Trolejbusovú dopravu čaká niekoľko zmien. Cestujúci niektorých mestských častí sa potešia

trolejbus Do bratislavských ulíc vyrazí trolejbusová flotila. Foto: DPB

BRATISLAVA – Od soboty 3. februára sa cestujúci odvezú v pohodlnejších a ekologickejších trolejbusoch. Okrem toho sa zmení aj interval premávania letiskovej linky 61, ktorá bude jazdiť častejšie. V lete sa nové trolejbusy pozrú aj na Dlhé diely.

Linku 61 budú obsluhovať nové ekologické trolejbusy, pričom na úseku bez trolejového vedenia bude využívaná energia z batérií vozidla. Počas popoludňajšej špičky sa zmení interval z 10 na 7 až 8 minút. Nové vozidlá odvezú viac cestujúcich a ponúkajú priestory na komfortnú prepravu batožiny.

Na najvyťaženejšiu trolejbusovú linku 71 budú nasadené veľkokapacitné, vyše 24-metrové trolejbusy. V praxi sa zvýši kapacita jednotlivých spojov o takmer 50 osôb. Túto zmenu najviac pocítia obyvatelia Vrakune, Podunajských Biskupíc, Ružinova, ale aj cestujúci smerujúci na Prievozskú ulicu. 

„Som rád, že nasadením nových vozidiel zvýšime prepravnú kapacitu najvyťaženejšej trolejbusovej linky 71 a tiež, že do ‚rodiny´ trolejbusových liniek privítame linku 61. Nasadenie nových trolejbusov aj na trasy, kde doposiaľ premávali autobusy, bude znamenať ďalšie rozšírenie ekologickej dopravy v meste,“ uviedol predseda predstavenstva Dopravného podniku Bratislava (DPB) Martin Rybanský.

Na linku 40 čoskoro nasadia nové kĺbové 18-metrové trolejbusy s batériovým pohonom, ktoré nahradia 12-metrové trolejbusy s dieselovým agregátom. Zmena sa dotkne aj nástupíšť na Hlavnej stanici. Po novom bude linka 61 odchádzať z (vonkajšieho) nástupišťa D, linka 40 bude odchádzať z (vnútorného) nástupišťa F.

Po ukončení zácviku vodičov zaradia v marci do premávky aj nové 12-metrové trolejbusy s batériou. V tejto súvislosti príde k zlúčeniu liniek 41 a 44 do novej trasy linky 44 Koliba – Hodžovo nám. – Hrad – Búdková – Drotárska cesta – Hroboňova – Hlavná stanica.

„V 1. štvrťroku 2024 bude takto zaradených do premávky dokopy 50 nových trolejbusov s batériou, ktorých nákup bol spolufinancovaný z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra,“ uviedol DPB.

(DPB)


Ďalšie články