Zistenia na bratislavskom magistráte: Milióny eur išli do vzduchu

magistrat s primaciálnym Hlavné mesto sa zaoberalo škodami za ktoré takmer nikto nenesie zodpovednosť. Foto: Marek Velček

BRATISLAVA – Mestskému zastupiteľstvu sa každoročne predkladá informácia o vzniknutých škodách a trestných oznámeniach podaných hlavným mestom. Za minulý rok zaznamenal magistrát 35 škodových udalostí a 12 trestných oznámení.

Vlani sa škodová komisia zaoberala odpustením pohľadávok za 1 619 312,20 eura z účtovnej evidencie počas rôznych rokov. Keďže bolo zistené, že mnohé pohľadávky sú premlčané, hlavné mesto si neuplatňovalo ich vymáhanie súdnou cestou, lebo by pravdepodobne v prípade neúspechu muselo zaplatiť ďalšie súdne poplatky. Prípadne by vznikli náklady spojené s opätovným podaním návrhu na vykonanie exekúcie.

Ďalším problémom sú zmarené investície, keď magistrát platil za projektové dokumentácie, ktoré sa ale nezrealizovali. Z tých aktuálnejších ide napríklad o plánovanú rekonštrukciu projektu Hlavná ulica. Mesto bolo v tomto prípade škodné z dôvodu meškania projekčných prác a následným zastavením celého projektu. V roku 2021 zaplatil magistrát za geodetické a kartografické práce spoločnosti GEOKOD 8 400 eur a o rok neskôr firme PRO CEDOP 8 352 eur za dopravno-inžinierske štúdie.

Iný nezrealizovaný projekt sa týkal rekonštrukcie Devínskej cesty, kde hlavné mesto uhradilo faktúru cestovnej kancelárii watching.sk za ornitologický prieskum pre EIA v hodnote 950 eur. Okrem toho za spracovanie a získanie záverečného stanoviska EIA sa platilo z mestského účtu spoločnosti Ekoconsult 23 664 eur. Rekonštrukcia bola nakoniec zastavená vzhľadom na nedostatok finančných možností.

V minulom roku dochádzalo aj k viacerým materiálnym škodám, ktoré sa týkali odcudzenia dopravného značenia, ukradnutej novej lavičky v Sade Janka Kráľa, poškodených lavičiek a cyklostojanov. Tým, že páchateľa je v tomto prípade ťažko vypátrať, škoda bude zaúčtovaná na ťarchu mesta.

Aj zamestnanci magistrátu spôsobili škody na majetku, ktoré sa týkali najmä poškodených služobných mobilov. Zaujímavá situácia sa stala aj istému zamestnancovi, ktorý zavadil o pracovný stôl a prevrhol monitor. Dôvod spadnutia monitora bolo, že „zamestnanec sa ponáhľal na neočakávané stretnutie“. Nakoniec však musel zaplatiť 50 eur.

Iný zamestnanec stratil vo vlaku služobný notebook v hodnote 900 eur bez DPH. Polícia to kvalifikovala ako stratu, lebo si nedával pozor. Zo záveru škodovej komisie vyplýva, že „zamestnanec mal zdokladovať, že daný notebook hľadal“.

V uplynulom roku podalo mesto viacero trestných oznámení. Nakoniec niektoré z nich ako trestný čin neboli klasifikované, ako nelegálny výrub dreviny v Dúbravke, odcudzenie či poškodenie drevín v Dúbravke a Karlovej Vsi, poškodenie parkomatu v Ružinove, Rači a v Novom Meste. V riešení je poškodený parkomat v Starom Meste a v Rači.

Trestné stíhanie sa začalo za rozbitie sklenenej výplne vstupných dverí do Divadla P. O. Hviezdoslava, kde páchateľ spôsobil škodu 525,65 eura. Vznesené obvinenie bolo podané aj v súvislosti za krádež hliníkového trapézového plechu.

Najväčšia vzniknutá škoda bola vyčíslená v súvislosti s trestným oznámením v hodnote 10-tisíc eur za kybernetický útok na web Bratislavy a parkovací systém PAAS, ktorá sa ešte rieši.


Ďalšie články