Varovania pred poľadovicou prišli neskoro. Komunikačné tímy zaspali

Poľadovica Dopravu v Bratislave komplikovala poľadovica a námraza. Foto: TASR/Dano Veselský

BRATISLAVA – Magistrát ľudí pred poľadovicou nevaroval, sociálne siete Starého Mesta spia. Keď naozaj treba ľudí varovať, mestské časti sú väčšinou ticho.

Je zaujímavé pozorovať, ako sa v kritických momentoch správajú samosprávy, stavajúce svoj imidž na transparentnej komunikácii a podobných reklamných trikoch. Zrazu nie je toho, kto by na sociálne siete zavesil varovanie pred zlým počasím.

Mnohí ľudia si ráno pozrú sociálne siete, či správy, aby si buď úplne pokazili náladu, alebo sa možno dozvedeli niečo užitočné. Napríklad, že vonku padá mrznúci dážď a môžu sa pekne dochrámať, ak si to nevšimnú. Ako dnes ráno.

Ticho zostalo Staré Mesto, ktoré by malo mať vzhľadom na svoj kopcovitý profil priam povinnosť na podobné úkazy ľudí upozorňovať. Jeho facebook už ale štyri dni vykazuje komunikačné ticho, s výnimkou krátkeho videa o sadení stromov. Osobná stránka starostu Vagača rovnako nepriniesla žiadnu informáciu o prichádzajúcom nečase. Technické služby Starého Mesta na sociálnych sieťach nefigurujú.

Dodajme, že predchádzajúce vedenie Starého Mesta sa venovalo zverejňovaniu hrozieb zo strany prírodných živlov a počasia pravidelne a preventívne.

Petržalka sa obmedzila na varovný status v takzvaných Príbehoch okolo siedmej ráno, VPS zodpovedná za posypy vlastnú stránku nemá.

Zaspal aj magistrát, na svoju fb stránku zavesil varovanie o poľadovici 9:14, ktoré primátor Vallo na svojej stránke prezdieľal o 9:24. Stránka Komunálneho podniku Bratislavy, mestského podniku zodpovedného za posypy, zostala nemá úplne.

Oveľa lepšie dopadol starosta Ružinova Martin Chren, ten informoval o poľadovici na svojej osobnej stránke o 7:05 a Ružinovský podnik dokonca o 5:28.

Kopcovitá je aj mestská časť Nové Mesto, na osobnej stránke Matúša Čupku však naposledy figuruje včerajší odchyt diviakov. Na oficiálnej stránke mestskej časti však už včera o 18:14 figuruje varovanie pred poľadovicou a dnes o 8:00 informovalo o extrémne zlej situácii na Kramároch a Kolibe.

Mohli by sme predpokladať, že v dnešnom svete, v ktorom človek prežíva vďaka včasnému toku informácií, sa budú personálne predimenzované mediálne tímy starostov venovať okrem zviditeľňovania svojho chlebodarcu aj niečím naozaj užitočným pre ľudí tak, aby z toho mali nejaký osoh.

Zo štyroch najväčších mestských častí boli schopné svojim obyvateľom posunúť informáciu o nebezpečenstve poľadovice tri, z toho najväčšiu pochvalu si zaslúži Nové Mesto, ktoré informovalo o hrozbe v dostatočnom predstihu, nielen v momente, keď už poľadovica úradovala. 

Hlavné mesto tak urobilo s veľkým meškaním a Staré Mesto sa zobudilo až o 10:12. Môžeme konštatovať, že dôležité informácie o počasí z týchto mestských častí (s výnimkou Ružinova a Nového Mesta), prípadne pre výstrahy si musíme chodiť na overené miesta, napríklad stránku SHMÚ.


Ďalšie články