novým sektom našej najobľúbenejšej domácej značky. Foto: Hubert

BRATISLAVA – Vinárstvo Hubert z Bratislavy je našim unikátom. Od svojho založenia sa firma stala jedným z najvýznamnejších producentov šumivého vína v oblasti bývalého Rakúsko-Uhorska. Bez šampusu zo Serede sa dnes nezaobíde žiadna naša oslava. Aká je jeho história?

Uhorský cisár František Jozef I. na silvestrovskej recepcii vo Viedni roku 1896 vyhlásil: „Toto šampanské je skutočne vynikajúce.“ Na stole pred ním pritom stála fľaša slovenského sektu Hubert. Dnes šampanským označujeme iba sekty vyrobené vo francúzskom regióne Champagne. Najkvalitnejším sektom je šumivé víno, po ňom nasleduje perlivé a nakoniec sýtené víno. So znižujúcou sa kvalitou je pretlak CO2 vo fľaši menší, s čím súvisí aj nižšia stabilita peny a jemnosť bubliniek. Najväčší rozdiel medzi šumivým a sýteným vínom spočíva v pôvode kysličníku. V šumivých vínach táto látka vzniká produktom činnosti vínnych kvasiniek. Kvasenie prebieha v uzavretých kvasných nádržiach či v tlakových fľašiach, vzniknuté CO2 zostáva vo víne. Do sýtených vín je CO2 pridávaný umelo.

Legenda o slovenskej značke Hubert J. E. hovorí o mladom francúzskom vojakovi Johannovi Evangelistovi Hubertovi z oblasti Champagne. Ten sa s vojenskou výpravou vracal z napoleonského ťaženia v Rusku. Johann bol zranený a pri prechode cez Prešporok skolaboval. V nemocnici sa ho ujala krásna ošetrovateľka Paulína. Tá Francúza vyliečila a mladý zaľúbený pár zostal po svadbe žiť v meste. Johan poznal technológiu výroby šampanského, preto sa spolu s manželkou pustili do výroby šumivého vína z kvalitných miestnych surovín. Toľko romantická legenda. Realita ale bola iná. V roku 1825 vznikla na Radlinského ulici v Bratislave prvá fabrika na výrobu šumivého vína mimo Francúzska. Továreň sídlila na mieste, kde je dnes Chemicko-technologická fakulta STU. Spoločnosť založili Johann Fisher a Michael Schönbauer. Prvý člen rodiny Hubertovcov – Franz Hubert – sa ako spolumajiteľ továrne spomína v Bratislavskej kronike až o 50 rokov neskôr. Franz bol mladším bratom Johanna Evangelistu Huberta, zraneného vojaka, takže legenda je sčasti pravdivá.

Firma v roku 1840 vyrábala iba desaťtisíc fliaš sektu ročne. Prepracovaná technológia a výborná kvalita vín z bratislavského kraja ale začali prinášať úspechy doma a aj v zahraničí. V roku 1846 už bola značka Hubert ocenená zlatou medailou za čistotu, vynikajúcu chuť a celkovú kvalitu. Enológovia rýchlo zistili, že slovenské šumivé víno sa najviac približuje francúzskym originálnym šampanským. V roku 1877 Johan Evangelista Hubert odkúpil firmu od Johanna Fischera. Na etiketách fliaš sa objavil cisárom udelený erb Hubertovcov. Johan a jeho manželka viedli podnik precízne. S pokorou a veľkou láskou ku kvalitnému slovenskému vínu. No pracovitý Johan v roku 1882 ako 33-ročný náhle zomrel. Mladučká 24-ročná vdova Paulína sa práce pre firmu Hubert nijako nezľakla. Nechala dokonca rozšíriť pivnice a vo výrobe zaviedla najmodernejšie výdobytky techniky.

Práve pod jej vedením sa šumivé víno Hubert stalo úspešným na cisárskom dvore. Na výstave v Budapešti v roku 1896 získal sekt Hubert zlatú medailu. V tom istom roku bolo víno ocenené prestížnym francúzskym krížom na medzinárodnej výstave vín v Bordeaux. Paulína bola jednou z prvých dám na Slovensku na čele jednej z najstarších slovenských spoločností, ktorá funguje nepretržite až dodnes. Na počesť ich spoločnej lásky pred časom vznikli aj dva prémiové sekty. Johann Hubert Extra dry z ručne zbieraného hrozna Chardonnay zo slovenských vinohradov. Ale aj Pauline Hubert Rosé brut z noblesnej odrody Frankovka modrá. Zaujímavosťou je, že sú vyrobené tradičnou metódou zrenia vo fľaši, ktorú používajú aj vinári v preslávenej francúzskej oblasti Champagne. Hubert J. E. sa dnes s ročnou produkciou viac ako 6,5 milióna fliaš radí k najväčším výrobcom sektov na Slovensku.

Historický odkaz a hodnoty firmy dobre vystihuje citát vojaka Johanna Evangelistu Huberta: „Čestnosťou a pracovitosťou vpred!” Tieto hodnoty sú ukryté v značke aj v ľuďoch, ktorí na víne pracujú. A ak sa vyberiete na návštevu do sídla Hubert J. E. v Seredi, nápis si všimnete zvečnený vo vstupnej hale.


Ďalšie články