Gurmán Award 2024 hodnotil najlepších. Viete, kde v Bratislave varia svetovo?

Prémiová reštaurácia roka - ECK ELK Restaurant so šéfkuchárom Danielom Tilingerom (druhý zľava) získal najviac ocenení od organizátora Radoslava Nackina (štvrtý zľava). Foto: Jakub Čajko

BRATISLAVA – Prestížne ocenenie Gurmán Award sa udeľuje za výnimočnú gastronómiu a reštauračné služby v rámci Slovenska. Niekoľko ocenení si odnieslo viacero reštaurácií pôsobiacich v Bratislave.

Odborné ocenenie organizuje a udeľuje známy bedeker Gurmán na Slovensku, v ktorom sa hodnotia nielen reštaurácie a kuchári, ale aj someliéri. Treba zdôrazniť, že všetky reštaurácie, ktoré sú v bedekri, sú najlepšie na celom Slovensku na základe vopred stanovených kritérií a majú veľký rešpekt.

„Slovenská gastronómia stále naberá na kvalite, jediné, čo by som zmienil ako nový trend, je, že si mladí kuchári začali otvárať svoje reštaurácie, čo nebolo v minulosti tak bežné,“ zhodnotil pre Bratislavský Štandard vydavateľ Gurmána na Slovensku Radoslav Nackin.

Reštaurácie sa hodnotia za každú sekciu samostatne. Zlaté vidličky navrhujú odborní inšpektori na základe svojich tajných návštev. Body sa prideľujú v štyroch kategóriách: kuchyňa, servis, vínna karta a ambient (prostredie).

Gurmán na Slovensku je už niekoľko rokov aj v online podobe, vrátane anglickej mutácie. Do hodnotení sa môžu zapojiť aj samotní gurmáni a tak prezentovať svoj názor alebo skúsenosť s danou reštauráciou.

Tri zlaté vidličky, ktoré sú približne na úrovni 1,5 až 2 michelinských hviezd prvýkrát dostali ECK Restaurant a Irin z Bratislavy.

Dve zlaté vidličky získala Reštaurácia Franz Jozef hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici.

Jednu zlatú vidličku majú bratislavské reštaurácie: Edomae sushi Matsuki, Søgu Bistro Martina Nováka, Bubbles a Colette. K nim sa pridala Pivnica u zlatej husi zo Slovenského Grobu a ARTE Restaurant ako súčasť Kaštieľa Pálffy vo Svätom Jure.

Osobitnou kategóriou je udeľovanie Zelených vidličiek, za udržateľný rozvoj a zero waste prístup, kde sa hodnotí prístup k zdrojom a čo najnižšie zaťažovanie okolia. Zelené vidličky udelili reštaurácii Sýpka u Ludvíka z Bábu.

V kategórii Hospitality Award, kde sa hodnotí pohostinnosť, dominoval Irin. Klientov osobne privíta sám šéfkuchár Lukáš Hesko a aj servíruje jedlá.

Tri zlaté vidličky a Hospitality Award získala reštaurácia Irin so šéfkuchárom Lukášom Heskom. Foto: Jakub Čajko

V kategórii najlepšie Prémiové reštaurácie vyhrala ECK Restaurant, medzi najlepšie Hotelové reštaurácie patrila Franz Jozef a v kategórii najlepšie Tematické reštaurácie Edomae sushi Matsuki.

Novinka minulého ročníka Gurmán top 29 reštaurácií Slovenska podľa S. Pellegrino je úhrnný rebríček všetkých reštaurácií, ktorý vytvorili bez rozdielu zamerania a úrovne luxusu. Dominantnou bola podľa kritérií kuchyňa a následne servis. Ocenenie sa volá podľa nového a svetovo známeho partnera gastronómie, talianskej značky S. Pellegrino, ktoré získal ECK Restaurant.

Ceny sa rozdávali aj jednotlivcom, šéfkuchár Daniel Tilinger z ECK Restaurant sa stal jednoznačne Kuchárom roka v rebríčku Ebenica Best 20 Chefs. Someliérom roka na základe nominácie Asociácie someliérov Slovenska bola vyhlásená nádejná Patrícia Bačová. Grand Prix za celoživotné dielo dostal Richard Cisár, ktorému takto vyjadrilo vďaku celé hnutie Zväzu kuchárov a cukrárov Slovenska.

Tohtoročnou novinkou bolo udelenie ceny Objav roka pre mladých kuchárov, ktorí sa objavili na slovenskej gastroscéne a zároveň sa presadili v náročnej konkurencii. Objavmi roka sa stali Lukáš Heuser z Origin Lučenec a Matej Bakoš z Bakoš bistro Košice.


Ďalšie články