V Bratislave sú premnožené potkany. Aké kroky podniká samospráva?

brett-jordan-V-QbDB5zyMY-unsplash (2) Potkany prenášajú množstvo nebezpečných chorôb. Foto: Unsplash.

BRATISLAVA – Hlavné mesto sa v poslednom čase opäť stretáva s problémom premnožených potkanov, na ktorých výskyt upozorňujú obyvatelia Bratislavy. Medzi najviac postihnuté oblasti pritom patria Karlová Ves a Dúbravka.

Na vážnu situáciu upozorňuje aj odborník na deratizáciu z Deratizér Bratislava. „V rámci celej Bratislavy sú premnožené potkany. Na vine sú hlavne nedostatočné, alebo dokonca nevykonané povinné deratizácie,“ tvrdí deratizér. Obyvatelia navyše neuváženým prikrmovaním vtáctva, alebo mačiek prilákajú aj nepríjemných hlodavcov. Ďalším problémom môže byť aj šetriaca politika mesta a mestských častí, keď deratizačne služby vyberajú hlavne podľa najnižšej ceny a nie kvality.

Na magistráte ale nijaký zvýšený výskyt potkanov ani z najohrozenejších mestských častí neevidujú. Neplánujú preto v tejto veci v najbližšom období podnikať žiadne opatrenia. „Z Karlovej Vsi aktuálne neevidujeme podnety ohľadom zvýšeného počtu potkanov. Všeobecne platí, že v prípade, ak takýto podnet s uvedením lokality dostaneme, vieme na pozemkoch vo vlastníctve a správe hlavného mesta objednať mimoriadnu deratizáciu,“ vyjadril sa pre Bratislavský Štandard Peter Bubla z oddelenia komunikácie a marketingu magistrátu hlavného mesta.

Mestská časť Karlová Ves k tejto téme iba reagovala, že v zmysle platnej legislatívy robia deratizáciu dvakrát ročne, alebo na základe požiadaviek a aktuálnej potreby. „Pokiaľ také evidujeme, pričom v súčasnosti tomu tak nie je, obraciame sa predovšetkým na správcov bytových domov respektíve spoločenstvá vlastníkov a tiež na Bratislavskú vodárenskú spoločnosť, aby vykonali vo svojich priestoroch deratizáciu,“ povedal nášmu denníku Miroslav Špejl z referátu komunikácie s médiami a vzťahy s verejnosťou Miestneho úradu Karlova Ves.

Naopak, zvýšený výskyt potkanov zaznamenali v mestskej časti Dúbravka, a to aj napriek tomu, že vykonávajú pravidelne deratizáciu. „Čo sa týka deratizácie, mestská časť Bratislava-Dúbravka pravidelne a riadne vykonáva plošnú deratizáciu v objektoch a na verejných priestoroch v jej správe alebo vlastníctve, nariadenú Regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Na oddelení denne prijímame desiatky podnetov, posledné z nich sa týkali objektov, ktoré nemá mestská časť v správe a o výkon mimoriadnej deratizácie sme teda požiadali vlastníkov či správcov objektov,“ zhrnula Bratislavskému Štandardu vedúca oddelenia životného prostredia Miestneho úradu Dúbravka Mária Smiešková.

Jedným dychom ale dodáva, že na vine sú aj nevedomí a nedisciplinovaní obyvatelia žijúci nielen v tejto mestskej časti. „Potkany sú vo všeobecnosti premnožené. Prispievajú k tomu obyvatelia, ktorí v dobrej viere prikrmujú vtáctvo či inú zver mysliac si, že odpad vo verejnom priestore nepriláka potkanov. Opak je však pravdou,“ zdôraznila Smiešková.

Prikrmovaním holubov lákajú obyvatelia Dúbravky aj hlodavcov. Foto: Odkaz pre starostu

Aj mestská časť Staré Mesto zaznamenala zvýšený výskyt potkanov, ktorý riešia mimoriadnou ohniskovou deratizáciu na dotknutých miestach. „Aktuálne prebieha mimoriadna ohnisková deratizácia na Palárikovej ulici,“ informovala Lenka Uzsáková z referátu životného prostredia MiÚ Starého Mesta.

V blízkosti príbytkov vedia potkany narobiť nemalé problémy. Foto: Pixabay

Podľa deratizéra by mestské časti mali preventívne zabezpečovať osvetu, ktorá by sa týkala pravidelného čistenia kontajnerových stojísk a likvidácie zvyškov jedál. Ak je občan v zúfalej situácii, môže si pomôcť aj nákupom požerových nástrah z rôznych eshopov či v drogérii na elimináciu hlodavcov a umiestňovať ich pri svojich príbytkoch.


Ďalšie články