Budú Slováci proti Portugalsku taktizovať?

SLOVENSKO – V ďalšom dueli kvalifikácie na Majstrovstvá sveta vo futbale v Nemecku sa výber Slovenska predstaví na portugalskej pôde. Kľúčový však bude pravdepodobne až pondelkový zápas.

Úvodné meranie síl na Tehelnom poli dopadlo výsledkom 0:1 z pohľadu domácich. Suverén našej kvalifikačnej skupiny J, v ktorého drese figuruje aj svetová legenda Cristiano Ronaldo, doteraz nestratil ani bod a absolútne neohrozene tróni na jej čele. Navyše, v šiestich kolách nedostal ani jeden gól, čo je výnimočná vizitka. Konto súperov naopak zaťažil 24 gólmi.

Líder z Portugalska nahral doposiaľ 18 bodov, Slováci o päť menej. Okrem prehry s Portugalskom sme hneď v úvode kvalifikácie prekvapujúco remizovali v Bratislave 0:0 s Luxemburskom. Z toho sa však vykľulo doterajšie prekvapenie kvalifikácie, keď na „sokolov“ stráca iba tri body.

Prvý duel s Portugalskom sme prehrali 0:1. Foto: sport.sk

Čierny kôň neúnavne cvála

Luxembursko zvíťazilo v Bosne (2:0) aj doma s Islandom (3:1), naposledy však jeho hráči utrpeli debakel 0:9 v Portugalsku. Výhodou Slovenska bude, že Luxembursko v piatok o 20:45 hrá na Islande, kde potrebuje bodovať, ak si chce zachovať reálnu šancu na priamy postup z našej kvalifikačnej skupiny.

Stredopoliar Stanislav Lobotka avizuje fyzicky náročné zápasy. Foto: sport.sk

Ak Slováci podľahnú doposiaľ stopercentnému Portugalsku, čomu papierové predpoklady napovedajú, Luxembursko po výhre na Islande môže s nami v pondelok priamo bojovať o druhú postupovú priečku. Viacerí fanúšikovia sa teda pýtajú, či sa Slováci v piatok nebudú šetriť na veľmi dôležitý pondelkový duel.

„Sokoli“ avizujú pokus o prekvapenie

„Určite to budú fyzicky náročné zápasy, najmä ten s Portugalskom. Vieme, že sa s nimi dá hrať, ale nebude to jednoduché. Keď chceme proti takémuto silnému tímu podať dobrý výkon, musíme byť čo najlepšie pripravení po fyzickej stránke. To isté platí aj o Luxembursku,“ uviedol pred dvojzápasom stredopoliar Stanislav Lobotka.

Slováci taktizovanie odmietajú. Už len pre reputáciu – nechal sa počuť náš tréner. Foto: sport.sk

„Potrebujeme získať body, najmä z Luxemburska, ktoré je naším priamym konkurentom v boji o druhú postupovú priečku,“ skonštatoval Róbert Mak. K prvému vzájomnému duelu v Bratislave (0:1) sa vrátil brankár Marek Rodák: „Pre Portugalsko bol dôležitý výsledok, ktorý sa im podarilo v Bratislave dosiahnuť. Z priebehu však boli prekvapení. Neočakávali taký vyrovnaný zápas.“

Nemôžeme riskovať reputáciu

„Aj ďalším spoluhráčom v klube sa výkon Slovenska páčil. V odvete by sme ich radi nachytali. Ťahajú víťaznú šnúru, hrajú veľmi dobre a účelne. Vedia, ako sa vyhrávajú ťažké či vyrovnané zápasy. Napriek tomu nie sú nezdolateľní. Pokúsime sa to predviesť v Portugalsku,“ nechal sa počuť gólman Fulhamu Rodák. Zápas Portugalska proti Slovensku začína v piatok o 20:45.

Portugalsko je bez straty bodu a inkasovaného gólu. Foto: sport.sk

„Boli by sme hlúpi, keby sme nešli do Portugalska odviesť maximum. Predovšetkým preto, že by sme riskovali reputáciu. Je to veľký zápas, nemôžme ho vypustiť. Rešpektujeme, že Portugalsko patrí možno k najlepším piatim mužstvám na svete, ale aj proti nemu sú v hre tri body a my z nich budeme chcieť získať čo najviac. Tak ako proti každému inému súperovi,“ vyhlásil tréner Francesco Calzona.

(sport.sk)


Ďalšie články