Video: Meteorológovia varujú pred búrkami a lejakmi. Parkovisko na Tyršovom námestí je zatvorené

Hlavné mesto Bratislava zverejnilo fotku z nácviku výstavby mobilnej protipovodňovej hrádze. Foto: FB Bratislava - hlavné mesto SR

BRATISLAVA – Slovenský hydrometeorologický ústav vydal varovanie pred pokračujúcimi intenzívnymi búrkami a výdatnými dažďami. Pre zvyšujúcu sa hladinu Dunaja hlavné mesto uzatvorilo dolné parkovisko na Tyršovom námestí.

„Z dôvodu možného vybreženia koryta Karloveského ramena do záplavového územia pod Devínskou cestou, zasadol dnes poobede krízový štáb mestskej časti Devín a v prípade potreby je pre túto lokalitu pripravený vyhlásiť mimoriadnu situáciu,“ uviedlo hlavné mesto na sociálnej sieti.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) informoval, že v pondelok večer, v noci a v utorok (4. 6.) budú intenzívne búrky aj výdatnejšie trvalé zrážky.

„Vo vlhkom vzduchu sa v našej oblasti vlní frontálne rozhranie, na ktorom sa vyskytujú početné prehánky a búrky, aj trvalejší dážď,“ priblížilo SHMÚ.

Situácia pri Eurovei. Video: Redakcia

Bratislavský Štandard dnes monitoroval protipovodňovú situáciu v hlavnom meste. Pri sútokoch riek Dunaja a Moravy v mestskej časti Devín v tejto súvislosti oslovil ešte predpoludním prítomného Krajského riaditeľa Hasičského a Záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave Dušana Timka.

„Zatiaľ je hladina normálna,“ uviedol. O tom, či sa hladina riek rapídnym spôsobom zvyšuje, Timka ešte v dopoludňajších hodinách správy nemal. „Nemám také informácie, ale vyzerá to tak, že áno. A kulminácia bude asi v utorok.“

Hladiny riek Dunaj a Morava v mestskej časti Devín sa stále zvyšujú. Foto: Miroslava Pavlíková
Hladiny riek Dunaj a Morava v mestskej časti Devín sa stále zvyšujú. Foto: Miroslava Pavlíková

V popoludňajších hodinách bude v Devíne ohľadom možnej povodne na brehoch riek Dunaja a Moravy zasadať krízový štáb. Po ňom budeme správu o zvýšení riek aktualizovať. 

Každé tri hodiny príslušníci HaZZ v Bratislave situáciu s vodnými tokmi moniturujú. Foto: Miroslava Pavlíková
Každé tri hodiny príslušníci HaZZ v Bratislave monitorujú situáciu s vodnými tokmi. Foto: Miroslava Pavlíková

V mieste sútoku riek Dunaja a Moravy sa pre Bratislavský Štandard vyjadrili aj miestni rybári, ktorí na toto miesto chodia pravidelne. Podľa ich slov a odhadu tu voda stúpla aj o štyri metre. 

Sútok riek Dunaj a Morava. Miestni rybári odhadujú, že sa hladina zvýšil o štyri metre. Foto: Miroslava Pavlíková
Sútok riek Dunaja a Moravy. Miestni rybári odhadujú, že sa hladina zvýšila o štyri metre. Foto: Miroslava Pavlíková

Podľa najnovších informácií z SHMÚ: „Výška vodnej hladiny k 8:00 hod v pondelok dosiahla v Devíne 587 cm, čo zodpovedá prietoku 4883 m3/s, vodná hladina v Bratislave je na úrovni 642 cm.“ 

SHMÚ predpokladá kulmináciu v stredu, pričom v Devíne by mala byť na úrovni 670 cm a v Bratislave až na 720 cm. Vo všetkých meracích staniciach „očakávame prekročenie 1. stupňa povodňovej aktivity,” informuje SHMÚ.

Hladina rieky Dunaj by mala dosiahnuť kulmináciu v stredu. Foto: Miroslava Pavlíková
Hladina rieky Dunaj by mala dosiahnuť kulmináciu v stredu. Foto: Miroslava Pavlíková

Čo sa týka území, cez ktoré preteká rieka Dunaj, tak na juhu Nemecka a na juhozápade Rakúska spadlo počas nedele 50 až 88 mm zrážok. Na niektorých miestach tam voda dosiahla až 770 cm, pričom ide o 3. povodňový stupeň. 

V súvislosti s vyliatím rieky Morava uzavreli cyklotrasu

Cyklotrasa EuroVelo 13, ktorá vedie z bratislavskej Devínskej Novej Vsi cez Devínske jazero, most Vysomarch až do Vysokej pri Morave, je uzavretá z dôvodu vyliatia rieky Morava na niektorých častiach cykotrasy. Upozorňuje na to Bratislavský samosprávny kraj (BSK). Na danom úseku vyhlásili prvý stupeň povodňovej aktivity.        

Vyliatie rieky Morava spôsobilo zaplavenie niekoľkých častí cyklotrasy, čím sa podľa kraja stala neprejazdnou a nebezpečnou pre cyklistov. V záujme ochrany zdravia a bezpečnosti bolo preto potrebné pristúpiť k jej uzavretiu. BSK v tejto súvislosti žiada všetkých cyklistov, aby rešpektovali dané nariadenie a využili alternatívne trasy.        

Uzavretie cyklotrasy platí do odvolania. Závisieť to bude od aktuálneho stavu riek Dunaj a Morava, ako aj od poveternostných podmienok.

V Bratislave sa začal vylievať Dunaj

Podľa informácií portálu iMeteo sa v Bratislave udržuje hladina Dunaja pod 1. povodňovým stupňom, a tak by to malo byť až do utorňajšieho poludnia. Potom by mal začať Dunaj opäť rásť.

„Očakáva sa, že Dunaj by v Bratislave mal v utorok prekročiť úroveň 1. povodňového stupňa a v stredu by mal prekročiť 2. povodňový stupeň,“ uvádza portál s tým, že problémy by však stále mali byť len menšieho charakteru.

Vylievajúci sa Dunaj. Foto: Redakcia
Situácia v blízkosti Dunaja. Video: Redakcia
Situácia na nábreží Dunaja. Video: Redakcia

(tasr, iMeteo, mas)


Ďalšie články
Veľký problém s trestným oznámením na Hegerovu vládu

Veľký problém s trestným oznámením na Hegerovu vládu

Ministerstvo obrany pod vedením Roberta Kaliňáka podalo trestné oznámenie na vládu Eduarda Hegera z dôvodu nezákonného darovania stíhačiek MiG-29. Bývalá vláda sa mala podľa oznámenia dopustiť rovno troch trestných činov v súvislosti s darovaním stíhačiek, a to zneužívania právomoci verejného činiteľa, porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku a sabotáže. Takto...