Múzeum colníctva oslavuje výročie. Finančná správa pripravila novú expozíciu v Bratislave

227e75ec-8677-41fd-809d-d92225d2272a_b833f5_lg Múzeum colníctva a finančnej správy v objekte mýtnice v Devínskej Novej Vsi. Zdroj: www.devinskanovaves.sk

BRATISLAVA – Múzeum colníctva a finančnej správy si v nedeľu pripomína 12. výročie otvorenia.

Finančná správa (FS) pripravila novú expozíciu v bratislavskej Devínskej Novej Vsi – v budove takzvaného Kendeffyho domu, ktorá kedysi slúžila ako mýtnica. TASR o tom informoval vedúci komunikačného oddelenia Finančnej správy Radoslav Kozák.

„Návštevníci múzea majú možnosť vidieť ukážku colnej pracovne z 30. rokov minulého storočia, spoznať historický vývoj výberu mýta, cla a daní na našom území od najstarších čias až po súčasnosť. Tiež môžu obdivovať ukážky uniforiem či pracovných nástrojov colníkov,“ priblížil Kozák.

K zaujímavým exponátom podľa neho patria aj predmety zadržané colníkmi v súčasnosti ako pašovaný tovar či falzifikáty známych značiek.

Pôvodné múzeum sídlilo v jednom z dvoch mýtnych domčekov pri bratislavskom Starom moste. Na jar 2014 bolo múzeum zatvorené pre rekonštrukciu mosta a pre administratívno-technické prekážky sa už do pôvodných priestorov nevrátilo.

Po štvorročnej prestávke ho finančná správa opätovne otvorila už ako Múzeum colníctva a finančnej správy. Stalo sa tak 26. januára 2018 pri príležitosti Medzinárodného dňa colníctva.

Múzeum colníctva a finančnej správy sídli v súčasnosti v Bratislave v Devínskej Novej Vsi – na hranici bývalých obchodných ciest z čias Rakúsko-Uhorska. Prvá písomná zmienka o tomto mieste v blízkosti Moravy sa spomína už v roku 1715.

(TASR)


Ďalšie články