Tajná ingrediencia Petržalských langošov. Kým ju Tomáš objavil, spravil ich 3000

langose1 Majiteľ Petržalských langošov Tomáš Hortenský pripravuje langoše. Foto: Miroslava Pavlíková

BRATISLAVA – Najprv musel spraviť 3000 langošov, až potom sa z neho stal profesionál vo svojom obore. Tomáš Hortenský je majiteľom najlepších Petržalských langošov. Kvôli jeho langošom k nemu chodia ľudia z celej Bratislavy.

Tomáš začal s výrobou a predajom langošov ešte v roku 2013. „Začalo ma baviť pracovať cez pult s ľuďmi, tá bufetárčina, že som aj kuchár, aj obsluha, aj všetko v jednom,“ povedal Tomáš.

Výroba langošov Tomáša chytila natoľko, že v tom pokračuje ešte aj dodnes. Berie to už ako poslanie. Žije so svojou prácou dvadsaťštyri hodín denne, sedem dní v týždni. Keďže zistil, že najlepšie je mať všetko pod svojou kontrolou, veľa ľudí pri sebe nepotrebuje.

Vo svojej „langošárni”, ako vlastný podnik nazýva, mu stačí jeho pani manželka. „Nám to aj neuveriteľne prospieva v rámci manželského vzťahu. Keď má ona voľno, ja som v práci a ja keď mám voľno, tak ona je v práci. Keď sa nestretávame toľko, sme si vzácnejší,” vysvetlil s úsmevom.

V Petržalských langošoch pracuje aj Tomášova pani manželka.
V Petržalských langošoch pracuje aj Tomášova pani manželka. Foto: Miroslava Pavlíková

Stánok Petržalských langošov mal dlhé roky svoje stále miesto na Námestí hraničiarov v Petržalke. V júli 2023 urobil Tomáš Hortenský veľkú zmenu nielen pre seba, ale aj pre svojich stálych zákazníkov, presťahovali sa. V Petržalke však zostávajú. Za nové miesto si Tomáš zvolil Slnečnice Market.

Podľa Tomášových slov ľudia na presťahovanie reagovali rozdielne. „Chvíľku hundrali, že sme sa odsťahovali,” povedal.

S úsmevom však spomenie, ako ľuďom situáciu vysvetlili: „My si našich zákazníkov vážime a pri tom vážení sme zistili, že priberajú, tak sme sa odsťahovali na druhý koniec Petržalky, aby to mali trošku ďalej. Ale oni aj tak chodia či už na bicykloch, pešo alebo autami.” Na tomto novom mieste ich navyše objavilo mnoho nových zákazníkov. 

V novej langošárni je na stene nalepená tapeta - Pôvodný stánok Petržalských langošov.
V novej langošárni je na stene nalepená tapeta pôvodného stánku Petržalských langošov. Foto: Miroslava Pavlíková

Čo sa týka nového priestoru, gurmáni langošov majú možnosť lepšieho parkovania, k dispozícii je viac stolov či už vnútri, alebo vonku.

Svoj langoš si však môžete počas letných mesiacov vychutnať aj v peknom prostredí v okolí Slnečníc. Už to teda nie je medzi starými panelákmi, kde si najbližšiu voľnú lavičku nájdete až pri smetných kontajneroch.

Aj Tomáš si nový priestor pochvaľuje: „Tie služby navyše sú extrémne. Toalety, umývadlo, to sú všetko skutočnosti, ktoré sú bonus.” A dodáva, že aj langoše sú ešte o málinko lepšie.

Navyše môžu využívať viac technológií, keďže k dispozícii je aj väčší priestor v porovnaní s pôvodným stánkom Petržalských langošov. „Máme štyri chladničky, ktoré sú dvakrát také veľké, ako tie, čo sme mali na 16 m2. Máme teda obrovskú kapacitu, kde langoše uskladňovať,” vysvetlil.

Na moje slová, že teraz už asi nebudú mať vypredané, mi Tomáš odpovedá: „Mysleli sme si, keď máme také veľké kapacity, že nás už nemôžu zákazníci prekvapiť, že by sme vypredali. A akurát teraz bol taký víkend. Proste sme neodhadli nával a vypredali sme.” 

Zaujímalo ma, koľko langošov za deň Tomáš s pani manželkou upečú. „Držíme sa na takých festivalových číslach. To, čo sme mali najlepší deň v roku a to bol náš strop, ktorý sme dokázali spraviť na tom starom mieste, tak na novom to robíme skoro každý slnečný víkend.” Keď na Tomáša mierne nalieham, či by mi predsa len nepovedal číslo, koľko langošov spravia za deň, len sa usmeje a diplomaticky odpovie: „Sú to stovky.” 

Aj keď sa Petržalské langoše presťahovali na nové miesto, ponuka langošov zostala nezmenená. „Cesnakový so syrom, potom cesnak, syr, smotana, kečup alebo tatarská omáčka. To je základ. Toto keď nemá langošáreň, tak skončí.” Majú, samozrejme, v ponuke aj podľa Tomášových slov rôzne ,,vymýšľance”.

Od 4,90 do 6,90 eura si tak môžete pochutnať aj na bryndzovom langoši či na pulled pork langoši (langoš s trhaným mäsom), langoši s názvom brutalita (slaninka, omáčky tako mayo a piri-piri) alebo na sladkom špaldovom langoši s karamelom a orechami.  

Majiteľ Tomáš Hortenský - Petržalské langoše
Tomáš Hortenský už od roku 2013 pečie langoše v Petržalke. Foto: Miroslava Pavlíková

Ako žena, ktorá tiež rada varí a pečie, sa skúseného Tomáša pýtam, akú tajnú ingredienciu do svojich langošov pridáva. Chvíľku sa zdráha, ale nakoniec sa usmeje a povie: „Lásku do toho dávame. A veľmi veľa energie.”

Rada pre tých, čo si chcú fantastický langoš upiecť aj doma

Tomáš najskôr zavtipkuje, že si stačí na internete pozrieť videonávod na domáce langoše, no potom mi celé tajomstvo dobrých langošov objasní. „To je ako s babkinými langošmi. Tie sú vždy najlepšie z jednoduchého dôvodu. Babka spravila langoše, vysmažila ich a všetkých nahnala k stolu, teraz poďte jesť, teraz sú langoše hotové. A ten langoš, keď je čerstvý, tak je fantastický.” 

Tu však musia brať ohľad na to, že nie všetci zákazníci budú jesť svoje langoše presne v tú istú chvíľu ako u babky. A navyše kysnuté cesto si žije stále svojím vlastným životom. Musia sa preto o neho špeciálne starať.

To je rozdiel v príprave langoša v stánku a doma. Podľa jeho slov teda každý langoš upečený doma musí byť fantastický. 

Od Tomáša sa ešte dozvedám, že ich langoše sú robené bez mlieka, takže aj pre tých ľudí, ktorým istým spôsobom mlieko prekáža, sú Petržalské langoše vhodné. Dokonca majú na výber aj vegánsky syr. 

Čo bude s Petržalskými langošmi ďalej?

„My sme vyrástli v tom stánku natoľko, že nám to bolo malé. To je taký malý zázrak. Teraz sme tu. Musíme si na to zvyknúť, je to úplne iný štýl toho gastra. Prišli mi aj nejaké ponuky, aby sme išli do Prahy a do Viedne.” Tomáš sa zasmeje a na záver dodá: „To už sa mi ale zdá ako taký trochu galaktický skok. Zatiaľ je to v rovine vtipu.” 

Petržalský langoš za 4,90
Petržalský langoš. Foto: Miroslava Pavlíková

Na záver som jeden langoš musela ochutnať. Z ponuky som si vybrala, ako inak, Petržalský za 4,90 eura. Bol výborný! 


Ďalšie články