Nové divadelné premiéry s osvedčenými aj novými témami

Divadlo Andreja Bagara v Nitre. Foto: DAB Divadlo Andreja Bagara v Nitre. Foto: DAB.

Septembrom sa začala nová divadelná sezóna pre všetky slovenské divadlá. Čo nové pripravujú pre svojich fanúšikov a priaznivcov? Prinášame prehľad premiér v Bratislave, Trnave a v Nitre.

BRATISLAVA

Slovenské národné divadlo

vstupuje do novej sezóny dvomi činohernými premiérami, tromi veľkými premiérami v Opere SND a dvomi premiérovými titulmi baletu.

Pašiový príbeh Ježiš z Montrealu je pátraním po zmysle a mieste duchovnosti v modernom, urbanizovanom, vedeckom svete, no aj satirickým pohľadom na svet umenia a divadla zvlášť. Arcandov príbeh v réžii Jána Luterána, ktorého premiéru milovníci činohry uvidia 3. februára 2024, prerastá z inscenácie do života a na divákov aj hercov má mimoriadny vplyv.

V réžii Ondreja Spišáka s prebásnenými textami Ľubomíra Feldeka pripravuje činohra inscenáciu Blázni z Valencie. Je celý svet blázinec alebo naopak, iba v ozajstnom blázinci sa môžu bezpečne ukryť normálni ľudia? Lope de Vega napísal hru, v ktorej sa Floriano a Erifila – on pred trestom z domnelej vraždy, ona pred vynúteným sobášom – skrývajú v blázinci a berú na seba inú identitu. Energiu rýmovanej komédie s delikatesným dôvtipom a výstižnou metaforou, kolotoč nedorozumení, spletitých lások a výbušných vášní, špehovania a donášania si môže divák naplno vychutnať koncom sezóny, prvýkrát na premiére 8. júna 2024.

Na javisko Opery SND sa 29. septembra vracia Nabucco, biblický príbeh o slobode, moci a láske v talianskom jazyku. Historická operná freska Giuseppe Verdiho je zmesou histórie a fikcie. Babylončania pod vedením kráľa Nabucca vtrhnú do Jeruzalema, zničia Šalamúnov chrám a židovský národ odvlečú do zajatia. Boh židov však potrestá kráľa tým, že naňho zošle šialenstvo. Nabucco, ktorý musí čeliť aj intrigám svojej domnelej dcéry Abigail, napokon rozpozná svoju vinu, uzná moc a vznešenosť Boha Jahveho a vráti židom slobodu. Predstavenie hudobne naštudoval Pietro Rizzo, ktorý operu aj diriguje, v réžii uznávaného českého režiséra Tomáša Ondřeja Pilařa.

Opera Nabucco. Foto: webstránka SND

Romantickú operu Bedřicha Smetanu Hubička uvedie Opera SND v českom jazyku v premiére 1. marca 2024 pod taktovkou českého dirigenta Jaroslava Kyzlinka a v réžii slovenskej režisérky Andrey Hlinkovej.

Treťou veľkou premiérou sezóny v Opere SND bude Madama Butterfy od Giacoma Pucciniho 20. júna 2024 v hudobnom naštudovaní Martina Leginusa a v réžii Matúša Bachynca. Tragický príbeh japonskej gejše zaznie v talianskom jazyku so slovenskými titulkami.

Viedenská verzia ikonického baletu Labutie jazero Piotra Iljiča Čajkovského obohatí repertoár Baletu SND v choreografii Rudolfa Nurejeva v premiére 3. novembra. Ikonické tance labutí, veľké zborové scény a oslňujúce pas de deux sú prehliadkou náročnej tanečnej techniky. Nová veľkolepá scénická a kostýmová výprava k príbehu o labutej princeznej nesie rukopis vyhľadávaného dizajnéra Jordiho Roiga.

Ďalším obohatením repertoáru baletu bude baletná freska o pokušení, láske a chuti žiť Manon, ktorej premiéra je plánovaná na 22. marca 2024 s choreografiou od sira Kennetha MacMillana. Manon je pretkaná efektnými zborovými tancami a nádhernými ľúbostnými duetami s melódiami Massenetovej hudby.

Divadlo Nová scéna

vstupuje do novej sezóny tohtoročnou premiérou úspešnej britskej komédie Dáš to! (Groan ups!) v réžii Svetozára Sprušanského 10. novembra. Príbeh sleduje osudy piatich spolužiakov v priebehu rokov, keď sa z nezbedných sedemročných školáčikov stávajú rebelskí tínedžeri, aby ich napokon zaskočili výzvy dospelosti. O zábavu sa postarajú všetci spolužiaci, či už je to flegmatický pubertiak alebo vyhorený štyridsiatnik, v hĺbke duše zostávajú všetci piati stále deťmi. Tak trochu smiešni a trochu trápni, ale aj vážni, pritom dojemní a nedokonale ľudskí.

Radošinské naivné divadlo

uvedie 14. septembra premiéru trpko-smiešnej komédie Deti doby, v ktorej sa autor Stanislav Štepka zamýšľa nad javiskovo-poetickým obrazom života v našej krajine. Spoznáme plastické a spletité rodinné príbehy dobových protagonistov – dvoch odlišných rodín od roku 1950 po rok 2000: osirelú rodinu neskôr ľahkovážneho dobrodruha a zástancu podozrivých životných spôsobov a riešení Vlada Piovarčiho a jeho krásnej sestry Terezy a životný, no zároveň aj divadelný a intímny príbeh vidiečana Laca, ktorý sa vo svojom amatérskom divadelnom i ľudskom spôsobe života usiluje okrem iného uveriť tomu, že dobrý človek stále niekde žije. U Vlada Piovarčiho sledujeme jeho nekonvenčný až kontroverzný spôsob života, ktorý nemá ďaleko ku kriminálu, u Laca zase umelecký svet, ktorý má od počiatku znaky budúceho naivného divadla. Obidvoch hlavných protagonistov život svojsky skúša, ale aj v mnohom pospája, aby svojím polstoročným kľukatým životným príbehom nepriamo podali správu o živote a divadle v našej krajine.

Radošínske naivné divadlo. Na fotografii zľava: Maruška Nedomová, Mojmír Caban, Stanislav Štepka, Anna Dysko, Zuzana Norisová, Tomáš Turek, Soňa Norisová, Michal Spielmann, Vladimír Svítek. Foto: Bara Podola

ŠTÚDIO L+S

odpremiéruje 10. novembra exkluzívny večer plný spomienok, hudby, slova a videoprojekcií Meky naveky v priestore Štúdia L+S, v ktorom „Meky“ Žbirka neraz vystupoval a mal ho rád. Z pódia, z vinylov aj z veľkej obrazovky zaznejú jeho najznámejšie piesne a Katka Žbirková uvedie na premiére do života novú knihu. Na Mira Žbirku budú spomínať aj hudobní kolegovia a kamaráti.

Divadlo Astorka 

v novej sezóne obohatia tri inscenácie súčasných autorov. Groteska maďarského dramatika Istvána Tasnádiho Kartónový otecko (premiéra 28. novembra) o tradičnej rodine a rodinnom obede, kde sa za jedným stolom stretne konzervatívna časť rodiny spolu s liberálnou, a hoci sa zo začiatku všetci snažia o pokoj a mier, rodinný obed sa mení na divokú rodinnú drámu.

Inscenácia Príhody tuláka po Slovensku podľa rovnomennej knižnej predlohy Martina M. Šimečku bude mať premiéru koncom marca 2024. Spolu s Tulákom putuje ako jeho ženská sprievodkyňa červená značka, hovorí k nemu kameň pri ceste, ale aj tiene minulosti ako spisovateľ, ktorý uprostred lesa sedí za písacím stolom. Na partiu tenisu ho zase pozýva oligarcha, ktorý sa vynorí uprostred lesov, stretá podivného youtubera, veliteľa miestnych hasičov, starnúceho učiteľa, veselých výletníkov, kone, ovady, studničky, nevrlú krčmárku a rotvajlery. Tí všetci tvoria krajinu a sú súčasťou tulákovho príbehu.

V júni 2024 Astorka odpremiéruje divadelnú hru s pracovným názvom Ženy veľkých mužov, ktorá prinesie portréty troch silných žien – Xantipy (manželka Sokrata), Marthy Freudovej (manželky Sigmunda Freuda) a Jenny Marxovej (ženy Karla Marxa), ktoré svojsky pohli históriou.

GUnaGU

uvedie v réžii Mariany Luteránovej prvú hru Viliama Klimáčka z voľného cyklu Labužníci s názvom Tichá noc (Silenta nokto). V novom cykle používa divadlo metaforu jedla a našich stravovacích návykov na vyjadrenie pocitovej situácie dnešného Slovenska. Tichá noc ako čierna komédia, písaná pre Kamilu Magálovú, ktorej premiéru uvidia návštevníci 28. októbra, sa odohráva počas Štedrej večere v jednej rodine, kde sa odkryjú bolestivé aj tragikomické tajomstvá.

Bratislavské bábkové divadlo

pripravuje pre deti od päť rokov živelnú bábkovú inscenáciu plnú nápadov, jarmočnej atmosféry, gagov a grotesky Zázračný lekár na základe literárnej predlohy maďarskej ľudovej rozprávky Hlúpy čižmár. Nezodpovedný čižmár sa v honbe za ziskom rozhodne, že bude lekárom, otvorí si vlastnú ordináciu a predstiera, že vie liečiť. Zhodou náhod sa mu začne naoko dariť a bohatne, no zároveň sa zamotáva do vlastných podvodov. Ako si s hlúpym čižmárom, ktorý je nad všetkých učencov, no svojim pacientom škodí, poradí komicko-poučná inscenácia? Uvidíte v premiére 20. októbra.

Bratislavské bábkové divadlo pri príprave inscenácie Zázračný lekár. Foto: BBD

TRNAVA

Divadlo Jána Palárika v Trnave

si poctí tvorbu a život „človeka hromadného výskytu“ Jara Filipa novou inscenáciou Filip v réžii Jána Luterána, ktorej premiéru uvidia fanúšikovia 13. októbra. Hra nie je sentimentálnou spomienkou, ale po filipovsky – radosťou z hry. Je zostavená z autentických spomienok, dokumentov, rozhovorov a korešpondencie. Okrem ohliadnutia sa za tým, čo bolo, skúma aj to, čo by mohlo byť, a uskutočňuje Filipove nerealizované plány – napríklad zhudobnenie telefónneho zoznamu.

V adventnom čase 15. decembra poteší malých i veľkých čarovná rozprávka plná veršov a piesní v réžii Kamila Žišku Princ Bajaja (pre deti od šiestich rokov), ktorá patrí k nezabudnuteľnej klasike a vypovedá o podstate lásky a šťastia: srdce princeznej sa nezískava peknými slovami, ale činmi, odvahou, statočnosťou a vytrvalosťou.

Pozvanie na kolektívnu meditáciu o problematickom vzťahu jazyka a človeka v súčasnosti prinesie 2. februára 2024 premiéra experimentu s názvom Projekt: Počiatok. Skladá sa z troch 30-minútových minidrám, ktoré sa odohrávajú v troch rôznych sálach. Každá je tvorená iným autorom a režisérom (Rastislav Ballek, Alena Lelková, David Jařab), pričom spoločne vytvárajú vzájomne sa dopĺňajúcu, a predsa rozmanitú mozaiku režijných poetík a tvorivých prístupov. V hre sa križuje história s prítomnosťou, biológia so psychológiou, emócie s raciom, filozofia s empíriou a veda s umením.

Poslednú premiéru uvedie Divadlo Jána Palárika 22. marca 2024 kánonickým dielom českej dramatiky Maryša v réžii Matúša Bachynca. Čím je Maryšin príbeh dodnes živý? Hra napísaná podľa skutočnej udalosti zobrazuje mladú ženu, ktorá prispôsobila svoje osobné šťastie spoločenským konvenciám a usilovala sa žiť život, do akého sa ju snažili vtesnať rodičia. Ako inak sa môže skončiť takéto rozhodnutie, ak nie tragicky?

Pracovná atmosféra pri príprave inscenácie Filip. Foto: web Divadla Jána Palárika v Trnave.

NITRA

Divadlo Andreja Bagara v Nitre

svojou dramaturgiou priblíži v novej sezóne s názvom „Bližšie od nás“ menej známu, avšak výraznú tvorbu jednotlivých národných kultúr – preto aj viaceré inscenácie pripravujú zmiešané medzinárodné tímy.

Pri príležitosti 30. výročia rozpadu Česko-Slovenska to bude 20. októbra premiéra hry Pomlčka v réžii Ivety Ditte Jurčovej. Ponúkne československé vtipy a hity, boje o pomlčku, slovenské medvede a české rybníky, slovenské televízne pondelky a české komédie. Rozhovory, citácie z novín, odborné publikácie a reportáže dokumentujú na pozadí historických udalostí rozdelenie Česko-Slovenska z pohľadu obyčajných ľudí – skúmajú postoje a názory, konfrontujú vzájomné malicherné spory. Kto z nás je racionálnejší a kto zasnívanejší? Kto temperamentnejší a kto poriadkumilovnejší? Kto je ukecanejší a kto ľahostajnejší? Kto je starší a kto mladší brat?

„Sme ako súrodenci, ktorí sa hašteria v spoločnej izbičke v rodičovskom dome. Teraz sme už však každý sám. Vyleteli sme z tej izbičky, z toho rodného domu do sveta. Prečistilo to naše vzťahy, v ktorých teraz už zostalo len to dobré,” zaznieva v koprodukčnej inscenácii Divadla Andreja Bagara a Horáckeho divadla Jihlava.

Druhou premiérovou inscenáciou je kultový maďarský rozprávkový muzikál Povala v réžii Matúša Bachynca. Príbeh o jednom vlámaní, dvoch zaľúbencoch a štyroch duchoch hľadajúcich lepší svet, ktorý si obľúbili generácie divákov po celej Európe, bude mať premiéru 10. novembra.

V novom roku 2024 chystá DAB veľkovýpravný príbeh o zrážke dokonalosti s priemernosťou, ktorý vyrozpráva inscenácia hry Petra Shaffera Amadeus (premiéra 19. januára) v réžii Matúša Bachynca. Vynikajúca hudba navyše osloví všetky zmysly.

Premiéra ukrajinskej hry Scény z rodinného života v réžii Pavla Gatilova vyrozpráva 15. marca 2024 tragikomický príbeh o rodine, ktorej do života zasiahne vojna. Vykresľuje rozpad ľudských vzťahov pod vplyvom nečakaných a mnohokrát drastických udalostí.

Poslednú premiéru sezóny uvidia návštevníci 24. mája s názvom Mordorys. Ide o adaptáciu próz poľskej nositeľky Nobelovej ceny za literatúru Olgy Tokarczukovej s napínavým príbehom na pomedzí detektívneho trileru a ekokomédie v réžii Romana Poláka. Hra upriamuje pozornosť na výraznú ženskú hrdinku a rozvíja nečakané zápletky.


Ďalšie články