Jednodňová diaľničná známka skrýva nástrahu. Viete, ako bude platiť?

diaľnica Diaľnica D1. Ilustračný obrázok: TASR/DPA

BRATISLAVA – Jednodňová diaľničná známka má obmedzenia. Namiesto 24 hodín bude platná len do konca dňa, v rámci ktorého začala platiť.

Informoval o tom portál Topspeed s tým, že rovnaké pravidlá majú stanovené aj viaceré krajiny Európskej únie. Jednodňovú diaľničnú známku je možné si kúpiť napríklad aj v Česku, Maďarsku, Poľsku či v Rakúsku.

Po rozšírení ponuky diaľničných známok tak budú na Slovensku po novom k dispozícii známky s platnosťou na 365 dní (respektíve 1 rok), 30 dní, 10 dní alebo jeden deň. Podľa portálu Topspeed v najbežnejšej verzii pre osobné vozidlá do 3,5 tony za ne zaplatíme v rovnakom poradí: 60 eur, 17 eur, 12 eur alebo 5 eur a 40 centov.

Nová diaľničná známka s jednodňovou platnosťou bude platná vždy len do 24. hodiny dňa určeného vodičom. Tento stanovený deň je teda prvý a zároveň jediný, keď môžete známku použiť.

Novela zákona o jednodňovej diaľničnej známke je v súčasnosti v druhom čítaní. Posunuli ju tam poslanci 17. apríla. Zavedenie jednodňovej diaľničnej známky je v súlade s požiadavkami európskej smernice. V novele ministerstvo upravuje aj pravidlá úhrady diaľničnej známky, informovala TASR.

„Deň určený užívateľom vymedzených úsekov ciest je prvým dňom platnosti diaľničnej známky. Ak ide o diaľničnú známku s jednodňovou platnosťou, je to zároveň jediný deň platnosti diaľničnej známky, pričom tento deň nemusí byť určený ako deň, v ktorom došlo k úhrade diaľničnej známky,“ vysvetlil rezort.        

Cieľom zavedenia jednodňovej diaľničnej známky je vyššia miera flexibility pre motoristov pri užívaní spoplatnených úsekov ciest. Jednodňová známka bude, rovnako ako ostatné, výlučne v elektronickej forme a dostupná pre domácich i zahraničných motoristov.        

Účinnosť novely sa navrhuje od 1. júla 2024.

(tasr, mas, topspeed)


Ďalšie články