Po celom Slovensku hlásia bomby. Prípad rieši NAKA, minister avizuje prísnejšie tresty

Poprad skola bomba 2 Pre nahlásenú bombu museli evakuovať aj školy v Poprade. Foto: Rastislav Ovšonka

SLOVENSKO – Polícia preveruje oznámenia o výbušninách v školách vo všetkých krajoch Slovenska. Viaceré školy museli evakuovať, prehľadať ich a žiakov poslať domov. Prípadom sa už zaoberá Národná kriminálna agentúra, ktorá intenzívne pátra po páchateľovi. Tomu za obzvlášť závažný zločin teroristického útoku hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov alebo na doživotie.

Ako prvá o údajnom uložení výbušnín informovala bratislavská krajská polícia. Výbušniny nahlásili vo viacerých školách v okresoch Malacky, Senec a Pezinok. TASR o tom informovala hovorkyňa bratislavskej krajskej polície Silvia Šimková.

Škola v Stupave už vyzvala rodičov, aby svoje deti nechali doma a neposielali ich do školy.

Polícia Trenčianskeho kraja kontroluje školy v okrese Trenčín, Ilava, Prievidza a Nové Mesto nad Váhom.

„Policajti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline preverujú oznámenia o údajnom uložení výbušnín v priestoroch viacerých škôl na území okresov Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Martin a Dolný Kubín,“ priblížila polícia Žilinského kraja na sociálnej sieti.

Vyučovanie pre údajnú bombovú hrozbu v utorok zrušili na všetkých základných školách (ZŠ) v Prievidzi v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Deti presunuli vyučujúci do blízkych náhradných priestorov, do ktorých si po ne prídu rodičia. Uviedla to vedúca kancelárie primátorky mesta Diana Šurkalová Dušeková.

Vyučovanie tak zrušili na ZŠ s Materskou školou (MŠ) Malonecpalská, ZŠ s MŠ P. Dobšinského, ZŠ S. Chalupku, ZŠ Rastislavova, ZŠ na Ulici energetikov a ZŠ Mariánska, konkretizovala Šurkalová Dušeková. Pre dážď presunuli deti podľa jej slov do náhradných priestorov, ktoré sa nachádzajú v blízkosti škôl a vyučujúci volajú rodičom, aby si po ne prišli.

Keďže polícia mesto informovala, že prehliadka budov potrvá dlhšie, riaditelia vyučovanie na utorok zrušili a udelili žiakom riaditeľské voľno.

„Policajti preverujú oznámenia o bombovej hrozbe, ktorá bola nahlásená viacerým školám na území Banskobystrického kraja. Polícia robí všetko pre bezpečnosť detí,“ priblížila hovorkyňa banskobystrickej krajskej polície Mária Faltániová. Bombovú hrozbu preverovali policajti napríklad v Žiari nad Hronom, uzavreté boli aj priľahlé budovy vrátane pošty. „Polícia zabezpečila okolie budov a na mieste vykonáva všetky potrebné úkony,“ informovala na sociálnej sieti samospráva.

Vyučovanie na školách prerušili

Škola sa v utorok z rovnakého dôvodu skončila aj pre vyše 600 žiakov dvoch stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK). Policajti školy prehľadávajú. „Zatiaľ bolo vyučovanie ukončené na Gymnáziu Vráble so 109 žiakmi a na Strednej priemyselnej škole stavebnej v Nitre s 510 žiakmi,“ potvrdil vedúci odboru školstva, mládeže a športu NSK Štefan Balla.   

Bombu nahlásili aj vo všetkých trenčianskych základných školách s výnimkou ZŠ Novomeského. „Oznam prišiel mailom, do spamu, riaditelia kontaktovali políciu a ďalej sa riadili ich pokynmi. Deti, učitelia a zamestnanci škôl boli okamžite evakuovaní na školský dvor, školy kontaktovali rodičov, v ktorých sprievode deti postupne odchádzali. Deti rodičov, ktorí nemohli prísť okamžite, boli zatiaľ v opatere učiteľov,“ ozrejmila trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.

Rovnaká situácia je aj na východnom Slovensku. Bombu tam nahlásili v popradských, košických a prešovských školách. V Prešove ide o základné školy Šrobárova, Májova, Prostějovská, Kráľovnej Pokoja, Kúpeľná a Sibírska.

Pre bombovú hrozbu museli evakuovať aj školy v Poprade. Foto: Rastislav Ovšonka

Podrobnosti o vykonaných bezpečnostných opatreniach ani presné adresy škôl nebude zverejňovať polícia Košického kraja. „Polícia prijaté oznámenia preveruje, v rámci prijatých bezpečnostných opatrení budú dotknuté školy evakuované, preto verejnosť žiadame o rešpektovanie pokynov príslušníkov Policajného zboru,“ uviedla hovorkyňa košickej krajskej polície Lenka Ivanová. Žiada tiež verejnosť, aby nepodliehala panike. Policajti podľa nej urobia maximum pre bezpečnosť detí.

„Ak boli udalosti nahlásené na škole, ktorú vaše dieťa navštevuje, a informovala vás o tom škola, postupujte podľa ich pokynov alebo si podľa možností dieťa prevezmite čo najskôr, aby bolo možné pokračovať v potrebných úkonoch zo strany Policajného zboru,“ odporučila Ivanová.

V popoludňajších hodinách bola kvôli bombovej hrozbe prerušená výučba aj na Prešovskej univerzite v Prešove. Evakuovať museli všetkých z univerzity, ale aj internátov. „Všetky budovy sme evakuovali. Rovnako všetky internáty. Priestory sú priebežne kontrolované bezpečnostnými zložkami a po kontrolách sa vracajú do normálu. Aktuálne sú dva najväčšie internáty už po kontrole a študenti sa vracajú späť do izieb,“ upresnil prorektor pre stratégiu a marketing Prešovskej univerzity profesor Peter Adamišin. 

Pre bombovú hrozbu museli evakuovať aj základnú školu na Maurerovej ulici v mestskej časti Dargovských hrdinov v Košiciach. Foto: Boris Macko
Evakuácia spred ZŠ Prostějovská v Prešove. Foto: redakcia
Pri ZŠ Lesnícka v Prešove sa tvoria kolóny a zápchy. Foto: Anka Girgošková

Na margo danej situácie sa na sociálnej sieti vyjadril aj minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD): „Nahlasovať bombu na školách je zvrhlé, aj keby to bolo z recesie.“ Dúfa, že polícia páchateľa vypátra.

Bomby nahlásili aj v bankách

Pre bombovú hrozbu preverovali v utorok ráno aj pobočky Všeobecnej úverovej banky (VÚB) na celom Slovensku. Niektoré pracoviská banky ostávajú naďalej zatvorené. Potvrdil to PR manažér VÚB Dominik Miša.

Anonymnú správu o údajnej hrozbe dostala banka v ranných hodinách, v spolupráci s políciou následne vykonali všetky potrebné opatrenia. „Väčšina pobočiek, kde sa žiadna hrozba nepreukázala, je už otvorená pre klientov,“ uviedol Miša.

Prípadom sa už zaoberá NAKA

Hrozbami bombových útokov na školách sa už zaoberá Národná kriminálna agentúra (NAKA). Adresované boli viac ako 200 školám na takmer celom Slovensku. Polícia okamžite prijala potrebné opatrenia, aby zabránila možným následkom uvedeným v mailoch, ktoré boli školám doručené. Informovala o tom na sociálnej sieti.

K 13:00 eviduje polícia celkovo 995 hrozieb bombových útokov určených konkrétnym školám, z toho 84 v Bratislavskom kraji, 111 v Trenčianskom, 207 v Nitrianskom, 105 v Trnavskom, 125 v Prešovskom, 107 v Košickom, 62 v banskobystrickom a 194 v Žilinskom kraji. Okrem toho evidujú aj 110 hrozieb bombových útokov na budovy bánk a 40 hrozieb bombových útokov na predajne elektrotechniky.

„Prijímame všetky opatrenia, aby nedošlo k ohrozeniu na životoch a zdraví osôb. Takéto hrozby Policajný zbor neberie na ľahkú váhu, preto sme do opatrení zapojili okrem príslušníkov NAKA aj ďalšie zložky polície,“ priblížili policajti. Zapojení do toho boli pyrotechnici, psovodi so špeciálne cvičenými služobnými psami a jednotky poriadkovej polície jednotlivých policajných krajských riaditeľstiev.

Polícia je tiež podľa vlastných slov v kontakte s jednotlivými školami, ktoré jej poskytujú plnú súčinnosť. „Podobné maily boli poslané aj minulý týždeň viac ako 120 školám v Bratislavskom kraji,“ pripomenula.

Páchateľ môže vo väzení stráviť 20 rokov až doživotie

Na základe zhromaždených dôkazov začal vyšetrovateľ NAKA v oboch prípadoch trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Páchateľovi tak hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov alebo na doživotie. „Na objasnení skutku a vypátraní pôvodcu mailov intenzívne pracujeme, spolupracujeme aj s ďalšími bezpečnostnými službami a zahraničnými partnermi,“ deklarovali policajti.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka na sociálnej sieti reagoval, že opakované prípady nahlasovania bômb na školách sú prejavom bezcharakternosti, bezcitnosti a nezodpovednosti. „Orgány ochrany práva budú na takéto protiprávne prejavy nekompromisne reagovať,“ skonštatoval.

Nábožensky motivovaný e-mail s ruskou koncovkou

„Teraz sme po celej vašej krajine,“ stojí v texte výhražného e-mailu o bombových útokoch. Ten má podľa informácií portálu tvnoviny.sk ruskú koncovku, no je napísaný v slovenskom jazyku. Adresát sa v ňom tiež vyhráža smrťou.

E-mailová správa, ktorá v utorok pristála v schránke školám naprieč celým Slovenskom, je tiež údajne nábožensky motivovaná. Adresát v nej vyzdvihuje nad všetky ostatné náboženstvá islam.

Výhražné e-maily nie sú podľa dostupných informácií totožné so správou, ktorá spôsobila poplach na školách v bratislavskom kraji minulý týždeň, v piatok 3. mája.

Prísnejšie tresty pre páchateľov?

Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) avizoval, že bude iniciovať čo najprísnejšie opatrenia a tresty pre páchateľov, ktorí nahlasujú falošné bombové útoky. Uviedol to v utorok na sociálnej sieti.

„Stovky tisíc detí, rodičov, pedagógov či bežných ľudí dnes vystrašila hrozba o možnom bombovom útoku. Bezpečnosť je na prvom mieste a ja ako minister vnútra garantujem, že polícia prijíma všetky opatrenia na to, aby nedošlo k ohrozeniu životov a zdravia,“ uviedol Šutaj Eštok. Poukázal tiež na to, že takéto správy nesmú byť brané na ľahkú váhu a že evakuácia je jediné preventívne opatrenie, ako eliminovať riziko, ak by bola správa pravdivá.

Zároveň poďakoval verejnosti, že rešpektuje pokyny polície a zbytočne sa nezdržiava na miestach, kde dochádza k evakuácii. Pripomenul aj to, že polícia v spolupráci so zahraničnými partnermi pátra po odosielateľovi bombových správ.

(tasr, FB, tvnoviny.sk, gko)


Ďalšie články