Hľadáte prvú jarnú zeleninku a ovocie? Prehľad cien na Miletičke 

Trhovisko Miletičova Domáci pestovatelia na Trhovisku Miletičova. Foto: Miroslava Pavlíková

BRATISLAVA – Kto by nemal rád čerstvé ovocie a zeleninu a najlepšie od našich domácich pestovateľov? Kto po lokálnych produktoch túži, vyberie sa na známe Trhovisko Miletičova.

Pani dôchodkyňa Anna Galovičová, ktorú na trhovisku môžete stretnúť každý piatok a v sobotu, ponúka každý deň niečo iné. Nemá toho veľa, len to, čo doma v malom vypestuje. Dnes mi na svojom predajnom stolíku okrem domácich vajíčok a lokší ukazuje pekne zviazané a poukladané viazaničky petržlenu za jedno euro.

Predajný stôl pani Anny, ktorá už 50 rokov ponúka na trhovisku to, čo doma vypestuje. Foto: Miroslava Pavlíková

„Mám na predaj zeleninku, petržlen, jeho vňať, gigant kaleráb a pór som zabudla doma.” Ako si potom zistím, veľký gigant kaleráb rastie trošku neskôr ako klasický biely kaleráb a môže mať svoje buľvy ťažké aj päť kilogramov. Pani Anna teda aj vo svojom vysokom veku rada experimentuje s rôznymi odrodami.

Spomína mi tiež, že sa mám zastaviť aj na jeseň, keď predáva hrozno a burčiak. Skúsená trhovníčka Anna na trhovisku obchoduje už 50 rokov. A verní zákazníci si ju vždy nájdu spomedzi väčších stánkov, ktorých je v strede trhoviska neúrekom.

Na otázku, či zvýšila ceny, mi dáva jasnú odpoveď: „Nie, nie, nezvýšila, nechám to tak, ako to bolo.” Hovorí, že neskôr prinesie aj ovocie. „Jahody, maliny, čerešne, broskyne, slivky. Minulý rok mi pomrzlo. Teraz je to všetko rozkvitnuté, uvidíme, či nám neprídu mrazy. Budem sa tešiť úrode.”

Zákazníčka Magda, ktorá si zasa v inom stánku kúpila polovicu melóna za 5,50 eura, vníma mierne zvýšenie cien. Síce preto nakupuje menej, ale s kvalitou domácich predajcov je stále spokojná. Má tu svoje obľúbené a overené stánky, v ktorých vždy nakúpi dobrú zeleninu. 

Predajca Laco oproti minulému roku zvýšil ceny minimálne. Foto: Miroslava Pavlíková

V ďalšom zeleninovom stánku oslovujem predajcu pána Laca, ktorý je súčasťou tohto trhoviska desať rokov. Chodí sem každý deň po celý rok a ceny zvýšil minimálne. Okrem paradajok, paprík, hrušiek a jahôd, ktoré pestuje sám doma, ponúka aj vlašské orechy.  

V stánku trhovníka pána Laca kúpite aj vlašské orechy. Foto: Miroslava Pavlíková

Na „Miletičke“ kúpite aj bylinky

Na známom Trhovisku Miletičova ma zaujme aj stánok byliniek. Zastavím sa. Predáva v ňom už desať rokov pani Katarína z Orechovej Potône. Ako mi vraví, voľakedy tu vyše 30 rokov predával jej dedko Imro, dnes žezlo prevzala ona. „On to pestuje a ja mu to predávam,” hovorí s úsmevom o svojom dedkovi, ktorý tento rok oslávi sedemdesiatku, vnučka Katarína.

„Pred desiatimi rokmi mi povedal, že dosť, už sa nechce rozprávať s ľuďmi, tak ma poslal sem namiesto seba a ja s nimi hovorím,” zasmeje sa Katarína a ukazuje na kvetináče. „Mám tu bylinky okrasné a lekárske, ktoré dedo pestuje vo Štvrtku na Ostrove.“

Pani Katarína predáva bylinky, ktoré jej dedko vypestuje. Foto: Miroslava Pavlíková

„Dedko sa tomu venuje vyše 30 rokov, takže má doma krásny výber. Okrem byliniek pestuje aj okrasné kvetinky, letničky a trvalky, ale tie budú v ponuke až neskôr, ešte je na to príliš skoro. Asi o mesiac.”

Teším sa, že mi pani Katka povedala, odkiaľ presne bylinky pochádzajú a dodáva: „Nečudujem sa, že vám tu nechcú prezradiť zdroj, lebo nie vždy sú zo Slovenska.”

Ako sa od pani Kataríny dozvedám, bylinky u nej kúpite iba od apríla do konca júna, kedy majú sezónu. Neskôr na trhovisko chodí predávať niečo úplne iné. „Ja chodím aj v zime, ale to predávam vlastné čajové pečivo, ktoré pečiem ja, nie dedo.” Obe sa usmejeme a ja si od nej kupujem priesadu paradajky.

Balkónové paradajky, ktoré predáva pani Katka na Trhovisku Miletičova. Foto: Miroslava Pavlíková

Kým si vyberám pekné paradajky na balkón, pani Katarína mi ešte spomína, že ceny mierne zvýšila minulý rok, tento nie. „Minulý rok bolo príšerne veľké zvýšenie cien energií, a aj semienka sa ťažko zohnali, takže vtedy naskočila cena, ale teraz sa držíme.”

Pani Katarína mi balí jednu priesadu paradajky a mňa ešte zaujíma rada, ako by som sa o ňu najlepšie postarala. „Každé tri dni dajte vodu a výživu asi raz za mesiac. A potom treba odstraňovať spodné listy, aby sa tá energia, čo rastlinka vyvíja, sústredila na plody a nie na listy.”

Pani Katke za priesadu paradajky zaplatím dve eurá a všímam si, čo tu najviac kupujú ostatní zákazníci. 

Ovocie a zelenina na Trhovisku Miletičova. Foto: Miroslava Pavlíková

Oslovujem pani Darinku, ktorá Trhovisko Miletičova navštevuje pravidelne. „V zime chodím do supermarketov nakupovať zeleninku, ale takto na jar už navštevujem ,Miletičku.”

Pani Darinka tu má svoje stánky, ktoré preferuje. Vie teda presne, čo kupuje a za koľko. „Zvýšili ceny, samozrejme, ako všade. Som už na dôchodku. Nemôžem si toľko dovoliť, ako predtým.” 

Predajca Tibor chudobným ľuďom ovocie a zeleninu daruje

Na záver moje kroky smerujú ešte k predajcovi Tiborovi, ktorý je tu dennodenne už 40 rokov. Jeho verní zákazníci ho na trhovisku môžu stretnúť po celý rok. „V zime predávam južné ovocie a zeleninu a cez leto naše slovenské.”

Oproti minulému roku zdraželi len tak symbolicky. Ovocie a zeleninu vykupuje od rôznych domácich pestovateľov z okresov Dunajská Streda a Galanta.

Pýtam sa ho, či sa aj tu na trhovisku vyskytnú ľudia, ktorí si potajme zoberú niečo zadarmo. „Áno, keď je viac ľudí v sobotu, v piatok, tak určite sa snažia niektorí si niečo vziať. Naposledy si jeden uchmatol pomaranč, ale berú aj paradajky, papriky. Väčšinou ich len upozorníme. Ale keď vidím, že je ten človek veľmi chudobný, tak mu to darujem.” 

Obrovské paradajky na Trhovisku Miletičova. Foto: Miroslava Pavlíková

Aké sú tohtoročné ceny ovocia a zeleniny na trhovisku?

A aké sú ceny zeleniny na Trhovisku Miletičova? Sladkú papriku kúpite kilo za osem až desať eur, viazaničku reďkovky za euro, špargľu pol kila za šesť eur, domáce jahody kilo za dvanásť eur, zemiaky kilo za šesť eur.

Vlašské orechy ponúkajú za desať eur na jedno kilo, hrášok kúpite jedno kilo za osem eur, kilo melónu vás vyjde asi na 3,50 eura, paradajky sa pohybujú – jedno kilo od troch do piatich eur, cherry za desať eur, uhorky po päť eur. 


Ďalšie články