Tipy na víkendové podujatia v Bratislave

najlepší slovenský huslista Dalibor_Karvay Slávny slovenský huslista Dalibor Karvay zahrá na Stradivariho nástroji, Foto: BHS.

BRATISLAVA – Hlavné mesto pripravilo na jeseň množstvo zaujímavých akcií. Či už bažíte po dúšku kultúry v podobe dobrého koncertu alebo výstavy, alebo ste rodina s deťmi, ktorá chce pútavý program pre svoje ratolesti, určite si prídete na svoje.

Boris Brejcha, In Concert

Incheba, 7. 10. 2023 od 18:00

Nemecký DJ a producent Boris Brejcha, ktorý svoju tvár väčšinu času skrýva za benátskou divadelnou maskou, zavíta po štvrtý raz aj na Slovensko. Tentoraz s jeho najväčšou šou In Concert, v ktorej zahrá aj piesne z najnovšieho albumu Space Driver. Umelec debutoval v roku 2006 trackmi v žánri house na berlínskom labele Autist Records. Od tej doby prešiel veľmi dlhú cestu, vydal nespočetne veľa singlov a viacero mega úspešných albumov. Spolu s kolegami a priateľmi – Ann Clue a Deniz Bul spoločne založili vydavateľstvo FCKNG SERIOUS. Boris Brejcha je najväčší priekopník žánru hi-tech minimal, ktorý milujú jeho fanúšikovia po celom svete. Svoje DJské umenie predviedol už dvakrát aj pre francúzsku sériu eventov Cercle v prostredí parížskeho Grand Palais a hradu Château de Fontainebleau. V Bratislave sa spolu s ním na pódiu predstavia aj Moritz Hofbauer a Deniz Bul.

Hviezdy – Česká moderna zo súkromných zbierok

SNG, Bratislava, do 17. 12. 2023

Vzácna výstava predstavuje tvorbu šiestich kultových zakladateľov českého moderného umenia – Františka Kupku, Emila Fillu, Antonína Procházku, Jana Zrzavého, Františka Foltýna a Toyen. Všetci spolu, no každý celkom inak, významným spôsobom sformovali podobu českej aj európskej moderny a avantgardy prvej polovice 20. storočia. Ich diela majú nesmiernu umeleckú a teda aj predajnú cenu. Jedinečná kolekcia predstavená v Bratislave odkazuje nielen na tohtoročné 30. výročie rozdelenia Československa, ale hlavne na život a umenie v spoločnej republike. Vychutnajte si vzácne stretnutia vis à vis s nevšedným a výnimočným umením a „dotknite sa skutočných hviezd“. Diela na výstavu boli zapožičané prostredníctvom Nadácie Sovereign Invest, vďaka ktorej vám SNG predstavuje výberovú kolekciu zostavenú špeciálne pre Slovensko.

BHS, záverečný koncert 58. ročníka festivalu

8. 10. 2023 o 19:30, Reduta

Jediný husľový koncert J. Brahmsa patrí spolu s koncertmi Beethovena, Mendelssohna a Čajkovského medzi štvoricu ťažiskových inštrumentálnych koncertov napísaných pre tento nástroj v 19. storočí. Premiéra sa uskutočnila 1. januára 1879 v lipskom Gewandhause pod skladateľovou taktovkou. Dielo patrí medzi najnáročnejšie a najrozsiahlejšie v husľovej literatúre a kladie obrovské požiadavky na interpreta. Dalibor Karvay sa s týmto dielom predstavil so Slovenskou filharmóniou už na jeseň 2013. Teraz ho bude koncert interpretovať na vrchole svojich tvorivých síl. Zahrá na vzácnom Stradivariho nástroji z roku 1694, ktoré mu do užívania prepožičala Rakúska národná banka. Najznámejšia symfonická skladba Eugena Suchoňa Metamorfózy zaznela v orchestrálnej podobe po prvý raz v októbri 1953 v podaní Slovenskej filharmónie, pod taktovkou Ľudovíta Rajtera. Na záverečnom koncerte toto reprezentatívne slovenské dielo uvedie významný český dirigent Tomáš Netopil a bude tou najdôstojnejšou hudobnou bodkou za 58. ročníkom BHS.

5 zaujímavých tipov na víkend pre rodiny s deťmi:

Pirátov syn

8. 10. o 10:45 v Dome kultúry Dúbravka (Veľká sála – červená). Vstup 3 eurá.

Kedysi synovia pokračovali v remesle svojich otcov a otcovia boli na nich právom hrdí. Ale čo spraviť, ak vaším otcom je strašlivý pirát Chiminéz? A vy pirátom nechcete byť, ale svojho ocka ľúbite? Pomôže hľadanie pokladu vytvoriť puto medzi otcom Chimenézom a synom Kikulórom? Herci divadielka MaKiLe určite na všetky tieto zaujímavé otázky deťom vo svojom predstavení odpovedia.

Vajnorská šarkaniáda

7. 10. od 13:00 na Vajnorskom letisku. Vstup zdarma.

Listy začali padať zo stromov, chladný vietor nás už pomaly prezlieka z tričiek do svetrov, a to je ten čas, kedy vytiahnuť z povaly šarkana. Okrem prevetrania šarkana sa deti môžu tešiť aj na špeciálny program a súťaže v rôznych kategóriách.

Vesmírne dobrodružstvo

7. 10. v čase 12:00 až 17:00 v Komunitnom centre v Avione. Vstup zdarma.

Vedeli ste, že západ slnka na Marse sa sfarbuje do modra? Alebo, že Neptúnu trvá 165 pozemských rokov, kým obehne Slnko? Vesmír je nesporne fascinujúci a vie osloviť všetky vekové kategórie. Program podujatia je rozdelený do dvoch vekových kategórií, 3 až 6 rokov a 7 až 12 rokov. Podujatie má veľmi bohatý program rozdelený na hlavný (aktivita v planetáriu, divadielko, interaktívne premietanie) a sprievodný (workshop, vesmírna fotostena, preukaz kozmonauta, čitateľský vesmírny kútik, vesmírne kreatívne dielne, IKEA – vesmírna izba). Ak by ste tento víkend akciu nestihli, nezúfajte. Podujatie sa bude opakovať ešte nasledujúce 3 soboty.

Pamiatkovo – deň otvorených dverí pre rodiny s deťmi

7. 10. v čase 9:30 až 15:30, Cesta na Červený most 6.

Pamiatkový úrad SR organizuje už tretí ročník podujatia Deň otvorených dverí s náučným programom pre rodiny s deťmi. Témou tohtoročného Pamiatkova budú slovenské hrady. Deti budú mať možnosť spoznať, ako sa hrady stavali, dobývali a ako sa žilo za ich múrmi. Môžu si tiež vyskúšať rolu správcu historickej pamiatky. Sprístupnené budú aj archívne depozity. Bohatý program je doplnený rôznymi interaktívnymi hrami, ukážkami obnovy kamenných murív, 3D projekciou hradov a technikou modrotlače.

Malokarpatská oblastná výstava drobných zvierat

7. 10. v čase 9:00 až 18:00, 8. 10. v čase 9:00 až 15:00 na ranči El Rancho v Ivanke pri Dunaji. Vstupné je dobrovoľné.

Deti sa môžu tešiť na tradičné drobné hospodárske zvieratá ako králiky, morky, holuby, sliepky a podobne. Zvieratká sa dajú na výstave aj kúpiť. Keďže celá akcia prebieha na ranči, tak sprievodným programom bude aj jazda na koni.


Ďalšie články