Tieto známe tváre z bratislavskej samosprávy kandidujú v parlamentných voľbách

voľby Septembrové parlamentné voľby sa blížia. Ilustračné foto: TASR.

BRATISLAVA – Vrcholový manažér, ktorý vykonáva svedomito svoju prácu niekedy aj desať hodín denne, môže len nechápavo krútiť hlavou, koľko funkcií niektorí politici zvládajú. V nadchádzajúcich parlamentných voľbách, ktoré sa budú konať 30. septembra, sa o priazeň voličov uchádza aj niekoľko predstaviteľov pôsobiacich v bratislavskej samospráve.

Kým v komunálnych voľbách viacerí z nich kandidujú ako nezávislí, do parlamentu sa už o podporu v „tričku“ politickej strany alebo hnutia nemajú problém uchádzať. Prinášame niekoľko zaujímavých mien, ktoré nájdete na kandidátnych listinách politických strán.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba kandiduje do parlamentu za stranu SaS, v ktorej bol jedným zo zakladajúcich členov. S pozíciou poslanca má už osemročné skúsenosti, keďže v parlamente pôsobil v rokoch 2010 až 2018.

Predseda BSK Juraj Droba opäť kandiduje do parlamentu. Foto: TASR – Pavel Neubauer

Dlhoročná komunálna politička Alžbeta Ožvaldová sa bude uchádzať o priazeň voličov na kandidátke strany Modrí, Most-Híd. V nedávnych komunálnych voľbách bola zvolená za podpredsedníčku BSK. Okrem toho pôsobí aj v mestskom zastupiteľstve ako poslankyňa. V Dopravnom podniku Bratislava a Spoločnosti pre rozvoj bývania má zasa funkciu v dozornej rade.

V nadchádzajúcich voľbách skúša šťastie aj Alžbeta Ožvaldová. Foto: Mesto Bratislava

Skupinu pracovníkov z vedenia bratislavskej župy, ktorí kandidujú v parlamentných voľbách, dopĺňa podpredseda kraja Michal Sabo. O priazeň voličov sa bude uchádzať na kandidátke Progresívneho Slovenska. V poslednom období sa venoval predovšetkým environmentálnym témam.

Politický nováčik Michal Sabo. Foto: BSK

Ďalšia kandidátka z Progresívneho Slovenska je Dana Kleinert, ktorá v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto zastáva funkciu zástupkyne starostu. Komunálna politička sedí aj v bratislavskom mestskom zastupiteľstve ako poslankyňa. Ako členka dozornej rady pôsobí aj v Bratislavskej spoločnosti pre správu majetku. Okrem toho podniká v rodinnom podniku sídliacom v Karlovej Vsi, kde prevádzkuje reštauráciu Kontajner na Riviére II., ktorá bola niekoľko rokov v prevádzke bez kolaudácie.

Komunálna politička Dana Kleinert. Foto: Mesto Bratislava

Bývalý člen SDKÚ Branislav Záhradník, kandidujúci za hnutie Sme rodina, sa vracia po niekoľkých rokoch aj do straníckej politiky. Tretie volebné obdobie je zástupcom starostky Karlovej Vsi Dany Čahojovej. Okrem toho je poslancom mestského zastupiteľstva. Zároveň zastáva pozíciu v dozornej rade OLO a Národného tenisového centra. Jeho meno však figuruje aj v podnikateľskej oblasti, predovšetkým s prevádzkou ubytovacích zariadení na Donovaloch.

Do národnej rady sa chce dostať aj Branislav Záhradník. Foto: Mesto Bratislava

Do parlamentnej politiky by sa rád vrátil aj František Kašický, kandidujúci za Smer-SSD. V rokoch 2006 až 2008 bol ministrom obrany. Následne pôsobil ako diplomat v službách ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí a ako veľvyslanec Slovenska pri NATO a v Nórsku. V súčasnosti je starostom Častej.

Po niekoľkých rokoch sa uchádza o priazeň voličov František Kašický. Foto: TASR


Ďalšie články