Nečinnosťou samosprávy príde Bratislava o pol milióna eur. Na dlžníkov platí dvojaký meter

Mesto Bratislava chce zvýši daò z nehnute¾ností a poplatok za odpad Množstvo pohľadávok pribudlo za vedenia Matúša Valla. Foto: TASR - Jakub Kotian

BRATISLAVA – Premlčané pohľadávky nie sú iba súčasným problémom hlavného mesta, ale aj predchádzajúcich rokov. Nepoučiteľný magistrát eviduje aktuálne dlhy od fyzických a právnických osôb v celkovej sume vyše 533-tisíc eur, o ktorých mestské zastupiteľstvo uznesením rozhodlo o upustení od trvalého vymáhania a odpisu z účtovnej evidencie.

Na základe internej kontroly bolo zistené, že predkladané pohľadávky za nájmy a bezdôvodné obohatenia, sú premlčané po uplynutí príslušnej doby. Pri uzatvorení zmluvy v zmysle občianskeho zákonníka nastáva premlčanie uplynutím troch rokov od neuhradenia pohľadávky.

V prípade, ak je zmluva uzatvorená v zmysle obchodného zákonníka, premlčanie nastáva uplynutím štyroch rokov od neuhradenia pohľadávky. Bezdôvodné obohatenie vzniká bez zmluvného vzťahu, tu premlčanie nastáva uplynutím dvoch rokov.

Po ukončení premlčacej doby je zložité až nemožné získať naspäť pohľadávky, nakoľko by to bolo kvôli súdnym procesom nehospodárne a neefektívne.

Je však nepochopiteľné, že magistrát v čase ich vymožiteľnosti s jeho niekoľkými zodpovednými organizačnými zložkami a armádou úradníkov, neurobil žiadne relevantné kroky voči množstvu dlžníkov.

Vyzývať dlžníka je málo, obzvlášť u takých, ktorí vykazujú vysoké zisky. Zarážajúce na tom je, prečo magistrát nevyvodzuje efektívnejšie opatrenia, akými sú vymáhanie súdnou cestou, ukončenie zmluvného vzťahu či iných krokov.

Na mestskom zastupiteľstve sa súčasné vedenie magistrátu bránilo legislatívou či nárastom pohľadávok z minulých rokov. Mnohí poslanci hádzali vinu na súčasné vedenie mesta kvôli jeho nečinnosti.

„Z dôvodu nečinnosti kompetentných zložiek mesta prídeme o státisícové sumy. Materiál, ako uviedla majetková komisia svojím hlasovaním, je nedostatočný a vecne neposkytuje prehľad ako sa s danými pohľadávkami nakladalo v čase. Nevieme ani či nájmy boli vo všetkých prípadoch ukončené, to sa v materiáli nepíše,“ spomenul poslanec mestského zastupiteľstva Bratislavy Juraj Káčer.

V poslednom prehľade eviduje magistrát celkovo 52 pohľadávok za obdobie 2010 – 2021. Vysoká pohľadávka bola zaznamenaná u T&Partners Praha v celkovej výške 87,2 tisíca eur za nájom nebytových priestorov od februára 2013 do mája 2014.

Väčšina pohľadávok sa nahromadila za súčasného primátora Bratislavy Matúša Valla. V období od apríla 2019 do apríla 2020 neplatila mestu spoločnosť CEF 4 316 eur, hoci sa jej celkom darilo. Za rok 2019 dosiahla zisk 71 082 eur a za 2020 dokonca 240 487 eur.

Neriešenie problému s pohľadávkami spôsobuje určité straty aj v mestskom rozpočte. Foto: Pixabay

Treba zdôrazniť, že mestskému zastupiteľstvu od novembra 2020 po súčasnosť boli viackrát predkladané a schválené pohľadávky na upustenie od vymáhania celkovo 7,85 milióna eura a odpis z účtovnej evidencie v celovej výške 4,55 milióna eura.

Rozdiel medzi pohľadávkou evidovanou sekciou správy nehnuteľností a účtovnou pohľadávkou vznikol na základe odlišného postupu. V minulých obdobiach právne oddelenie výšku pohľadávky vypočítali na základe uzatvorenej zmluvy, nepreberali túto pohľadávku z účtovnej evidencie vo vtedy používanom účtovnom systéme.

Mestské zastupiteľstvo uznesením požiadalo mestskú kontrolórku Janu Bezákovú, aby zaradila do plánu kontrol na druhý polrok 2024, dodržiavanie zásad hospodárenia pri správe pohľadávok ako aj ďalších interných predpisov.

Z tohto príkladu vyplýva, že na neplatičov platia odlišné postupy a sankcie. Kým spomínaným spoločnostiam a jednotlivcom sa dlh odpustil, iným dlžníkom v prípade nezaplatenia pokuty za cestovanie bez lístka v MHD, dopravných priestupkov či neuhradenia daní v riadnom termíne hrozia súdne žaloby, ktoré môžu vyvrcholiť až exekúciou a tým aj stratou strechy nad hlavou.

To nie je v žiadnom prípade obhajoba neplatičov, ale poukázanie na chyby a lajdáctvo samosprávy.


Ďalšie články