Bufety na hrádzi sú už otvorené. Kde majú najlepšieho heika a cigánsku?

tatoprofil Bufety na riečnej trase EuroVelo 6 sú už otvorené. Foto: Miroslava Pavlíková

BRATISLAVA – Obyvatelia Bratislavy sa konečne dočkali. S prvými slnečnými lúčmi majitelia otvorili svoje bufetové prevádzky na Petržalskej hrádzi.  

Cyklisti, mamičky s kočíkmi, inline korčuliari, bežci, ale aj kone. Všetci si tento týždeň užívali otvorené bufety na cyklotrase EuroVelo 6. Táto riečna trasa, oficiálne nazývaná Dunajská, je súčasťou sedemnástich cyklotrás križujúcich Európu. 

Cyklotrasu EV6 obľubujú aj kone
Pri cyklotrase EV6 sa prechádzajú aj kone. Foto: Miroslava Pavlíková

Na trase z Petržalky, cez Rusovce až po Čuňovo sa nachádza osem bufetov. Od Bufetu u Bosorky až po Bufet Obrátka je to asi 12,2 km. Teplé počasie sa už začalo, tak sme sa vybrali zistiť, koľko majiteľov svoje bufety otvorilo. A ako inak, než na bicykli. 

U Bosorky sa pýšia najlepším heikom

Prvá zastávka bola hneď na Dolnozemskej ceste v Petržalke. Stretávam tu brigádničku Andreu, ktorá si svoju prácu v bufete nevie vynachváliť. ,,Bufet u Bosorky je známy už niekoľko rokov, stále si drží svoje veľmi dobré meno.” Sezónu zahájili už na začiatku marca. Ľudia si tu najviac pochvaľujú ryby. ,,Heiky. Tu je známe, že u Bosorky je najlepší heik.” Vychutnať si ho môžete za 2,50 eur 100 g.

,,Máme aj krídelká, cigánsku, langoše, palacinky, domáce pagáče…” Sympatická Andrea spomína, že ceny oproti minulej sezóne nezvýšili. Zákazníkom raz za týždeň spestria posedenie aj živou hudbou.

Na otázku negatívnych skúseností s neprajnými občanmi, Andrea hovorí: ,,My máme alarm, aj sme hneď na začiatku pri ceste. To by bolo asi dosť okaté, keby náhodou ktosi-čosi mal odvahu vkradnúť sa sem.” 

Bufet u Bosorky na hrádzi v Petržalke
Bufet u Bosorky. Foto: Miroslava Pavlíková

Usmievavá Andrea by sa so mnou rozprávala aj celý deň, no mňa čaká ďalšia cyklistická zastávka.

Raketa má špeciálnu cigánsku

Zosadám z bicykla pri Bufete Raketa. Mám šťastie na majiteľa, ktorý ma ale radšej posiela za jeho pani manželkou. Vraj, ona vie odpovedať lepšie.

Od pani Dáše sa teda dozvedám, že otvorili na Veľkonočný piatok a ich gastronomický kúsok, ktorý majú v ponuke, je Exkluziv cigánska so slaninkou za 7,50 eur.

Bufet Raketa - na hrádzi EV6 trasa
Bufet Raketa. Foto: Miroslava Pavlíková

Pri bufete majú aj pieskovisko pre deti a pingpongový stôl. ,,Stánok s langošmi sme museli presunúť, aby nezasahoval do ochranného pásma,” hovorí Dáša, pre ktorú je spolu s manželom toto miesto veľký relax a oddych. Je tu s nimi aj psík, trojročná fenka Lily.

Keď si sadám na bicykel, vyprevádza ma ďalej s veselým pobehovaním. Na záver sa ešte pýtam, prečo sa vlastne volajú Raketa. ,,My sme mali bufet Raketa na tenisových kurtoch. Ten sme zrušili a prišli sme na toto miesto. Nech sem môžu chodiť ľudia, ktorí nás poznali, aby vedeli, že je to tá istá raketa.”  

Bufet Raketa - psík Lily
V Bufete Raketa s majiteľmi trávi čas aj fenka Lily. Foto: Miroslava Pavlíková

Najlepší guláš vám uvaria v Bufete na hrádzi II

Asi najviac frekventovaný je Bufet na hrádzi II. Má za sebou bohatú históriu. Z tej aktuálnej sa však od majiteľa Romana dozvedám, že začiatkom marca im jeden z bufetov, ako ho Roman nazýva ,,Jednička,” [Bufet na hrádzi I., pozn.red.] podpálil páchateľ.

Bufet na hrádzi II - cyklistická trasa EV6
Bufet na hrádzi II. Foto: Miroslava Pavlíková

,,Podpálil to. Na bicykli bol jeden chalan. Záznamy sú. Kriminálna polícia si to sťahovala.” Roman ale zatiaľ nemá informácie o tom, ako sa vyšetrovanie posunulo.

Má pre mňa však aj dobrú správu. ,,Práve dnes nám priniesli novú búdu. Namiesto tej zhorenej. Treba tam ešte dorobiť elektrinu, vodu, odpady, výčapy, lebo všetko mi tam zhorelo.”

Nový Bufet na hrádzi I - starý bol podpálený neznámym páchateľom
Na mieste zhorenej ,,Jedničky“, ako ju majiteľ nazýva, stojí oddnes nová búda. Foto: Miroslava Pavlíková

Pýtam sa aj na ich tradičný guláš, ktorý nemá v ponuke žiadny iný bufet na hrádzi. ,,Už guláše robíme [bravčový, hovädzí, divinový, pozn.red.], ale zatiaľ len cez víkendy, lebo ešte nezačala sezóna.” Zároveň dodáva, že všetko závisí od počasia: ,,Akonáhle je pekne, som tu. Vy tiež, keď prší, nejdete na bicykel.”

S majiteľom Romanom si dáme za pravdu a mňa už čaká ďalšia zastávka. 

Zo zhoreného Bufetu na hrádzi I. zostali už len posledné dosky. Foto: Miroslava Pavlíková

V Bufete u Kapitána robia najlepšie čerstvé hranolky

Prichádzam k dvom bufetom, ktoré stoja vedľa seba a napriek tomu konkurenti nie sú. Má ich v obľube väčšina Bratislavčanov. Bufet Vyza a Bufet u Kapitána.

Oslovujem dve milé ženy na kolieskových korčuliach. Lýdiu a Luciu, ktoré relaxujú na ležadlách z paliet. ,,My sme tu prvýkrát túto sezónu. Tento Bufet u Kapitána je celkom fajn. Je teraz nejaký vynovený.”

Lucia, ktorá pochádza z Revúcej, súhlasí so slovami svojej kamarátky: ,,Je tu najlepšie, mne sa páčia tie lehátka, to sedenie. A vždy je plno, keď je hlavná sezóna.” 

Lýdiu a Luciu nechávam oddychovať pri nealku a presúvam sa k dvom mladým pánom, ktorí si na bicykloch len tak vyrazili z centra Bratislavy a z Petržalky na jedno pivo. ,,Škoda nevyužiť tento pekný deň. Posledný pekný deň pred zlým počasím.”

Cyklisti Tomáš a Martin si Bufet u Kapitána pochvaľujú. Vraj má ideálnu vzdialenosť na ich trase. Nie je ani blízko ani ďaleko. ,,Chodievame sem už zo zvyku, je to pre nás taká tradícia.” A navyše: ,,Dá sa tu platiť kartou, čo je tiež veľký benefit.” 

Bufet u Kapitána - na Petržalskej hrádzi
Bufet u kapitána. Foto: Miroslava Pavlíková

Stretávam tu aj hosťa Martina, ktorý zase vychvaľuje kuchyňu pána majiteľa. ,,On to robí naozaj zo srdca, takže to nie je umelé, žiadne predmrazené veci. To sú všetko jedlá, ktoré sa robia čerstvé.” Vzápätí ako príklad spomína hranolky. ,,Normálne sa nakrájajú zemiaky, urobia sa hranolky a nie žiadne predvarené alebo mrazené. Tie hranolky sú naozaj hranolky.“

Pre zákazníkov Bufetu Vyza však nemám dobrú správu. Svoju sezónu ešte neotvorili. Stoly, stoličky aj ležadlá zostávajú zazimované. Dopočula som sa, že z rodinných dôvodov, postihla ich smutná udalosť.  

Bufet Vyza je zatvorený - Petržalská hrádza
Bufet Vyza je z rodinných dôvodov zatvorený. Foto: Miroslava Pavlíková

Bufet pri Vzdúvadle ponúkne deťom nové ihrisko

O 350 metrov stretávam príjemnú majiteľku Vandu. Práve rozkladá stoličky vo svojom Bufete pri Vzdúvadle, ktorý vlastní už 18 rokov. Otvorila už pred dvoma týždňami a teraz ju čaká ešte renovácia.

Tento bufet má na hrádzi výhodu v tom, že sa tu môžu zastaviť aj ľudia, ktorí idú okolo autom. K dispozícii má totiž parkovisko.

Bufet pri Vzdúvadle - cyklotrasa EV6
Bufet pri Vzdúvadle. Foto: Miroslava Pavlíková

Pani Vanda každý rok myslí aj na deti a to nielen na svoje vnúčatká, ktoré tu s ňou vždy trávia celé leto. Minulú sezónu tu mali pre deti pieskovisko s domčekom a so šmykľavkou, no prišiel veľký vietor. ,,To nám zvalilo stavbičku, tú striešku so šmykľavkou. Dali sme dole iba strechu. A toto sme zachránili.” Ukazuje na detské lavičky.

Bufet pri Vzdúvadle na Petržalskej hrádzi
Detské ihrisko v Bufete pri Vzdúvadle, ktoré plánuje majiteľka ešte zrenovovať. Foto: Miroslava Pavlíková

,,Musím ešte kúpiť nové pieskovisko. Trampolínu sa bojím kvôli úrazom. Ale rozmýšľam nad nejakým nafukovacím hradom.” Za tých 18 rokov má pani Vanda bohaté skúsenosti. A dobre vie, že počas nečinnosti bufetu v zimných mesiacoch, bufet láka okoloidúcich zlodejov.

,,Pokúšali sa ma vykradnúť, lebo cez zimu tu nikto nechodí. Ale toto je kovová búda, tá predná, mreže mám, čiže nevedia sa dostať dovnútra. Kým pozamykám bufet, je to 18 zámkov.” Majiteľka Vanda sa od srdca zasmeje, ja poďakujem za rozhovor a opäť nasadám na bicykel. Čakajú ma ešte dve zastávky. 

Cestou míňam Rusovecké jazero, kde sa po ľadových medveďoch kúpu už aj prví odvážlivci. 

Bufet Pri Poldri má ohnisko, stačí si priniesť špekáčik

V Bufete Pri Poldri mám šťastie. Stretávam tu aj majiteľa, ktorý bol práve na odchode. Pán Michal svoj bufet otvoril minulý víkend. ,,Keď vyšlo slniečko, bol taký prvý teplý víkend, tak sme sa rozhodli, že otvoríme.”

Bufet Pri Poldri - tiché miento na trase EV6
Bufet Pri Poldri. Foto: Miroslava Pavlíková

Majiteľ Michal sa teší prvým zákazníkom: ,,Väčšinou sa tu zastavia ľudia preto, že je tu taký pokoj, tiché miesto, odľahlejšie pri vode, v zátoke.” Odľahlejším bufetom však hrozí aj vykradnutie, na čo Michal hneď reaguje. ,,Vykradli nás. Skoro každý rok sa stáva, že nás vykradnú. Raz nám ucvakli iba vonkajšie káble na osvetlení. Vzali ich do zberu.”

V Bufete Pri Poldri si všímam veľké ohnisko. ,,Dá sa aj opekať, môžete si pokojne priniesť špekáčik.” Na to, či majú v ponuke aj predaj špekáčikov, mi Michal odpovedá s úsmevom. ,,Nemáme, ale ináč dobrý nápad, dobrá inšpirácia, ďakujem.” 

Ohnisko v Bufete Pri Poldri - trasa EV6
Ohnisko pri Bufete Pri Poldri. Foto: Miroslava Pavlíková

Teším sa, že som pána majiteľa inšpirovala a moje ďalšie otázky smerujú k vyše 70-ročnej dôchodkyni Hele, ktorá určite inšpiruje ostatných. Prišla sem na bicykli s manželom.

Obaja sú z Ružinova a najradšej majú tri bufety. ,,Tento, Vyzu a u Kapitána, čo sa nám páči už 20 rokov.” Po občerstvení sa vydajú ešte ďalej. ,,Teraz pôjdeme cez Lužný most okolo Slovnaftu, čo je 38 km.” 

Bufet Obrátka - trasa EV6
Bufet Obrátka. Foto: Miroslava Pavlíková

Bufet Obrátka má novú vymoženosť

Pani Hela si zaslúži veľký obdiv a mňa čakajú ešte asi tri kilometre, kým dorazím k poslednému bufetu na hrádzi. Bufet Obrátka je známy tým, že je to celoročný bufet. ,,Sme otvorení po celý rok, aj keď je zlé počasie,” upresňuje mi fungovanie bufetu majiteľ Milan Filo.

On má naopak so zákazníkmi len dobré skúsenosti: ,,Ja musím zákazníkov len chváliť. Máme tu záchody, klasické splachovacie s vodou. Tak to má byť. Myslel som, že s tým budú problémy. Ale naozaj je všetko v poriadku, ľudia ho udržujú, vážia si to, je to čisté.” 


Ďalšie články