Najznámejšie Trhovisko Miletičova láka na vône a farby

IMG_9672 Predajkyňa Betka, ktorá na trhovisku predáva kvety už 30 rokov. Foto: Miroslava Pavlíková

BRATISLAVA – Trhovisko Miletičova počas jari hýri všetkými farbami. Tie určite rozveselia, pridajú na dobrej nálade a pritiahnu pozornosť okoloidúcich. Pestré farby vtiahli na trhovisko aj mňa. Od predajcov sa snažím dozvedieť, aké kvietky ponúkajú a či si ich pestujú sami doma. 

Hneď pri vchode ma oslovil predajný stôl plný rozkvitnutých kvetináčov. Stáli za ním sympatickí manželia na dôchodku, ktorí na „Miletičku” chodia už od roku 1982 asi trikrát za týždeň.

Ich stánok je jedným z mála, v ktorom predávajú kvety, ktoré si vypestujú sami v záhrade. „Nie sú dovozové. My ich pestujeme doma. Máme muškáty, trvalky, letničky, citrónový muškát, rôzne druhy margarétok, pivonky, hortenzie, oleander a aj bobkový list a rajčinky balkónové,” vysvetľujú manželia.

Na trhovisku Miletičova ešte stále nájdete predajcov, ktorí si kvety pestujú sami. Foto: Miroslava Pavlíková
Na trhovisku Miletičova ešte stále nájdete predajcov, ktorí si kvety pestujú sami. Foto: Miroslava Pavlíková

Reagujú aj na aktuálne zvýšenie cien prísad potrebných na pestovanie. „Niektoré ceny kvietkov sú zvýšené, niektoré zostali rovnaké lebo hnojivá išli hore, postreky dosť zdraželi a my predávame do roka len tri mesiace,” informujú manželia.

Hodinu trvá, kým sa stánky rozložia

Ďalší stánok kvetov patrí Zuzane. Jej kroky na toto miesto smerujú vždy od pondelka do soboty už pätnásť rokov. „O šiestej ráno sem prídem a hodinu mi trvá, kým to všetko vyložím.” Pani Zuzana má v ponuke rôzne kvietky, ktoré na záhrade pestujú jej rodičia. Na otázku, čo si u nej ľudia najčastejšie kupujú, je jej odpoveď jasná: „Tú klasiku. Muškáty alebo skalničky.”

Predajkyňa Annie nepochádza zo Slovenska. Lámanou slovenčinou mi však vraví, že sa na trhovisku cíti už ako doma. Ľudia však túto jar u nej kvietky kupujú pomenej. Podľa jej názoru je to asi preto, že okrem energií všetko zdraželo a ľuďom nezostáva nazvyš, aby si kupovali aj kvety. 

Annie sa poteší, keď sa pri jej kvetinovom stánku zastavuje Bratislavčanka Jana a obzerá si kvietky Petúnie za 3,50 eura. Vraví mi, že sem prišla výnimočne, lebo mala takú náladu urobiť si radosť nejakou kvetinou. 

Bratislavčanka Jana si prišla urobiť radosť kúpov kvietku. Foto: Miroslava Pavlíková
Bratislavčanka Jana si prišla urobiť radosť kúpou kvietku. Foto: Miroslava Pavlíková

Vyzerá to tak, že k Annie do jej stánku lákam ďalších zákazníkov. Zastavuje sa pri mne pani Marta, ktorá sem chodí každú sobotu na langoš, čerstvý chlebík, vajíčka, zeleninu a teraz má záujem o kvety surfínie. 

„Prosím vás, čo stoja tieto kvety?” Keď jej poviem, že ja tu nepredávam, obe sa zasmejeme a ona ešte dodáva, že má s predajcami len samé dobré skúsenosti. „Všetci sú slušní, to je hlavné.” 

Domáce, či dovozové? Ktorých je na Miletičke viac?

Pani Svetlana z Ukrajiny, ktorá je v ďalšom stánku plnom kvetov zamestnaná dva roky, mi prezrádza, že aj napriek nezmeneným cenám zákazníci občas šomrú, že nemajú peniaze a všetko je drahé. No úsmev jej aj napriek tomu z tváre nezmizne.

Kvety na Trhovisku Miletičova. Foto: Miroslava Pavlíková
Kvety na Trhovisku Miletičova. Foto: Miroslava Pavlíková

„Máme v ponuke slovenské kvety, aj nám dovážajú z Holandska. Teda také, ktoré sa nepestujú na Slovensku,” konštatuje Svetlana. Okrem kvetov som v jej stánku našla aj bylinky ako bazalku, mätu, rozmarín alebo bobkový list. 

Napokon sa zastavujem ešte v stánku číslo desať. Sedí v ňom pri kvietkoch mačka a vyhrieva sa na slniečku. Dôchodkyňa pani Betka, ktorá tu predáva už 30 rokov, mi vraví, že tu z nej majú radosť. A z jej stánku majú zase radosť stáli zákazníci, ktorí sa k nej stále vracajú. „Aj keď občas frflú, ja sa ich snažím vždy prehovoriť.” 

Medzi kvetmi sa na Trhovisku Miletičova páči aj mačke. Foto: Miroslava Pavlíková
Medzi kvetmi sa na Trhovisku Miletičova páči aj mačke. Foto: Miroslava Pavlíková

Skúsená trhovníčka Betka sa ako obchodníčka riadi heslom „Môj zákazník, môj pán.” Rôzne kytice a iné kvetinové vence vyrába zo živých a z umelých kvetov cez deň v stánku. „Sú tam umelé kvietky so živou čečinou, napríklad tuja, to čo máme teraz v záhrade.” 

Na rovinu mi priznáva, že všetky rezané kvety dovážajú. „My sme voľakedy pred tridsiatimi rokmi pestovali, ale tomu je už koniec. Všetko je dovoz,” prezrádza Betka.

Aké sú ceny prvých jarných kvetov na trhovisku?

Muškáty v kvetináči kúpite za dve eurá, karafiát po dve eurá, tagates stojí jedno až dve eurá, margarétka letná dve eurá, muškát citrónový dostanete za tri eurá.

Nevädzu zoženiete za tri eurá, pivonku za desať eur, ľaliu liečivú za 15 eur, petúniu po dve eurá, surfínie ťahavé za 3,50 eura, nezábudka stojí okolo 3,50 eura, klinček 3,50 eura, bahniatka dovozové sú za 14 eur a jahôdky kúpite po dve eurá.

Rezané kvety a kytice u predajkyne Betky. Foto: Miroslava Pavlíková
Rezané kvety a kytice u predajkyne Betky. Foto: Miroslava Pavlíková

Okrem kvetov v črepníkoch nájdete na Trhovisku Miletičova aj rezané kvety. Jednu ružu tu kúpite asi za 3,50 eura, tulipán za 1,5 eura, malé kytičky za päť až desať eur a veľké kytice sa pohybujú od 30 do 40 eur. V stánkoch a vo výkladoch sú kytice už hotové alebo vám ich vedia spraviť na želanie. 


Ďalšie články