Zbystrite pozornosť. V mobiloch sa môžu zobrazovať falošné upozornenia na prítomnosť vírusu

cyber-4444448_1280 Za vyskakujúcimi oknami týkajúcimi sa možného vírusu sa môže skrývať podvodník. Foto: Pixabay

BRATISLAVA – Určitá bezpečnostná hrozba v podobe falošných upozornení na prítomnosť vírusu v mobiloch alebo tabletoch sa môže zobrazovať formou vyskakovacích okien a SMS správ. Objaviť sa môžu v súkromných či služobných mobilných zariadeniach s operačným systémom Android, ale aj iOS.

Pri využívaní rôznych aplikácií, ktoré sú dostupné väčšinou zadarmo, alebo používaním webových prehliadačov v mobilných zariadeniach, sa môžu zobraziť falošné upozornenia na prítomnosť vírusu formou vyskakovacích okien. Spúšťačmi týchto okien býva aj reklama.

Podvodníci sa týmto spôsobom snažia presvedčiť užívateľov, že ich smartfón alebo tablet je napadnutý vírusom a je potrebné ho bezodkladne vyčistiť, inak prídu o všetky dáta.

Zároveň ponúknu rýchle riešenie, akým je bezplatné nainštalovanie antivírusovej aplikácie. Nainštalovaním falošnej aplikácie môžu kyberzločinci získať citlivé údaje o platobných kartách, prihlasovacie údaje do internetbankingu alebo sociálnych sietí.

Ďalšou možnosťou, ktorú podvodníci využívajú pod zámienkou antivírusovej kontroly, je odoslanie krátkej SMS. V skutočnosti však žiadnu antivírusovú ochranu nezískate, len si aktivujete spoplatnené nevyžiadané SMS správy.

Pri takomto podozrivom zobrazení však v skutočnosti daný mobil alebo tablet nemusí byť infikovaný škodlivým softvérom, len si ho nepozorný užívateľ môže na základe naliehavej výzvy nainštalovať, keďže pôsobí dôveryhodne.

Mnohé SMS upozornenia vyzerajú dôveryhodne, preto buďte obozretní. Foto: Pixabay

Najťažšie je rozpoznať falošné upozornenia od serióznych na prítomnosť vírusu. Operačné systémy Android a iOS nikdy neposielajú upozornenia na prítomnosť škodlivého softvéru formou vyskakovacích okien.

Seriózne antivírusové ochrany na niečo podozrivé reagujú obyčajným upozornením, ktoré sa zobrazujú medzi ostatnými notifikáciami podobne ako pri doručení novej správy alebo zmeškaného hovoru.

Falošné upozornenia majú často nesprávnu štylistiku, množstvo preklepov alebo zvláštny slovosled, ktoré naznačujú, že text bol preložený automatickým prekladačom.

Kyberzločinci zneužívajú známe logá veľkých renomovaných spoločností, akými sú Google, Apple alebo Microsoft, ktoré sú často používané v textoch falošných antivírusových upozornení.

Predvídavosť je v tomto prípade najúčinnejšia zbraň, ako sa vyhnúť zbytočným nepríjemnostiam. Na vyskakovacie okná, ktoré vyzývajú k stiahnutiu neznámej bezpečnostnej aplikácie, netreba reagovať klikaním.

Preto je nutné používať iba legitímnu antivírusovú aplikáciu. Nikdy sa do mobilných zariadení neoplatí inštalácia aplikácie z iných zdrojov, iba z oficiálnych platforiem ako sú Google Play alebo Apple Store.

Istou prevenciou voči otravným vyskakovacím oknám je mať v nastaveniach vypnuté zobrazovanie upozornení v prehliadači.


Ďalšie články