Starosta Záhorskej Bystrice žiada o zrušenie spoplatnenia časti diaľnice D2

Jozef Krúpa, D2 Foto koláž. Foto: Pavol Zachar, Jakub Kotian/TASR

BRATISLAVA – Starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa požiadal ministerstvo dopravy o nespoplatnenie časti diaľnice D2. Zároveň žiada, aby na Hodonínskej ulici vytvorili dočasný buspruh, ktorý by slúžil mestskej hromadnej doprave aj cyklistom.

Informovala o tom hovorkyňa mestskej časti Miroslava Ryšková. „Požiadal som o zrušenie spoplatnenia úseku diaľnice D2 medzi križovatkami D2 Bratislava – Lamač a D2 Stupava, teda po hranicu katastrálneho územia hlavného mesta, aby sme zlepšili plynulosť cestnej premávky,“ uviedol starosta.

Ako dodal, zároveň v súvislosti s pripravovanými prácami na D2 v letných mesiacoch, keď sa zvýši doprava cez Záhorskú Bystricu, žiadajú s hlavným mestom a v súčinnosti s Národnou diaľničnou spoločnosťou, aby na Hodonínskej ulici vytvorili dočasný buspruh, ktorý by slúžil mestskej hromadnej doprave aj cyklistom.

„Rokujeme s príslušnými inštitúciami, snažím sa urobiť maximum, aby sme akýmkoľvek spôsobom dokázali dopravu odľahčiť,“ doplnil Krúpa.

Minister dopravy Jozef Ráž očakáva, že ak v parlamente prejde príslušná novela zákona, následne cez vyhlášku umožnia predbežne od septembra, ideálne však skôr, oslobodenie od poplatkov za diaľničné známky motoristov na obchvatoch miest. Malo by ísť o Bratislavu, Nitru, Žilinu, Poprad, Košice, Prešov či časť diaľnice D4.

Ráž sa výpadku príjmov z diaľničných známok neobáva. Ten bude podľa neho minimálny, keďže obchvaty podľa neho využijú motoristi, ktorí by si diaľničnú známku nekúpili a po obchvate nejazdia.

„Keď im obchvat dáme zadarmo, tak ich to bude motivovať, aby z mesta išli po obchvate a budú tam rýchlejšie. Príde nám to ako niečo, čo umožní v mestách ekologickejší život a presmeruje to dopravu na diaľničné obchvaty, ktoré sú aj tak vybudované,“ vysvetlil minister.

(sita)


Ďalšie články